Viva la libertà - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Viva la libertà

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος της αντιπολίτευσης Enrico Oliveri, φαίνεται να είναι υπαίτιος για την καθοδική πορεία της παράταξής του στις δημοσκοπήσεις. Όταν υπομονή και ανοχή των ψηφοφόρων έχει πια φτάσει στο απροχώρητο  κι ο Enrico γιουχάρεται δημοσίως, αποφασίζει να  εγκαταλείψει τη θέση του, απογοητευμένος από την πορεία της καριέρας του. Η μόνη πληροφορία που αφήνει είναι ένα σημείωμα που δεν αποκαλύπτει και πολλά ούτε για την τοποθεσία του ούτε για τις μελλοντικές ενέργειές του. Μη μπορώντας να δικαιολογήσει την απουσία του ο «πιστός» του σύμβουλος, αποφασίζει μαζί με τη σύζυγο του Γ.Γ. να φέρει στη θέση του το δίδυμο και πρώην νοσηλευόμενο σε ψυχιατρική κλινική δίδυμο αδερφό του.

viva-la-libertà-2

Ο -φιλόσοφος στο επάγγελμα- Giovanni δίνει άλλον αέρα στο πρόσωπο του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Βαθυστόχαστα αινιγματικές και παιχνιδιάρικες δηλώσεις ανεβάζουν τις δημοσκοπήσεις στα ύψη, οι ψηφοφόροι ξαναβρίσκουν την πίστη τους και ο ίδιος διασκεδάζει τόσο με την κατάσταση, που ταυτίζεται σχεδόν με το πρόσωπο του αδελφού του, όσο ο δεύτερος εξερευνά το παρελθόν που άφησε πίσω του για να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ο συγγραφέας και σεναριογράφος Roberto Andò χτίζει πάνω σε μια αρκετά τετριμμένη ιδέα αυτή την παρωδία του σύγχρονου πολιτικού σκηνικού. Βασισμένο στο βραβευμένο βιβλίο του Il Trono vuoto (Ο άδειος θρόνος) το Viva la libertà συνθέτει την απογοήτευση των ανθρώπων από τη στάση και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των πολιτικών προσώπων. Κι ενώ ο λαός αναζητά παρηγοριά σε αλληγορίες, η ταινία διερωτάται αν ένας τρελός φιλόσοφος μπορεί τελικά να σώσει ένα καταρρέον κράτος.

viva la liberta

Δεύτερη ευκαιρία λοιπόν για το ιταλικό κόμμα αλλά και για τον σχεδόν αποτυχημένο γάμο του Enrico, αφού ο ανανεωμένος Oliveri θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της παραμελημένης συζύγου, στο ρόλο της οποίας βλέπουμε τη Michela Cescon. Κι ίσως να είναι αυτός ο πιο καλογραμμένος χαρακτήρας, που μάλιστα βιώνει εκ των έσω όλη την κωμικοτραγική εξέλιξη. Η Anna Oliveri βρίσκεται σε μια συνεχή ανασφάλεια. Ο έρωτάς της έχει σβήσει, ο άντρας της αντικαθίσταται από τον ολόιδιο αλλά και τόσο διαφορετικό αδελφό του, η ενδιαφέρουσα ιδιοσυγκρασία του οποίου τη γοητεύει και καταλήγει να τον ψευτοερωτευτεί. Ό,τι της έλειπε μέχρι τότε θεώρησε ότι το βρήκε. Οι γεμάτες δισταγμό όμως ματιές της Cescon προδίδουν ξεκάθαρα το φόβο της να αφεθεί στην παράλογη αυτή σχέση.

Δίπλα της, ο Toni Servillo, που πρόσφατα εντυπωσίασε στην «Τέλεια Ομορφιά» και έκτοτε βλέπει την καριέρα του να εκτοξεύεται, ενασαρκώνει με αρκετή διακριτικότητα το μοτίβο των διδύμων και αποφεύγει έντεχνα τις ακρότητες, παρά τις ορισμένες, ολίγον τί, σαχλές σεναριακές επιταγές.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές