Violette - Outview Film Festival - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Violette – Outview Film Festival

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Το βιογραφικό δράμα της γαλλίδας μυθιστοριογράφου Violette Leduc δια χειρός Martin Provost περιγράφει τη σχέση της “Violette” με τη μητέρα της, το σύζυγό της, την Simone de Beauvoir, τη γραφή της και τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι να αναγνωριστεί ως πρωτοπόρος συγγραφέας της λεσβιακής λογοτεχνίας. Ο Provost θέτει στο μικροσκόπιο τον ανεκπλήρωτο ερωτά της λεσβίας Violette για την απαστράπτουσα Simone καθώς και την θυελλώδη και ιδιαίτερη σχέση τους που έμελλε να διαρκέσει για ολόκληρη τη ζωή τους βασισμένη στην αναζήτηση και επιδίωξη της ελευθερίας μέσω των κειμένων της Violette, η οποία αποδεικνύεται μια εκπληκτική συγγραφέας. Δύο υπέροχες γυναικείες φιγούρες στο κοινό τους ταξίδι προς την ηθική απελευθέρωση και την πνευματική χειραφέτηση μέσα από δύο εξίσου εξαιρετικές υποκριτικές ερμηνείες των Emmanuelle Devos και Sandrine Kiberlain.

Οργανωμένη σε κεφάλαια που αντιστοιχούν στους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής της Violette, η ταινία του Provost σκιαγραφεί τον πόνο της νόθας ή αλλιώς “μπάσταρδης” πρωταγωνίστριάς της που απεχθάνεται την μοναξιά και την αποξένωση που θεωρεί πως διαρκώς την περιβάλλει αναζητώντας την αγάπη, την στοργή και την εγγύτητα που ποτέ δεν έρχονται. Η Violette ερχόμενη στην ζωή αντιμετώπισε από την πρώτη της ανάσα την πιο οδυνηρή απόρριψη από έναν πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε αποκτώντας μια σκληρή παρακαταθήκη από “γιατί”, από “κατηγορώ”, μια θάλασσα από βαριές ιδιαιτερότητες. Με ένα μάλλον άσχημο πρόσωπο που της στερεί αρκετά, μια πηγαία ερωτική προτίμηση στις γυναίκες και την αιχμηρή της πένα θα τολμήσει να πει όλα όσα μέχρι τότε έμεναν στην αφάνεια για την ψυχοσύνθεση, τον ερωτισμό και τις ικανότητες μιας γυναίκας.Μέσα στην πατριαρχική, συντηρητική, μεταπολεμική κοινωνία του Παρισιού η βραβευμένη Emmanuelle Devos παρουσιάζει μια γυναίκα-σύμβολο της εποχής, με μια ευεργετική αρσενική ενέργεια να την διακατέχει, χαρίζοντάς της το μοναδικό πείσμα και την επιμονή ενός μικρού παιδιού, την ελαστικότητα και την αντοχή ενός στωικού φιλόσοφου, τη θρασύτητα και το θάρρος ενός φλογερού αιρετικού.

Η κινηματογράφηση του Provost είναι γραμμική, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, αρκετά σκοτεινή και καταθλιπτική, τόσο στη φωτογραφία όσο και στις υπόλοιπες ποιότητες, με ένα Παρίσι να ξετυλίγεται μουντό, θλιβερό και άτονο στα μάτια του θεατή. Εξαιχούσης σημασίας στην ταινία είναι οι διάλογοι που προσδίδουν το απαραίτητο βάθος στους χαρακτήρες, χτίζοντας σταδιακά και μεθοδικά την συναισθηματική και διανοητική τους, πολυεπίπεδη υπόσταση. Αν και η διάρκεια της ταινίας είναι σχετικά μεγάλη, το κομμάτιασμα της σε επιμέρους ενότητες με σαφή περιεχόμενο και μεταξύ τους συνοχή, αναγορεύεται σε σοφή επιλογή που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον και διαφυλάσσει την ροή της πλοκής. με Η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια, Emmanuelle Devos, κλέβει την παράσταση με τον αυθόρμητο εγωκεντρισμό της πλαισιωμένη από την ήρεμη δύναμη της αιθέριας, σταθερής και φινετσάτης ερμηνείας της Sandrine Kiberlain που αποτελεί το αναγκαίο αντίβαρο για την ισορροπία της “Violette” στο κέντρο του αφιλόξενου μα τόσο γοητευτικού κόσμου της.

Η Emmanuelle Devos κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Haifa International Film Festival.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές