Viktor Ullmann: Βιογραφία μιας Ηχογράφησης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Viktor Ullmann: Βιογραφία μιας Ηχογράφησης


Γράφει:

Είναι γεγονός ότι κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του Hitler στην Ευρώπη, η έννοια της προπαγάνδας πήρε σάρκα και οστά. Ο παρανοϊκός πατέρας του φασισμού, παρέα με τον μετρ της παραπληροφόρησης Goebbels, έφτασαν την εν λόγω έννοια σε αξεπέραστο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί άλλωστε και το Τερεζιένσταντ. Άγνωστο στους περισσότερους χτισμένο λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πράγα, το συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης δεν ήταν σαν και τα υπόλοιπα. Στον ταλαντούχο μουσικό Viktor Ullmann στέρησαν χρόνια της ζωής του, εγκλωβίζοντας τον στον Τερεζίν παρέα με άλλους καλλιτέχνες της εποχής. Δύο νεαροί σκηνοθέτες προσπάθησαν να κάνουν ευρέως γνωστή την ξεχωριστή ιστορία του χαρισματικού πιανίστα μέσα από το 18 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

classical_Maria Garzon

Ο Ιωάννης Γρηγορόπουλος και ο Μιχάλης Αριστείδου μοιράζονται την καρέκλα του σκηνοθέτη και παραδίδουν μια ιστορία άξια αναφοράς. Ο Εβραϊκής καταγωγής Viktor Ullmann κατάφερε να συνθέσει κατά την διάρκεια της φυλάκισης του περισσότερα από 20 έργα, μερικά εκ των οποίων σώζονται μέχρι και σήμερα. Το στρατόπεδο του Τερεζίενσταντ λοιπόν, στέγασε τις νότες πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών. Γρήγορα το μέρος εξελίχθηκε σε τόπο «μουσικής αντίστασης», όπου όροι όπως τέχνη και τρόμος, θύματα και ήρωες αποκτούσαν νέες διαστάσεις. Οι ναζιστές από την πλευρά τους ενίσχυαν ανάλογες δραστηριότητες καθαρά για λόγους προπαγάνδας. Υπό την στενή παρακολούθηση του Γ΄Ράιχ και κάτω από συνθήκες μη βιώσιμες οι άνθρωποι πιάστηκαν από το πεντάγραμμο για να κρατήσουν την σπίθα της ελπίδας ενεργή και να εκφράσουν την αγάπη τους για την ζωή. Εκτός από τη συνθετική του εργασία, ο Ullmann δραστηριοποιήθηκε έντονα ως μαέστρος, πιανίστας, διοργανωτής μουσικών εκδηλώσεων ενώ υπήρξε και η «ψυχή» ενός «εργαστηρίου σύγχρονης μουσικής» που οργανώθηκε στο στρατόπεδο.
Τον Οκτώβρη του 1944 ο “αθάνατος” Viktor Ullmann πήρε τον δρόμο για το Άουσβιτς, όπου δύο ημέρες μετά βρήκε φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων. Ωστόσο λίγο προτού αναχωρήσει από το Τερεζίν εμπιστεύθηκε τα χειρόγραφά του σε κάποιον συγκρατούμενο, αφήνοντας έτσι τεράστια παρακαταθήκη τέχνης και ζωής.
Στις παραπάνω γραμμές διεισδύει το σκηνοθετικό δίδυμο, και τις μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη με αφορμή την ηχογράφηση διασωθέντων κομματιών, του πολυτάλαντου μουσικού, από τα δάχτυλα και το πιάνο της Maria Garzon. Ο καλλιτέχνιδα από την Ισπανία, επωμίζεται ρόλο διττής σημασίας στο φιλμ, καθώς πέρα από τις μουσικές της αρετές, φανερώνει κρυφά ταλέντα και στην συνέντευξη. Αναλαμβάνει ρόλο δημοσιογράφου κι ανοίγει αισθαντικούς διαλόγους με δυο πιανίστες, θηλυκού γένους, που έζησαν, συναναστράφηκαν και μοιράστηκαν μουσική με τον Ullmann . Την ίδια ώρα βλέπουμε στο πανί ανθρώπους άμεσα συνυφασμένους με τον αρτίστα, να παραθέτουν ιστορίες και εμπειρίες για μια καριέρα που δεν άφησαν να γίνει ποτέ. Το πορτρέτο του Viktor Ullmann ολοκληρώνεται μέσα από το αρχειακό υλικό που δένει όμορφα μεταξύ των συζητήσεων και προσθέτει μια κλασική νότα στην σύγχρονη ηχογράφηση.

maxresdefault

Συμπερασματικά, καθώς φαίνεται οι νεαροί δημιουργοί του φιλμ πράγματι παρέδωσαν μια ιστορία άξια προσοχής. Μέσα από το άγονο έδαφος του φασισμού και την κόλαση των Ναζί γεννήθηκε κάτι όμορφο. Ο Ιωάννης Γρηγορόπουλος κι ο Μιχάλης Αριστείδου, καθώς φαίνεται, ασπάζονται την φιλοσοφία Ullmann και ακολουθούν το δρόμο που χάραξε ο Πολωνός συνθέτης. Δημιουργούν σινεμά κάμπτοντας το μαύρο φόντο που έχει κυριεύσει την χώρα τα τελευταία χρόνια.

“Την Άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις” είπε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης. Τούτες τις ώρες που η χώρα περνάει έναν “χειμώνα” του οποίου ούτε τα ημερολόγια δεν αναγράφουν το τέλος, μια άνοιξη φτιάχνεται, καθώς φαίνεται, μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές