V for Vendetta - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

V for Vendetta


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 133
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , , , , , , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Οι αδελφοί Andy και LanaWachowski (Matrix trilogy) γράφουν το σενάριο σε μία διασκευή του κομικ του David Lloyd και το δίνουν στον James McTeigue, βοηθό σκηνοθέτη στις μεγάλες του επιτυχίες να το σκηνοθετήσει.
Βρισκόμαστε στο έτος 2005 και οι διευθυντές του casting προσλαμβάνουν τον Hugo Weaving (Αρχοντας των δακτυλιδιών, Hobbit, Matrix) να παίξει έναν από τους πιο δύσκολους ρόλους της καριέρας του, και ίσως του κάθε ηθοποιού.
Δεν είναι και εύκολο να βγάλεις το συναίσθημα, την τρέλα, την ψυχοπάθεια και την αμεσότητα του V, του ίσως πιο αγαπημένου τρομοκράτη στην ιστορία του σινεμά, φορώντας μία μάσκα και ώντας αναγκασμένος να προσαρμόσεις την ερμηνεία σου, κάτω από αυτήν.

Ο V έπρεπε να συνοδευτεί από μία καλή Eve, η οποία για της ανάγκες της ταινίας έγινε από 15χρονη, 18χρονη και από κοπέλα που αρχίζει να εκπορνεύεται, υπάλληλος σε τηλεοπτικό σταθμό. Ίσως ένας από τους λόγους που ο Lloyd αποδοκίμασε την ταινία, αλλά όχι ο μοναδικός σίγουρα καθώς το Hollywood δε θα μπορούσε παρά να βάλει την έκρηξη της Βουλής και του Big Ben, για το τέλος και όχι για την αρχή όπως είναι στο comic. Η Natalie Portman που πήρε τον ρόλο, δεχόμενη να χάσει την πλούσια κόμη της για τις ανάγκες της ταινίας, έδωσε ένα επιπλέον ενδιαφέρον στο αντρικό κοινό. Η Portman μέχρι τότε δεν είχε να επιδείξει την καριέρα που έχει τώρα (Oscar για το Black Swan πριν δύο χρόνια). Ήταν όμως ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα του Hollywood με παρουσία στα νέα Star Wars, στο Leon The Professional στο πλευρό του Zack Reno σε παιδική ακόμα ηλικία, αλλά και την προταθείσα για Oscar ερμηνεία της στο Closer. H Natalie, έδωσε μία πολύ καλή ερμηνεία μαθαίνοντας ακόμη και να μιλάει με Βρετανική προφορά.

Το αποτέλεσμα, ένα από τα καλύτερα comic books να έχει μία αντάξια μεταφορά στο σινεμά. Μπορεί να έχει μεν πολλά αλλαγμένα στοιχεία από το comic, όμως η ταινία V for Vendetta, αν και δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα που κατηγορείται το Hollywood κατά καιρούς, καταφέρνει να πείσει για την επαναστατικότητά της, δίνει ένα δυνατό μήνυμα στο κοινό και πετυχαίνει να είναι μία από της ταινίες που έχουν να το λένε ότι άλλαξαν έστω και για λίγο τον κόσμο.

Ο V, ο κακοποιημένος από το καθεστώς του καγκελάριου Sadler σε μία φανταστική Αγγλία του μέλλοντος, θέλει να πάρει εκδίκηση για όλα αυτά που του έκαναν όντας κλεισμένος στην φυλακή και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ζώντας πρακτικά σαν πειραματόζωο. Η εκδίκηση όμως του V, δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση. Θέλει να πάρει τον κόσμο με το μέρος του, θέλει να αρχίσει μία επανάσταση που να είναι όσο το δυνατό αναίμακτη για τον άοπλο κόσμο που θα βγει στους δρόμους, έχοντας σαν τελικό στόχο την αλλαγή του αυταρχικού, φασιστικού καθεστώτος της χώρας του. Δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό βέβαια και πόσο μάλλον από ένα και μοναδικό άτομο. Όμως ο V δεν είναι ένα τυχαίο άτομο και έχει ένα σχέδιο που το οργάνωνε για χρόνια. Η γοητευτική Eve που θα συναντήσει θα τον βοηθήσει στο σχέδιό του αν και θα περάσει πρώτα από μία
ψεύτικη εξιλέωση που θα οργανώσει ο ίδιος ο V. Την κάνει όμως να μάθει ένα μοναδικό για όλους μάθημα σε λίγες συναπαστικές σκηνές που λίγες ταινίες έχουν προσφέρει.

H Eve, μία κοπέλα που αντιπαθεί μεν το καθεστώς, δεν κάνει τίποτα ωστόσο για να το αλλάξει, μία κοπέλα που δεν θα έκανε ποτέ κάποια τρομοκρατική ενέργεια, προτιμά τον θάνατό της από το να προδώσει έναν τρομοκράτη, διαπιστώνοντας ότι τα ιδανικά που εκείνος πρεσβέυει είναι αυτά που δίνουν νόημα σε μια ζωή.

Η ταινία παρουσιάζει με έναν πανέξυπνο τρόπο, ακολουθώντας την ροή του comic στο συγκεκριμένο σημείο, μία πανέμορφη ιστορία, εκείνη της Valerie. Η ιστορία της, είναι σαν ταινία μικρού μήκους μέσα στην ταινία, ενώ προσφέρει ένα από τα δυνατότερα σημεία του δημιουργήματος του McTeigue.

Έγραψα ότι το V for Vendetta είναι από τις λίγες ταινίες που μπορούμε να πούμε ότι άλλαξε λίγο τον κόσμο. Ολόκληρα κινήματα δημιουργήθηκαν μετά την ταινία και οι hakers Anonymous, που χρησιμοποίησαν την μάσκα αλλά και την ομιλία του V στην Αγγλική τηλεόραση από την ταινία, ουκ ολίγες φορές, κατηγοριοποιήθηκαν σαν τρομοκρατική οργάνωση στην Αμερική, ενώ έκαναν πάμπολλα χτυπήματα και στην χώρα μας, εναντίον Υπουργείων, αστυνομίας αλλά και του Νεοναζιστικού κόμματος πρόσφατα. Το V for Vendetta έκανε την μάσκα του Guy Falkes όχι απλά αναγνωρίσιμη αλλά και σύμβολο σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με την προσέγγιση της ταινίας ή του comic ή μπορεί να βρίσκει την χρήση της μάσκας του Guy Falkes γραφική. Όμως οι δημιουργοί της ταινίας κατάφεραν να έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ζωή μας που ελάχιστες ταινίες το έχουν καταφέρει. Πολύ πιθανόν χωρίς να το ήθελαν κιόλας βέβαια.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές