Uncle Howard (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Uncle Howard (Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Ο Howard Brookner ήταν αφοσιωμένος σκηνοθέτης, πιστός στις ιδέες του κι αποφασισμένος να δοθεί ολοκληρωτικά στον κινηματογράφο. Γεννημένος στην καρδιά της άνοιξης του 1954, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Νέα Υόρκη. Η κλίση που είχε από τα παιδικά του χρόνια στις τέχνες ήταν εμφανής και παρά τις πιέσεις των γωνιών του να ακολουθήσει καριέρα δικηγόρου, εκείνος τράβηξε τον δύσβατο κι αντιλεγόμενο δρόμο του σινεμά. Η σύντομη ιστορία που κατάφερε να γράψει στο χώρο, σαφώς τον δικαιώνει. Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης συστήνει στους θεατές του τον ξεχωριστό κ. Howard Brookner.

Είκοσιεπτά του Απρίλη στο έτος 1989, μόλις δυο μέρες πριν από τα 34 γενέθλια του, ο Howard αποδημεί προς ουράνιες κατοικίες. Είκοσιτρία χρόνια μετά, στο έτος 2012, ο ανιψιός και μεγαλύτερος θαυμαστής του, παίρνει την κάμερα και αναμοχλεύει στιγμές της ζωής του θείου του μέσα από σκονισμένες μπομπίνες που περίμεναν καρτερικά ν’ ανοίξουν για μία τελευταία φορά. Συγγενικά και φιλικά πρόσωπα μιλούν στην κάμερα του Aaron Brookner, και ολοκληρώνουν το πορτρέτο μιας εκ των δημιουργικότερων προσωπικοτήτων της δεκαετίας του ’80. Ο Jim Jarmusch, η Sara Driver, o Tom DiCillo αλλά και ο Philip Glass αποθεώνουν τον άνθρωπο Howard για το μεγαλείο τα χαρακτήρα του και την αγάπη του για την ζωή.

Uncle-Howard-Aaron-Brookner-Jim-Jarmusch-byRyanMuir-Sundance-US-Documentary-2016_1000x594

Ο Brookner ο νεότερος, πιάνει το νήμα από το πρώτο ντοκιμαντέρ που γύρισε ο προπάτορας του, αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, William Burroughs. Έπειτα παραθέτει άφθονο υλικό τόσο από σκηνές γυρισμάτων όσο και από την καθημερινή ζωή του αλησμόνητου σκηνοθέτη, όλα μαζί δεμένα αριστοτεχνικά με συνεντεύξεις και περιπλανήσεις στους χώρους που μεγαλούργησε. Ο νεαρός Aaron, καταφέρνει να αποτυπώσει στο φιλμ μέρος της λατρείας που έτρεφε για τον θείο του αλλά και την λαμπρότητα ενός κινηματογραφιστή που σίγουρα έβαλε τον δικό του λίθο στην αψίδα του ανεξάρτητου σινεμά.
Λίγο μετά, του χτύπησε την πόρτα το Hollywood. Δυστυχώς όμως δεν ήταν η μοναδική έκπληξη που του επιφύλασσε η μοίρα.
Οι ασθένειες δεν κοιτούν πρόσωπο, χρώμα, status και φύλο. Τη δεκαετία του 70 και πολύ περισσότερο τη δεκαετία του 80 η νόσος του AIDS σκόρπησε τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους. Θέριζε κυρίως τις κοινότητες των ομοφυλόφιλων, αλλά σύντομα επεκτάθηκε, δίχως διακρίσεις και στους ετερόφυλους. Η ενημέρωση για την ασθένεια ήταν ελλιπέστατη, το ίδιο και η χρήση του προφυλακτικού.
O ιός HIV στέρησε από τον Brookner την δυνατότητα να δει την πρώτη του χολιγουντιανή παραγωγή επί οθόνης, αφού απεβίωσε μερικές μέρες πριν την πρεμιέρα του Bloodhounds of Broadway το 1989.

howard-on-bowery

Μποέμ τύπος, γοητευτική προσωπικότητα, αισθαντικός καλλιτέχνης και δραστήριος άνθρωπος. Οι παραπάνω γραμμές αποδίδουν πλήρως την εικόνα που κατάφερε να παρουσιάσει ο Aaron Brookner για τον λατρεμένο του θείο. Τα 96΄ λεπτά της ταινίας παρασέρνουν τους δέκτες στην δίνη μιας υπέροχης ιστορίας αφήνοντας τους τελικά άναυδους μπροστά στο μεγαλείο της ονειρώδους, γλυκόπικρης, τελευταίας σεκάνς. Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που μπορούσε να φτάσει ο περφεξιονιστής δημιουργός.
Ένας πολύχρωμος χαμαιλέοντας της ζωής και γνήσιος γητευτής της κάμερας.

Ο Howard βαθιά μέσα από τον Aaron.. Brookner.

*Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο Sundance, ταξίδεψε στις αίθουσες τις Berlinale, επέστρεψε για λίγο στις Η.Π.Α. για λογαριασμό του Φεστιβάλ στο Cleveland και τελικά θα ρίξει αυλαία στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές