Τζέιν- Κριτική από το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τζέιν

(Jane)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 90
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η ζωή και η δουλειά της γνωστής ζωολόγου Τζέιν Γκούνταλ και ειδικά η έρευνα της σχετικά με τους χιμπατζήδες. Αυτό είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ “Jane” που ήταν υποψήφιο στα φετινά Bafta και προβλήθηκε δωρεάν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στο κανάλι National Geographic Greece την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 21:00.

140 ώρες υλικό (τραβηγμένο από το διάσημο φωτογράφο του National Geographic Χιούγκο Βαν Λόουγικ, που τελικά έγινε σύζυγος της Τζέιν), το οποίο θεωρούνταν χαμένο μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, συμπυκνώθηκε σε 90 λεπτά, με τη συνοδεία της μαγευτικής μουσικής του Φίλιπ Γκλας. Σκηνοθέτης είναι ο υποψήφιος για Όσκαρ Brett Morgen (“Cobain: Montage of Heck”) και το ντοκιμαντέρ .

Τη δεκαετία του ’60, η Τζέιν στάλθηκε στην Τανζανία για να μελετήσει χιμπατζήδες. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που κάποιος επιχειρούσε κάτι τέτοιο. Η Τζέιν δεν είχε σπουδάσει και ήταν μόλις 24 ετών, αλλά ήταν το όνειρο της από μικρή να πάει στην Αφρική και να ζήσει μαζί με άγρια ζώα, στο φυσικό τους περιβάλλον. Στις αρχές είναι απογοητευμένη, καθώς δε σημειώνει πρόοδο, αλλά όσο προχωράει η ταινία τόσο πιο πολύ πλησιάζει στο στόχο της και τόσο πιο πλήρης φαίνεται. Αργότερα, έρχονται ένας γάμος και ένα παιδί, από το πουθενά, αλλά η σταθερά στη ζωή της παραμένει πάντα η έρευνα, η συγγραφή και η παρατήρηση των αγαπημένων της χιμπατζήδων.

Το voice over και τα κομμάτια από τις συνεντεύξεις της χρησιμοποιούνται με φειδώ και σοφά. Αυτά είναι που προσφέρουν τη ματιά στον εσωτερικό κόσμο της Τζέιν. Από την άλλη, στο μοντάζ έχει γίνει μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά: Κάθε λεπτό είναι ενδιαφέρον, κάθε λεπτό έχει λόγο ύπαρξης. Όπου το απαιτεί η περίσταση, ο ρυθμός είναι πιο αργός και σε άλλες περιπτώσεις οι εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη με καταιγιστικό τρόπο, κάτι που συμβάλει στην οικονομία του χρόνου.

Η ταινία είναι το ολοκληρωμένο και συγκινητικό πορτρέτο μιας ενδιαφέρουσας γυναίκας που σίγουρα έζησε και ζει μια πολύ ενδιαφέρουσα, ακόμα και ζηλευτή, ζωή. Και όπως όλα τα πορτρέτα, αν και μεγάλο μέρος της ταινίας έχει να κάνει με τους χιμπατζήδες, εξετάζει όλες τις πλευρές της προσωπικότητας αυτής της γυναίκας. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι μια ταινία που μιλάει μόνο για πιθηκοειδή και το πόσο μοιάζουν ή δε μοιάζουν με τους ανθρώπους. Είναι, επίσης, μια ταινία για το τι σημαίνει να κυνηγάει κάποιος τα όνειρα του, το τίμημα που πρέπει να πληρώσει λόγω των επιλογών του, τι σημαίνει να είναι σύζυγος και γονιός. Μια ταινία γεμάτη αγάπη, ευτυχία και ελευθερία.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές