Tui Na / Blind Message (Berlinare κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Tui Na / Blind Message (Berlinare κριτική)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

tui na blind massage 2

Ο Ma έχει χάσει από παιδί την όρασή του σε ένα ατύχημα, και τώρα βασίζεται πια στην ακοή του. Εργάζεται σε ένα κέντρο μασάζ ενώ  οι συνάδελφοί του μοιράζονται την ίδια μοίρα. Στον οίκο ανοχής που τον συνοδεύει ο Yiguang, τυφλός και εκείνος εξ αιτίας ενός ατυχήματος σε ορυχείο, ο Ma  γνωρίζει και ερωτεύεται την νεαρή Mann.  Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο Wang, που μπλέκεται στις οικονομικές δοσοληψίες του αδελφού του, και η Kong, η αρραβωνιαστικιά του,  της οποίας οι γονείς δε δέχονται έναν τυφλό για γαμπρό τους.

Σε κάθε βήμα η κάμερα προσπαθεί να καταγράψει με την παραμικρή λεπτομέρεια τα βιώματά τους και, επικεντρωμένη στους ήχους, μας εισάγει σε ένα κόσμο σκοτεινό. Τρυφερές ερμηνείες και ένα πειραματικό μαντάζ, αντισυμβατικές εικόνες της αντίληψης του πάθους και της ομορφιάς, απελευθερώνουν τις αισθήσεις μας απέναντι στο συναισθηματισμό, εκεί όπου δεν υπάρχει οπτική αντίληψη.

Παρακολουθούμε τη ζωή των πρωταγωνιστών, καθώς εξερευνούν τις επιθυμίες τους και τα όνειρά τους, και παίρνουμε μια γεύση από την πραγματικότητα στη σύγχρονη Κίνα.

Ο Loy Ye, γνωστός από το σκηνοθετικά ιδιαίτερο Suzhou River του 2000, εργάστηκε με μια ομάδα ηθοποιών, τυφλών και μη, για να δημιουργήσει το Blind Message, που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ Βερολίνου.

Δάφνη Ράλλη


Ο Κινέζικος κινηματογράφος δεν είναι η καλύτερή μου και έτσι μόλις είδα ότι σήμερα το πρωί είναι η προβολή μιας ταινίας για μία σχολή – επιχείρηση όπου δουλεύουν κάνοντας μασάζ, άνθρωποι με χωρίς ή περιορισμένη όραση στην Κίνα, δεν ήμουν αυτό που λέμε χαρούμενος. Ωστόσο το Blind Massage δεν ήταν μια άσχημη ταινία τελικά, παρά την αντιπαθητική προς τα εμένα γλώσσα την οποία άκουγα επί δύο ώρες.

Η ταινία στηρίζεται σε αρκετά καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές της, κάποιοι από τους οποίους είναι τυφλοί και στην πραγματικότητα. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων γίνεται σταδιακά και με όμορφο τρόπο και τα θέματα που θέτει η ταινία ενδιαφέροντα και κοινωνικά ευαίσθητα.

Ποιος έχει σκεφτεί πως είναι να είναι κάποιος τυφλός, πως “βλέπει”  εκείνους που έχουν την όρασή τους. Πως μπορεί ένας τυφλός να αντιληφθεί την ομορφιά; Βγάζουν οι τυφλοί φωτογραφίες; Ερωτήματα που είναι ενδιαφέροντα και η ταινία τα προσεγγίζει με ευαισθησία και κομψότητα, με την αφήγηση να βοηθά πολύ στον ρυθμό και την σεναριακή εξέλιξη της. Μοναδικό ίσως πρόβλημα της ταινίας είναι οι πολλοί χαρακτήρες που εισάγει με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εστιάσει ο θεατής σε κάποιον και η ανάπτυξη των συναισθημάτων τους και της κατάστασής τους να γίνεται πιο δύσκολη.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η ταινία αξίζει να την δει κάποιος για τις δύο τρεις σκηνές της που είναι πραγματικά δυνατές, ίσως σκληρές για κάποιους βέβαια και τα ερωτήματα που φιλοσοφικά θέτει για την ισότητα των τυφλών με τους μη τυφλούς.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές