Trainwreck / Κατακούτελα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Trainwreck / Κατακούτελα

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

Παρόλο που από την θέση του σκηνοθέτη μας έχει δώσει μόνο πέντε ταινίες, ο Judd Apatow έχει σφραγίσει την αμερικανική κωμωδία όσο κανένας συνάδελφος του τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως εξαιτίας της δράσης του ως παραγωγός.  Η εντυπωσιακή φιλμογραφία του περιλαμβάνει μερικές από τις διασκεδαστικότερες κωμωδίες των τελευταίων ετών, που  ακόμα κι αν δεν φέρουν πάντα  την σκηνοθετική ή σεναριακή του υπογραφή, μοιάζουν να ακολουθούν πιστά το ύφος που όρισε ο ίδιος με το «40 year Old Virgin” και το “Knocked Up”, τις δύο πρώτες μεγάλες του επιτυχίες. Πέρα από την αδιαμφισβήτητη εμπορικότητα του έργου του, βέβαια, ο ίδιος έχει κατηγορηθεί ότι προάγει σεξιστικά στερεότυπα μέσω αυτού. Κατηγορία που αν και δεν είναι αβάσιμη, χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια  υπεραπλουστευμένη ανάγνωση των ταινιών του για να στοιχειοθετηθεί.

Στο “Trainwreck” τώρα, την πέμπτη κατά σειρά σκηνοθετική του απόπειρα κάνει ότι μπορεί για να την αποτινάξει, αντιστρέφοντας τους κλασσικούς ρόλους όπως τους ξέρουμε. Η πρωταγωνίστρια τους Amy Schumer είναι η ορκισμένη εργένισσα που πάσχει από «σχεσοφοβία» και ο πρωταγωνιστής του Bill Hader το «καλό» παιδί που μοιάζει πρόθυμο να δεσμευτεί. Φυσικά βέβαια η ένωση τους θα κάνει την πρώτη να αναθεωρήσει την κοσμοθεωρία της και να καταρρίψει τις άμυνες της.

Το μεγάλο ελάττωμα της ταινίας είναι πως στηρίζεται εξολοκλήρου σε αυτή την όχι και τόσο πρωτότυπη  αντιστροφή των φύλων και ο δημιουργός μοιάζει να πιστεύει πως αυτό από μόνο του αρκεί, προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στο ταλαιπωρημένο είδος της ρομαντικής κομεντί και να σπάσουν τα στερεότυπα.  Το πρόβλημα όμως δυστυχώς όπως αποδεικνύεται δεν είναι αν θα είναι άντρας η γυναίκα ο πολυγαμικός χαρακτήρας, αλλά η συντηρητική εμμονή του Hollywood να τον παρουσιάζει ως τον ανώριμο κάφρο που χρειάζεται τον κατάλληλο «μονογαμικό» σωτήρα να τον βγάλει από τον βούρκο. Φυσικά ακόμα πιο παιδαριώδης είναι αυτός ο by default διαχωρισμός των ανθρώπων σε κατά συρροή μονογαμικούς και κατά συρροή πολυγαμικούς, που υποβιβάζει τις σύγχρονες σχέσεις σε μια σύγκρουση μεμονωμένων αυτιστικών συμπεριφορών χωρίς ουσιαστική αλληλεπίδραση.  Δεν διαφωνώ πως κάτι τέτοιο ενδέχεται να είναι μια ενδιαφέρουσα, και γιατί όχι, ρεαλιστική προσέγγιση του τρόπου που συνάπτει δεσμούς ο σύγχρονος δυτικός , αν όμως αυτό είναι το συμπέρασμα τότε ετούτη η ανώδυνη κωμωδιούλα δεν το εκφέρει με την αφυπνιστική δύναμη που απαιτείται, αλλά αντιθέτως γλυκαίνει το χάπι.

Παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφωνίες, βέβαια, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ο Apatow δεν έχει χάσει την ικανότητα του να εφευρίσκει λεκτικές χαριτωμενιές και καταστάσεις που θα διασκεδάσουν το μέσο θεατή,  ενώ η Amy Schumer κάνει ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά πάνω σε έναν χαρακτήρα που έγραψε η ίδια για την ίδια.

NEW YORK, NY - JULY 16:  Amy Schumer and Bill Hader are seen filming "Trainwreck" in East Village on July 16, 2014 in New York City.  (Photo by Alessio Botticelli/GC Images)

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές