Το ξύπνημα της άνοιξης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το ξύπνημα της άνοιξης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη


Γράφει:

Το Ξύπνημα της άνοιξης είναι η ιστορία πέντε εφήβων που στήνουν μια ένοπλη συμμορία: ένα μωσαϊκό έρωτα, χαμένων σχέσεων, προδοσίας και μηδενισμού, που διαδραματίζεται σε μια φθίνουσα πόλη, όπου τα πάντα καταρρέουν μέσα στην οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ιδεολογία, κατεστημένο, αγώνας, όπλα, παραβατικότητα, διαδηλώσεις, ναρκωτικά δίνουν μια λεπτομερέστατη εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που μαστίζεται από τη βαθιά κοινωνική και ηθική (εκτός από οικονομική) κρίση και στην οποία δεν υπάρχει ξεκάθαρος θύτης και ξεκάθαρο θύμα. Οι πέντε έφηβοι  που, ως συνήθως, ξεκινούν  την παραβατική τους δράση βασισμένοι σε ιδέες και οράματα δείχνουν, τελικά, να μην μπορούν να διαχειριστούν ούτε την κοινωνία ούτε τη θέση τους σε αυτή. Και όταν το παιχνίδι αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο είναι πια αργά.

γιανναρη1

Στην πορεία της ταινίας και, κυρίως, στην πορεία της ενηλικίωσης των πέντε φίλων θίγονται πολλά ζητήματα,  του έρωτα, της απώλειας, των ιδεών, της αλληλεγγύης, της προδοσίας και, βασικότερο απ’ όλα, της βίας. Προσωπικά “διαβάζω” την ταινία ως μία διακήρυξη κατά της βίας. Παρακολουθούμε πώς η βία μπορεί να γεννηθεί από κάτι πολύ αθώο και όμορφο, να γιγαντωθεί και να αρχίσει να αναπαράγεται χωρίς έλεγχο και προς όλες τις κατευθύνσεις. Τότε θύματα είναι όλοι και όλες, ανεξαιρέτως.

e4379609945a941bd1cc8dcc1ba79d3e

Η ταινία είναι βαθιά πολιτικοποιημένη και αυτό φαίνεται ήδη από την πρώτη σκηνή όπου η πρωταγωνίστρια διαβάζει τους Δαιμονισμένους του Ντοστογιέφσκι. Τόσο η μετέπειτα ιστορία της παρέας όσο και πλάνα της πόλης, των μεταναστών που έχουν κατασκηνώσει, της λάθος διαχείρισης της εξουσίας, του ρατσισμού που κοιμάται μέσα στον καθένα και την κάθε μία από μας, προδίδουν τη σαπίλα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Όχι, φυσικά, πως θα έπρεπε να περιμένουμε την ταινία για να προβληματιστούμε. Με έναν τρόπο, όμως, αυτή μας πετά στα μούτρα ό,τι επιμένουμε να παραβλέπουμε χαμένοι στην ασήμαντη καθημερινότητά μας.

Screenshot from 2015-11-04 13:09:47

Πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή ταινία με δυνατές, μες στην απλότητά τους, ερμηνείες, τόσο από τους νέους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τη νεανική παρέα, όσο και από τους υπόλοιπους. Σκηνοθετικά είναι άρτια, με ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως οι φωτογραφικές αποτυπώσεις συναισθημάτων και καταστάσεων που συνοδεύουν – και υπογραμμίζουν – βασικές της σκηνές.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές