Το πάρκο με τις μύγες (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το πάρκο με τις μύγες (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Μία ιδιαίτερη ταινία που πραγματεύεται το σημαντικό ζήτημα της βίας σε κάθε επίπεδο, της βίας που δεν αναγνωρίζει ούτε ηλικία, ούτε φύλο, ούτε μορφωτικό επίπεδο.

Ο Κρίστιαν Κεσκιτάλο ένας πρώην ταλαντούχος παίκτης του χόκεϊ, είναι τώρα χαμένος σε μια ζωή χωρίς νόημα. Ένα ένα βράδυ ο μέθυσος κολλητός του φίλος Άλεξ εξαφανίζεται. Ο τελευταίος που τον είδε είναι ο Κρίστιαν και μάλιστα σε ένα σκοτεινό δάσος (το “παρκο με τις μύγες”;) όπου και τον παράτησε μεθυσμένο και τραυματισμένο. Μετά από αυτό το γεγονός η συμπεριφορά του Κρίστιαν αρχίζει να γίνεται πολύ επιθετική προς όλους. Μπλέκεται συνεχώς σε καβγάδες με πολλά μέλη της κοινότητας, και διεκδικεί μία θέση στην οικογένεια του φίλου του, δηλώνοντας ερωτευμένος με τη γυναίκα του και νιώθοντας πατέρας προς το νεαρό γιο του. Επιπλέον έρχεται πολύ κοντά στον πατέρα του φίλου του, προσπαθώντας τελικά να οικειοποιηθεί ολόκληρη τη ζωή του τελευταίου. Κάποια στιγμή ο Άλεξ βρίσκεται νεκρός. Και η όλο και χειρότερη ψυχολογία του Κρίστιαν τον οδηγεί, τελικά, στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού.

102b5397d8a2889aa37558c13cb5df69-flugparken_sverrir_gudnason

Η ταινία δεν είναι κακή εφόσον -προς τιμήν της- αποτυπώνει σκληρή βία συναισθηματική και σωματική με τους πλέον χαμηλούς τόνους. Ο Όστμπεργκ πετυχαίνει να δώσει πολύ σωστά το σκοτεινό κλίμα που απαιτεί η ταινία, η οποία προσιδιάζει με ψυχολογικό θρίλερ. Παρ’όλα αυτά έχω την αίσθηση ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο προκειμένου να πείσει. Η πρώτη σκηνή, για παράδειγμα, που δείχνει τον Άλεξ απελπισμένο, με δάκρυα στα μάτια πάνω στις ράγες των τρένων, αλλά και η σχέση του Κρίστιαν με τη γυναίκα του φίλου του (με την οποία ήταν πρώην ζευγάρι) υπονοούν πράγματα που προηγούνται του αφηγηματικού χρόνου και που, έχω την αίσθηση, ότι θα “κλείδωναν” καλύτερα τα όσα παρακολουθούμε στη συνέχεια της ταινίας.

102b5397d8a2889aa37558c13cb5df69-flugparken_malin_buska

Είναι, πάντως, μια καλή προσπάθεια, και μάλιστα από έναν σκηνοθέτη με πραγματικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Ο Σουηδός Γιενς Όστμπεργκ υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, σπούδασε κλασικό χορό (!) και εργάστηκε ως χορευτής και χορογράφος κερδίζοντας, μάλιστα, και βραβείο στο διαγωνισμό “Rencontres Choreographiques de Bagnolet Seine” του Σαιν Ντενί (1994) μέχρι  το 2000, όταν και ξεκίνησε τις πρώτες σκηνοθετικές του απόπειρες.

947eabf072687b79_org

Δε μένει παρά να περιμένουμε την εξέλιξή του ως σκηνοθέτη και σεναριογράφου στο μέλλον, καθώς, παρά το ότι σε γενικές γραμμές η συγκεκριμένη ταινία είναι μέτρια, διακρίνουμε μία προοπτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ καλές δουλειές.

Στο μεταξύ εσείς μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία , η οποία συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, αύριο 7/11 στις 17:45 στο Ολύμπιον, καθώς και το Σάββατο, 8/11 στις 14:30 στη Φρίντα Λιάππα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές