Το Μικρό Ψάρι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Μικρό Ψάρι


Γράφει:

Νονοί της νύχτας, κοκαΐνη, πληρωμένοι δολοφόνοι… Ο Στράτος (Βαγγέλης Μουρίκης), ένας μοναχικός τύπος, που πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή για ένα έγκλημα πάθους που διέπραξε σε ηλικία μόλις 18 ετών, μετά την αποφυλάκισή του εργάζεται σε ένα εργοστάσιο αρτοποιΐας, ενώ παράλληλα είναι επαγγελματίας δολοφόνος κλείνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς. Σκοπός της ζωής του είναι να βρει τα χρήματα για να βοηθήσει στην απόδραση του ισοβίτη φίλου του, Λεωνίδα, στον οποίο θεωρεί πώς οφείλει τη ζωή του.  Σημαντικό ρόλο στην υπόθεση θα παίξει μία σειρά διαφόρων αινιγματικών χαρακτήρων: οι γείτονές του Στράτου, ο Μάκης (Πέτρος Ζερβός) και η αδερφή του (Βίκυ Παπαδοπούλου), ο τοκογλύφος Πετρόπουλος (Γιώργος Γιαννόπουλος) και η σύζυγός του (Σόνια Θεοδωρίδου), η Μαρία (Πόπη Τσαπανίδου), η βασίλισσα της κοκαΐνης και γυναίκα του Λεωνίδα και ο Μπογιατζής (Γιάννης Αναστασάκης), ο «άρχοντας του κακού». Οι παρανομίες διαδέχονται η μία την άλλη καθώς η μέρα της απόδρασης του Λεωνίδα πλησιάζει…

Με τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη και την ταινία “Το Μικρό Ψάρι”, με συμπαραγωγή Γερμανίας και Κύπρου, ο ελληνικός κινηματογράφος επιστρέφει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 640υ Φεστιβάλ του Βερολίνου έπειτα από 9 χρόνια. Ο Στράτος χειροκροτήθηκε μετά την προβολή του στο Φεστιβάλ και αποκόμισε γενικά καλά αλλά και μέτρια σχόλια.

Η ταινία του Οικονομίδη είναι χαρακτηριστική ταινία του σκηνοθέτη, με στοιχεία λίγο πολύ από όλες τις προηγούμενες ταινίες του, και με τον Στράτο να είναι μια πολύπλευρη καρικατούρα ανθρώπου, καθώς είναι μεν πρώην κρατούμενος σε φυλακές, μετά από έγκλημα πάθους, είναι εν ενεργεία δολοφόνος, αλλά από την άλλη είναι ένας άνθρωπος λιγομίλητος, μετριοπαθής, συμπονετικός και με έντονη μελαγχολία. Ο Στράτος είναι στα πρόθυρα της κατάθλιψης όπως απάντησε ο Οικονομίδης σε ερώτηση δημοσιογράφου, οπότε μη περιμένετε δραματικές εξελίξεις στο πρώτο μισό της ταινίας. Ακόμα και στις σκηνές που ο Στράτος δείχνει να είναι ένας αδίστακτος δολοφόνος, δεν είναι ένας ψυχρός εκτελεστής, έχει την συναίσθηση του τι κάνει και προσπαθεί  εκτελώντας συμβόλαια θανάτου να μαζέψει χρήματα για τον φίλο του του, Λεωνίδα, που βρίσκεται στην φυλακή, με στόχο να αποδράσει.

Ο Οικονομίδης τόνισε ότι η ταινία ακολουθεί παντού και πάντα τον κεντρικό ήρωα. Ενδεικτικό της μελαγχολίας που περνά ο Στράτος, είναι ότι παρ’ όλο που τον βλέπουμε συνεχώς σχεδόν ποτέ δε μιλάει και σπάνια ανταπαντά στις προσβολές, τις προτάσεις και τις μεγαλοστομίες των ατόμων του υποκόσμου, αλλά και των φίλων του.

μικρο ψαρι

Το Ψάρι είναι σίγουρα η καλύτερη ταινία του Οικονομίδη μέχρι την επόμενη. Πολλοί που δεν τους αρέσει το στυλ του σκηνοθέτη με την παρουσίαση του υποκόσμου με πολύ αργκό και βρισίδι, ίσως να ενοχληθούν με την ταινία ή ίσως να γελάσουν καθώς το Μικρό Ψάρι συναγονίζεται σε βομωλοχία τον Λύκο της Wall Street. Όμως ακόμη και σε αυτούς, το Μικρό Ψάρι έχει να δώσει πολλά ηθικά ερωτήματα, ένα μεγάλο δραματικό ήρωα, τον Στράτο, και μία πολύ καλή ερμηνεία αυτή του  Βαγγέλη Μουρίκη.

Συνοψίζοντας, το Μικρό Ψάρι είναι ένα φιλμ νουάρ για έναν μαύρο χαρακτήρα και την λύτρωση του από τον υπόκοσμο που θα έρθει όταν θα προσπαθήσει να σώσει την ζωή της μικρής Κατερίνας, από τον βιασμό.  Το πως θα το δείτε σε λίγες εβδομάδες οπότε και το Ψάρι θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα. 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές