"Το Αγόρι στη Γέφυρα" - Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

“Το Αγόρι στη Γέφυρα” – Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Γράφει:

Σχεδόν 3 εβδομάδες μετά την συμμετοχή της ταινίας στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Ρώμης -όντας μάλιστα η πρώτη κυπριακή παραγωγή που καταφέρνει κάτι τέτοιο- ο Πέτρος Χαραλάμπους παίρνει το “Αγόρι στη Γέφυρα” και ρίχνει άγκυρα στην όμορφη Θεσσαλονίκη για το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

Η πλοκή της ταινίας τοποθετείται στο φινάλε της δεκαετίας του ’80, με την ζωή του 12χρονου Σωκράτη να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κάμερας του Πετρή Χαραλάμπους. Σε ένα γραφικό χωριό της Κύπρου, ο ατίθασος νεαρός μεγαλώνει με την οικογένεια του έχοντας ένα και μόνο όνειρο.. να γίνει ήρωας πολέμου. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εντύπωση που δίνει ο πιτσιρικάς είναι εκείνη του επαναστάτη χωρίς αιτία. Βαθιά επηρεασμένος από το “αριστερό” παρελθόν των συγγενών του, στήνει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ταλαιπωρεί κακόμοιρους γέροντες του χωριού. Την μέρα όμως που Σωκράτης ορκίζεται αποχή από την ζωή του “τρομοκράτη” που τόσο αγαπούσε.. όλα αλλάζουν. Ενδοοικογενειακά προβλήματα, γεννήματα βίας, κακοποίησης κι αλητείας, βοούν για δράση. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε κι ένα μεγάλο μυστικό, καλά κρυμμένο στο πέρασμα των χρόνων, που αφορά όλο το οικογενειακό κάδρο. Έγκλημα και τιμωρία προβλέπουν οι περιπέτειες του μικρού πρωταγωνιστή που αρνείται να σταθεί με σταυρωμένα τα χέρια..

boyonthebridge_boys_web

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο Πέτρος Χαραλάμπους χτίζει όλη την ταινία πάνω στον Κωνσταντίνο Φαρμακά και ο νεαρός ηθοποιός τον δικαιώνει περίτρανα. Καταφέρνει να βουτήξει σε έναν δύσκολο κόσμο που φείδεται ειλικρίνειας, θάρρους και δράσης. Ο 40χρονος σκηνοθέτης αναζητά δια μέσου του φιλμ τον οικογενειακό πυρήνα, την αληθινή αγάπη, τις συνέπειες που ακολουθούν τις πράξεις και φυσικά την ειλικρίνεια που αποτελεί το μοναδικό στερεό έδαφος για κάθε συνείδηση.

«Το Αγόρι στη Γέφυρα» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χαραλάμπους, και πρόκειται για μια παραγωγή εξ ολοκλήρου κυπριακή, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Τα γυρίσματα του έργου έλαβαν χώρα στο ειδυλλιακό χωριό Καλοπαναγιώτης της Κύπρου, το καλοκαίρι του 2015. Η ιστορία μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη μέσα από τις σελίδες του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος «The Land of the Golden Apple» της συγγραφέως Eve Makis. Μια αφήγηση ενηλικίωσης και ωρίμανσης, με φόντο τα αυστηρά ανθρώπινα μέτρα και κριτήρια.

boyonthebridge_boys_web

Λίγο πριν το φινάλε, αξίζει να σημειωθεί η θερμή υποδοχή που έλαβε η ταινία στο Φεστιβάλ της Ρώμης αλλά και οι διθυραμβικές κριτικές προς τον Κωνσταντίνο Φαρμακά για την πειστική ερμηνεία του από τους κριτικούς της γειτονικής χώρας. Την αποθέωση γνώρισαν επίσης τόσο ο δημιουργός του φιλμ όσο και η έτερη πρωταγωνίστρια, Κίκα Γεωργίου.

Επί της ουσίας, το “Αγόρι στη Γέφυρα” είναι μια ταινία που σίγουρα δε θα αποξενώσει κανέναν θεατή. Τα όμορφα κάδρα, οι εξαιρετικές ερμηνείες και η ενδιαφέρουσα πλοκή που ξεδιπλώνεται μέσα σε 85′ αρκούν για να σας οδηγήσουν στις σκοτεινές αίθουσες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Πίσω από την κουρτίνα των εικόνων και των ιδεών που μεταδίδει ο Κύπριος σκηνοθέτης, κρύβεται ένας απλός μα ουσιαστικός προβληματισμός πάνω στην φαυλότητα του μεγάλου ερωτήματος.. Τελικά όντως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα..;

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές