Timbuktu - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Timbuktu

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Απαγορεύεται η μουσική, απαγορεύεται το ποδόσφαιρο, οι γυναίκες υποχρεούνται να φοράνε γάντια και κάλτσες. Οι εξωγαμίεες σχέσεις απαγορεύονται δια ροπάλου και θεωρούνται το πιο μεγάλο παράπτωμα που τιμωρείται με λιθοβολισμό. 

Ένας άντρας ο Kidane, ζει μαζί με την γυναίκα και την κόρη του λίγο έξω από την Timbuktu της Μαυριτανίας. Έχει ένα μικρό κοπάδι με αγελάδες, και έχει ονομάσει μία, την οδηγό του κοπαδιού, GPS. Όταν η GPS θα βρει τον θάνατο από έναν ψαρά, ο Kidane θα μπει σε μπλεξίματα με τον νόμο και θα αντιμετωπίσει την βαριά τιμωρία που θα του επιβληθεί. Στο μεταξύ η πόλη έχει καταληφθεί από θρησκευτικούς φανατικούς που έχουν επιβάλει την Σαρία. Έτσι η μουσική είναι απαγορευμένη και τιμωρείται με μαστίγωμα, όπως το κάπνισμα – ακόμη κι αν καπνίζουν κάποιοι του καθεστώτος – ενώ οι γυναίκες δέχονται μία μεγάλη υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μία πωλήτρια ψαριών που επιτάσσει τα χέρια της για να της τα κόψουν καθώς δε θα μπορεί να κάνει την δουλειά της με γάντια.

295625.jpg-c_640_360_x-f_jpg-q_x-xxyxx

Ο Abderrahmane Sissako κάνει μία ταινία από αυτές που πρέπει να γίνουν και πρέπει να τις δει κάποιος. Όπως είπε και ο ίδιος, η αφορμή για να γίνει η ταινία ήταν η ιστορία ενός ζευγαριού που δεν ήταν παντρεμένο και κατέληξε να λιθοβοληθεί από τους ανθρώπους του ισλαμικού καθεστώτος. Ήταν μια ιστορία που ξέφυγε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και δεν ακούστηκε πουθενά αλλού, ίσως γιατί είχε να κάνει με μία χώρα για την οποία ελάχιστα ακούμε από κάθε άποψη, όπως η Μαυριτανία.

Η ταινία του Sissako, αν και είναι πολύ καλή και δυνατή ανα σημεία, περιγράφοντας ενδιαφέροντα και αξιοσημείωτα γεγονότα, με σχεδόν ντοκιμαντερίστικο στυλ, χάνει στο ότι οι ήρωες του σεναρίου της είναι σχεδόν ασύνδετοι μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν με προφανή τρόπο, χωρίς να δίνεται ιδιαίτερο βάθος στις σχέσεις τους. Ο σκηνοθέτης ήθελε να δείξει μια ταινία με πραγματικά γεγονότα, αλλά μάλλον κάπου το έχασε στην πορεία και ξέχασε ότι οι χαρακτήρες τους είναι κινηματογραφικοί. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την ταινία να μας χαρίσει κάποιες υπέροχες στιγμές, όπως αυτή όπου ο κεντρικός ήρωας παλεύει με τον ψαρά που σκότωσε την αγελάδα του σε μία λίμνη, ή κυρίως στην σκηνή όπου παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο, μιμούμενα τις κινήσεις που θα έκαναν με την μπάλα, χωρίς όμως να υπάρχει μία.

tim2_article_story_large


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές