The Theory Of Everything - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Θεωρία των Πάντων

(The Theory Of Everything )


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Οι βιογραφικές ταινίες σημαντικών προσώπων πάντα κινούσαν το ενδιαφέρον κινηματογραφόφιλων και μη. Οι βιογραφίες προσώπων της επιστήμης όμως είναι κάτι το πιο σπάνιο, ενώ σίγουρα για είναι ενδιαφέρουσα μια ταινία για έναν επιστήμονα, θα πρέπει να επικεντρώνει και σε άλλα στοιχεία της ζωής του, όπως με την σχιζοφρένεια στον Υπέροχο Άνθρωπο, ή το σεξ στο Kinsley ή την ομοφιλοφιλία και την καταπίεση (όπως θέλουμε να πιστεύουμε) στο Imitation Game. Με τον Stephen Hawking βέβαια κάτι τέτοιο δεν θα είναι δύσκολο καθώς ο μεγάλος φυσικός είναι μία προσωπικότητα που είτε λόγω του προβλήματος υγείας του και της απεριόριστης θέλησής του, είτε με τις καινοτόμες και αιχμηρές απόψεις του για την Φυσική αλλά και την κοινωνία.

Η ταινία που θα αποτελέσει βιογραφία του, φέρει το τίτλο ενός βιβλίου από διαλέξεις του, το The Theory of Everything. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον James Marsh, βραβευμένος με Oscar για το ντοκιμαντέρ Man on Wire, το 2009. Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβρη στις ΗΠΑ και ήδη θεωρείται ένα από τα Οσκαρικά φαβορί. Πέρα από την επιστημονική δουλειά του Hawking μεγάλο μέρος της ταινίας φαίνεται να ασχολείται με την σχέση του με την γυναίκα του Jane, και φυσικά στην ασθένειά του, ενώ από το trailer κιόλας βλέπουμε μερικές ωραίες εικόνες με τους γιατρούς να λένε στον Hawking ότι δεν θα ξαναμιλήσει για να ακούσουμε λίγο μετά την χαρακτηριστική μηχανική φωνή του.

Πρωταγωνιστές της ταινίας οι Eddie Redmayne (Hawking) και  Felicity Jones (Jane) ενώ παίζουν και οι Emily Watson, Charlie Cox και David Thewlis.

download (6)

  theory-of-everything-1 Οι πρωταγωνιστές της ταινίας στο πλάι του πραγματικού Stephen Hawking. Theory-of-Everything_612x381 Ο πραγματικός (αριστερά) γάμος του Hawking και η απεικόνισή του στην ταινία (δεξιά) x900


Ο σκηνοθέτης, με το εξαιρετικό του βλέμμα, συνθέτει με αρμονία την ξεχωριστή ιστορία του λαμπρού επιστήμονα. Δεν είναι τυχαίο,βέβαια, το γεγονός ότι έχει κερδίσει ένα βραβείο Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ του ‘’Man on Wire’’, το 2008. Επομένως, έχει αποδείξει πως μπορεί να κατανοεί και αυτό να το αποτυπώνει στη μεγάλη οθόνη. Και αυτήν ακριβώς την ευαισθησία και βαθύτερη κατανόηση απαιτούσε η ταινία αυτή. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο βάσιμο επιχείρημα για να μην δείτε αυτό το φιλμ.

Τι να πεί κανείς για τον Eddie Redmayne; Η ενέργεια και η δημιουργικότητα ενός ριζοσπαστικού επιστήμονα, η αρχική μελαγχολία και οργή ενός ανθρώπου που μαθαίνει για την ανίατη ασθένειά του, η ζωντάνια που σου χαρίζει αυτός ο ένας και μοναδικός έρωτας της ζωής του. Όλα αυτά αποτυπώνονται με μαγικό τρόπο στην ερμηνεία του πρωταγωνιστή. Σαφώς, στο ίδιο ύψος στέκεται και η Felicity Jones, με τον τόσο ώριμο και γεμάτο δυναμισμό χαρακτήρα της.

Αν είχε πέσει στα λάθος χέρια, με μαθηματική ακρίβεια αυτή η ταινία δεν θα είχε το αριστουργηματικό αποτέλεσμα που θα απολαύσετε στις αίθουσες. Ευτυχώς για όλους μας, αυτή είναι μία μεγαλειώδης ταινία.Έτσι, άλλωστε θα έπρεπε να είναι. Με το δράμα να μην σερβίρεται πρόχειρα, για να πετύχει μία μικρή συγκίνηση και τέρμα. Αλλά, με το δράμα να είναι εύστοχα αποδοσμένο από τους εξαίρετους πρωταγωνιστές (που δικαιούνται το Όσκαρ) οι οποίοι στηρίχτηκαν στην άψογα χαραγμένη σεναριακή πορεία του φιλμ. Σαφώς και η ταινία είναι ένας ύμνος στο πορτραίτο του μεγάλου επιστήμονα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προβάλλονται και οι αδυναμίες του.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές