The Sleeping Giant / Ο Κοιμώμενος Γίγαντας (Νύχτες Πρεμιέρας - Κριτική) - Ίσως η καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Sleeping Giant / Ο Κοιμώμενος Γίγαντας (Νύχτες Πρεμιέρας – Κριτική) – Ίσως η καλύτερη ταινία του διαγωνιστικού

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο «Κοιμώμενος Γίγαντας» δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία ταινία με θέμα τις δυσκολίες της εφηβείας. Δεν είναι καν η μόνη ταινία στο φετινό διεθνές διαγωνιστικό των «Νυχτών Πρεμιέρας», που αναμετράται με αυτό το θέμα. Παρόλα αυτά είναι από τις ελάχιστες που τολμάν να καταδυθούν στον εσωτερικό κόσμο των εφήβων, χωρίς άχρηστη επιτηδευμένη τρυφερότητα ή διάθεση ωραιοποίησης. Με αξιέπαινη χειρουργική ακρίβεια , ειδικά για πρωτοεμφανιζόμενο, ο Καναδός μηκρομηκάς Andrew Civindino, εδώ στην πρώτη του μεγάλου μήκους απόπειρα, ανατέμνει τις ψυχές των νεαρών πρωταγωνιστών του και μας διηγείται  μια σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης  που θα μπορούσε να ‘ναι και δική μας.

Κεντρικοί του ήρωες τρία δεκαπεντάχρονα αγόρια που περνάνε το καλοκαίρι τους στην καναδική ύπαιθρο: Ο εσωστρεφής Άνταμ, γόνος εύπορης οικογένειας, ο τραμπούκος φαφλατάς Νέητ που μένει με τη γιαγιά του και ο εξάδελφος του Ρίλευ που τους επισκέπτεται για το καλοκαίρι. Ο τελευταίος, αν και προέρχεται από τα ίδια λαϊκά στρώματα με τον ξάδερφο του και διαθέτει μια εξίσου επιθετική αρρενωπότητα, φαίνεται να κατέχει σαφώς περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες, γεγονός που τον καθιστά αυτόματα αποδεκτό από το περιβάλλον του Άνταμ.  Κι ο ίδιος ο Άνταμ φαίνεται να μην μένει ασυγκίνητος από τις αρετές του νέου του κολλητού, ο οποίος του ασκεί μια υποβόσκουσα ερωτική έλξη. Ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ των τριών αγοριών, θα τους οδηγήσει σε ακραία παιχνίδια δύναμης με καταστροφικές συνέπειες.

Αν και στην ποπ κουλτούρα έχει καθιερωθεί η αντίληψη πως δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το ‘να σαι κορίτσι σε έναν κόσμο προορισμένο για άντρες, αυτή η ταινία έρχεται να ανατρέψει το κλισέ αποκαλύπτοντας πως υφίσταται και κάτι ακόμα πιο τρομακτικό: Να ‘σαι αγόρι σε έναν κόσμο προορισμένο για άντρες. Μπλοκαρισμένοι από τα σεξιστικά στερεότυπα που τους έχει επιβάλλει η κοινωνία και που αναπαράγουν σαδιστικά μεταξύ τους, οι τρεις ήρωες κακοποιούν ψυχολογικά ο ένας τον άλλο, προσπαθώντας, άλλοτε να αποδείξουν την υπεροχή τους ακυρώνοντας τους συνομηλίκους τους, και άλλοτε να κερδίσουν ύπουλα την αποδοχή τους.

download

Γνωρίζοντας την ένταση αυτών των γνώριμων εφηβικών συμπλεγμάτων και τακτικών, ο Civindino, συνθέτει με ψυχραιμία ένα ακριβές πορτραίτο της «αγορίστικης» ψυχολογίας, χωρίς φανφάρες και χωρίς να ανεβάζει τους τόνους εκεί που δεν χρειάζεται. Η αφήγηση του λιτή μα απόλυτα περιεκτική, διεισδύει στους χαρακτήρες και το δράμα τους, οδηγώντας τους σε ένα τραγικό φινάλε που σε μουδιάζει. Χωρίς να αγιοποιεί κανέναν αλλά και χωρίς να δείχνει τους ήρωες του με το δάχτυλο, ξεσκεπάζει θαραλλέα την καταστροφικότητα του όρου «αντρική τιμή», ο οποίος πολλάκις χρησιμοποιείται προκειμένου να απενεχοποιήσει το καφριλίκι, την παραβατικότητα και την επικίνδυνη συμπεριφορά.

Αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές του, μας δίνει μια αξιόλογη και τολμηρή σπουδή στην εφηβεία, που όμως δεν απευθύνεται σε εφήβικο κοινό. Αναμφίβολα ο «Κοιμώμενος Γίγαντας», είναι η πιο ενδιαφέρουσα και η πιο στέρεη αφηγηματικά ταινία που παρακολουθήσαμε μέχρι τώρα στο φετινό διαγωνιστικό του Αθηναϊκού φεστιβάλ.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές