The Shape of Water - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Shape of Water


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 119
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,
Πρεμιέρα: 15-02-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η Elisa, κωφάλαλη καθαρίστρια στις μυστικές εγκαταστάσεις μιας κρατικής υπηρεσίας εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, ακολουθεί μια εξαιρετικά τυπική ρουτίνα στη ζωή της. Τίποτα δε θα μπορούσε να την προετοιμάσει για την επαφή της με την ανακάλυψη ενός πράκτορα, ένα αμφίβιο πλάσμα το οποίο φυλάσσεται στις εγκαταστάσεις, αντικείμενο εργαστηριακού πειραματισμού. Ανάμεσά τους δε θα αργήσει να αναπτυχθεί μια παράδοξη αλλά και απόλυτα τρυφερή σχέση.

Ο ίσως μεγαλύτερος παραμυθάς των ημερών μας, Guillermo Del Toro, επιστρέφει με ένα συγκινητικό μα και ταυτόχρονα σκοτεινό παραμύθι για ενήλικες, μια πολιτική αλληγορία που κέρδισε στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας το Χρυσό Λέοντα και πηγαίνει με φόρα στα Οσκαρ, αφού έδωσε στον Del Toro την Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας, αλλά και το ίδιο βραβείο από το συνδικάτο των σκηνοθετών.

Το σενάριο της ταινίας, απλό και κατανοητό σε λίγα λεπτά, με χαρακτήρες που μοιάζουν γνώριμοι, σίγουρα οικείοι, με κάποιους να μπορούν να τους χαρακτηρίσουν ακόμα και προβλέψιμους, καθώς οι αποφάσεις τους μοιάζουν προδιαγεγραμμένες, ενώ τα κλισέ δεν λείπουν από την ταινία. Οι συγκρίσεις στην αισθητική με τον “Λαβύρινθο του Πάνα” είναι μάλλον αναπόφευκτες με τον Λαβύρινθο να βγαίνει κατ’ εμέ νικητής σαφέστατα και το Shape of Water να αποτελεί ένα μάλλον πιο καλουπωμένο Hollywoodιανό δείγμα της σκηνοθετικής δεινότητας και της φαντασίας του Del Toro.

Οι χαρακτήρες της ταινίας όπως είπαμε είναι ταυτόχρονα το δυνατό αλλά και το αδύναμο στοιχείο της ταινίας. Απλοί, σίγουρα όχι απλοϊκοί μεν, αλλά σε κάποια σημεία μοιάζουν με καρικατούρες με την όλη ταινία να μοιάζει επιτηδευμένη και μονοδιάστατη. Αν παραβλέψει κάποιος βέβαια αυτό το μεγάλο πρόβλημα τότε έχει να κάνει με γλυκούς χαρακτήρες, πλασμένους με αγάπη και έναν παλιάς κοπής κακό, σε μια ταινία που όχι μόνο εκτυλίσσεται στον ψυχρό πόλεμο, αλλά σαν αισθητική και εκτέλεση θυμίζει έντονα ταινίες της εποχής. Σίγουρα τότε δεν είχαμε δει τέρατα, όμως η ιστορία της απαγορευμένης αγάπης, με στοιχεία από πολεμικές/κατασκοπικές πινελιές δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά ακόμα και το sci-fi στοιχείο με το τέρας, αλλά και η προσπάθεια της ταινίας να πλασαριστεί σαν ένας ύμνος στην διαφορετικότητα λειτουργούν μεν, όμως όχι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μιλάμε για κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο μας υπόσχονται τα βραβεία και οι διεθνείς κριτικές που κουβαλά η ταινία πίσω της.

Από την άλλη βέβαια η απλότητα και η ευθύτητα της ταινίας εκπέμπει μια αθωότητα και την κάνει να μοιάζει σαν παραμύθι μιας άλλης εποχής σινεμά που σε αρκετούς είχε λείψει και που σίγουρα μας κάνει να αναπολούμε και ίσως να συγκινούμαστε. Άνετα συνεπώς μπορώ να φανταστώ το Shape of Water σαν ένα all time classic Hollywood film, που θα κάτσει δίπλα σε άλλες γλυκές ένοχες απολαύσεις, ωστόσο δύσκολα θα το τοποθετούσα στο πάνθεο των μεγάλων ταινιών που αξίζουν Oscar ή πόσο μάλλον Χρυσό Λέοντα.

Ακόμα και ερμηνευτικά, η πολυδιαφημισμένη ερμηνεία της Shally Hawkings, σίγουρα δεν είναι κακή, ενώ και η διεπαφή της με ένα τέρας σαν της ταινίας, σε έναν μουγκό χαρακτήρα, είναι αξια αναφοράς, όμως σε καμία περίπτωση δε πιάνει άλλους ερμηνευτικούς άθλους της Hawkings που δυστυχώς δεν βραβεύτηκαν, όπως ο ρόλος της στο Happy Go Lucky ή και ακόμα στο φετινό Maudie.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές