The Second Mother / Η δεύτερη μάνα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Second Mother / Η δεύτερη μάνα

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Το μεγαλοπρεπέστατο άγαλμα του Ιησού στο Rio de Janeiro έχει χάσει την λάμψη του. Μαύρα σύννεφα σκεπάζουν ταχέως κάθε γωνιά της χώρας. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για μια περαστική μπόρα. Ο λαός της Βραζιλίας πολιορκείται αδιάκοπα από τα δεκάδες προβλήματα και σε κάθε επίπεδο. Τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την χώρα του καφέ, μοιάζουν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Δίπλα σε αυτά προσθέστε και τον ιό Zika που εξαπλώνεται αθόρυβα αλλά ραγδαία στην Λατινική Αμερική.

Από αυτήν την χώρα έρχεται Η Δεύτερη Μητέρα. Μία ταινία ξεχωριστής δυναμικής, ουσιαστικού νοήματος κι επίκαιρης χρηστικότητας, που αποτέλεσε την πρόταση της Βραζιλίας για τα φετινά Όσκαρ. Η πιο σημαντική διάκριση ωστόσο ήρθε στην Γιούτα, στο διεθνές φεστιβάλ του Sundance. Η φωνή του ανεξάρτητου κινηματογράφου επιβράβευσε τις υπέροχες ερμηνείες των Regina Case και Camila Mardila με το Special Jury Price.

the-second-mother

Η πλοκή της ταινίας εκτυλίσσεται στο μεγαλύτερο μέρος της, σε μια υπερπολυτελή βίλα στην καρδιά του Σάο Πάολο. Η Βαλ(Regina Case) έχει περάσει εκεί περισσότερες από δύο δεκαετίες της ζωής της όντας οικιακή βοηθός-νταντά-chef-καθαρίστρια κι ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Μεγαλώνει τον μικρό Fabinho(Michel Joelsas) παρέχοντας του τα πάντα, κάνοντας τον πιτσιρικά να την νιώθει για μητέρα πολύ περισσότερο από την γυναίκα που τον γέννησε. Ταυτόχρονα ζει και η ίδια στην βίλα, μακριά από τους δικούς τους, έχοντας αναπτύξει με αυτόν τον τρόπο μια ιδιόμορφη σχέση με τους ευκατάστατους ιδιοκτήτες, χωρίς όμως ποτέ να ξεπερνά τα αυστηρά όρια που χωρίζουν τους διαφορετικούς κόσμους απ’ όπου προέρχονται. Όλα αλλάζουν όταν έρχεται στην πόλη η κόρης της καλοκάγαθης Βαλ για να αναστατώσει τις ζωές όλων. Η γεμάτη θάρρος κι αυτοπεποίθηση Jessica(Camila Mardila) γεμίζει χρώμα τους μονότονους τοίχους της οικείας και αναζωογονεί την ανιαρή καθημερινότητα όλων. Η άφιξη της νεαρής κοπέλας, εντούτοις, φαίνεται πως ταράσσει τις ψευδείς ισορροπίες μιας επιφανειακής οικογένειας που προτιμάει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί αντί να τους δίνει λύσεις.

ValJess

Η Anna Muylaert συνθέτει ένα λιτό μα επίκαιρο σενάριο και βρίσκει στο πρόσωπο της Regina Case ιδανική πρωταγωνίστρια για να μεταφέρει μία δήλωση μείζονος σημασίας. Το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων τελικά δημιουργείται από τους ίδιους του ανθρώπους. Τόσο η πνευματική όσο και η ψυχική καλλιέργεια συμβάλουν τα μέγιστα στην γεφύρωση του εν λόγω κενού. Η έλλειψη των παραπάνω αρετών αποφέρει αποτελέσματα σαν και της Βραζιλίας. Πλούσιοι και φτωχοί σκιαγραφούν το κάδρο μιας θλιβερής πραγματικότητας, δύο μόνο κοινωνικών τάξεων. Η 52χρονη σκηνοθέτιδα αποφεύγει, πολύ συνετά, μελοδραματικά γεγονότα, αντανακλώντας ειλικρινά και ρεαλιστικά την εικόνα της χώρας. Φλυαρίες και φιοριτούρες δεν χωρούν όταν οι όψεις της αλήθειας βοούν διαμέσου του κινηματογράφου.

Επί της ουσίας, η ταινία Second Mother έρχεται απευθείας από την πηγή του προβλήματος και το προδίδει μέσα από τις σπουδαίες ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Γεννιούνται αμφιβολίες εντούτοις, σχετικά με την δυναμική του έργου σε περίπτωση που απουσίαζε από αυτό η Regina Case. Η χαρισματική ηθοποιός δίνει νόημα σε κάθε ένα από τα 112 λεπτά του φιλμικού κόσμου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να πει ότι η Val ενσαρκώνει μία μάνα που δεν διαφέρει καθόλου από την Ελληνίδα όμοια της.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές