The Revenant (H Επιστροφή) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Revenant (H Επιστροφή)


Γράφει:

Ένας έμπορος γούνας, ο Hugh Glass (DiCaprio) ζει σε μία έκταση κοντά στα σύνορα της χώρας το 1823. Μετά από επίθεση που του κάνει μία αρκούδα, τον ληστεύει ένα group από εγκληματίες και τον αφήνουν να πεθάνει. Εκείνος όμως επιβιώνει και ξεκινά ένα σχέδιο για να τους εκδικηθεί. Μια ιστορία εκδίκησης βασισμένη στο βιβλίο του Michael Punke που είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα – με την ταινία όμως να ξεπερνά τα γεγονότα του βιβλίου.

Η νέα ταινία του Iñárritu, που σάρωσε τα πάντα στα Oscars πέρσι με το Birdman, φέρνει και πάλι μαζί μετά το Inception τον Leonardo DiCaprio και τον Tom Hardy με τον σκηνοθέτη να στηρίζεται στους δύο ηθοποιούς το ίδιο όσο στηρίζεται στο δικό του σκηνοθετικό ταλέντο αλλά και στο μοντάζ.

the-revenant-fn01

Ο Inarritu καταφέρνει για δεύτερη σερί χρονιά να είναι στην λίστα με τους καλύτερους σκηνοθέτες της χρονιάς και το κάνει με την αξία του. To “Η Επιστροφή” αγγίζει την σκηνοθετική τελειότητα με υπέροχα πλάνα, από τα κοντινά στα μακρινά και με πολύ καλή κίνηση της κάμερας. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί αρκετά τις τεχνικές του Birdman, όμως αυτή τη φορά όχι για να κόψει την ταινία σε ένα μεγάλο πλάνο, όχι ότι τις λείπουν βέβαια οι μεγάλες σε διάρκεια σκηνές, αλλά κυρίως για να μεταδώσει τα συναισθήματα, τα άγχη και τις αγωνίες των πρωταγωνιστών του, αλλά και για να δείξει όλα όσα γίνονται στο “πεδίο της μάχης” από κάθε γωνία, είτε μιλάμε για πραγματική μάχη, είτε για την μάχη της επιβίωσης, που δίνει ο Leonardo DiCaprio σε όλη την ταινία. Αν και ο Inarritu τα καταφέρνει άψογα με αυτήν την τεχνική στο επίπεδο των συναισθημάτων, για ακόμα μια ταινία του ο τρόπος που σκηνοθετεί δείχνει μια αυταρέσκεια και γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις επιτηδευμένος, καθώς η αφήγηση της ιστορίας αλλά και η ανάπτυξη των χαρακτήρων του είναι μονοδιάστατα.

Ουσιαστικά στο The Revenant η καλή σκηνοθεσία και τα τοπία έχουν αντικαταστήσει το ξετύλιγμα της ιστορίας και τις πληροφορίες για τους χαρακτήρες και το background τους. Σε κανένα σημείο της ταινίας ο θεατής δεν γίνεται ένα με τον πρωταγωνιστή, που βρίσκεται να περιπλανιέται στα χιονισμένα τοπία χωρίς ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης και σκοπό, με αποτέλεσμα κάτι που θα μπορούσε να είναι μια ιστορία εκδίκησης, να είναι πολύ περισσότερο μια ιστορία επιβίωσης ενός αληθινού μεν, αδιάφορου δε χαρακτήρα. Κάτι σαν να παρακολουθούμε Survivor σε πολύ αντίξοες συνθήκες και σκηνοθετημένο από τον καλύτερο σκηνοθέτη στον κόσμο. Το πρόβλημα σεναρίου του The Revenant γίνεται σαφές ακόμα και στους πιο φανατικούς του υποστηρικτές ενόψει Oscars, όπου απέσπασε 12 υποψηφιότητες, χάνοντας ωστόσο στο σενάριο, που είναι μάλλον απλοϊκό.

revenant-gallery-16-gallery-image

Περνώντας στις ερμηνείες για τις οποίες πολύς λόγος θα γίνει κυρίως λόγω της σίγουρης βράβευσης του Leonardo DiCaprio με το πρώτο του Oscar (επιτέλους). Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ερμηνείες είναι δύσκολες, γίνονται σε πραγματικές συνθήκες ψύχους, είναι πολύ φυσικές με αποκορύφωμα τα όντως τρελά πράγματα που κάνει ο DiCaprio στην ταινία, με την πλέον γνωστή σκηνή με την αρκούδα, την σκηνή που περιγράφει ο ίδιος ο Inarritu σαν μια από τις πιο δύσκολες στο ποτάμι, ή την σκηνή με το άλογο. Δεν θα πούμε παραπάνω για να αποφύγουμε μεγάλα spoiler. Ωστόσο πέραν της δυσκολίας της ερμηνείας του DiCaprio, η ερμηνεία του δεν είναι τόσο αξιομνημόνευτη όσο θέλει ο ίδιος και η Ακαδημία να πιστέψουμε και πως θα μπορούσε να βγει μια δυνατή ερμηνεία από ένα μέτριο σενάριο που δεν καταφέρνει να κορυφώσει την δραματουργία σε κανένα μάλλον σημείο. Πέρα από τον DiCaprio, o Tom Hardy είναι εξίσου καλός και μάλιστα με τον χαρακτήρα του να δίνει περισσότερο συναίσθημα σε κάποια σημεία.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν on set, σχεδόν τα πάντα που βλέπουμε δηλαδή, είναι αληθινά με τοπία από τον χιονισμένο Καναδά και τα βουνά της Αργεντινής. Μάλιστα η παραγωγή διήρκεσε το εξωφρενικό διάστημα των δέκα μηνών, κάτι εξοντωτικό σίγουρα για όλους τους συμμετέχοντες, με τα γυρίσματα να είναι πολύ δύσκολα και ένα μεγάλο μπράβο να χρειάζεται να ειπωθεί σε όλο το team για την αντοχή και την οξυδέρκειά του. Παρ’ όλα αυτά ο Inarritu φτιάχνει τελικά ένα υψηλής δυσκολίας στην εκτέλεση, καθηλωτικό, γεμάτο ένταση, τεχνικά άψογο… τίποτα.

Θυμηθείτε το πρώτο trailer:

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές