The Railway Man - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Railway Man

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Colin Firth πρωταγωνιστεί στην ταινία The Railway Man η οποία είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Eric Lomax. Ο Εric ήταν μηχανικός ο οποίος αναγκάστηκε να δουλέψει για την κατασκευή της “Γραμμής του Θανάτου” μεταξύ της Ταϋλάνδης και της Βιρμανίας όταν απήχθη από τους Ιάπωνες στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
O πρωταγωνιστής παλεύει με τον πόνο και τις μνήμες με στόχο τη λύτωση. Τον βλεπουμε μετά απο χρόνια όταν έχει μεγαλώσει, παντρευτεί και εικονικά ηρεμήσει, όμως οι εφιάλτες δεν τον εγκαταλείπουν.

Ο Colin Firth πέρασε αρκετό χρόνο με τον Eric Lomax για να μπορέσει να αποδώσει σωστά την ψυχοσύνθεση του. Ο Jeremy Irvine αν και δεν έχει καμία σκηνή με τον Colin Firth, αφού παίζει χαρακτήρα σε νεαρή ηλικία, δούλεψε πολύ μαζί του έτσι ώστε να έχουν την ίδια προσέγγιση προς τον χαρακτήρα. Οι δύο ηθοποιοί πάρα πολύ ώστε να μπορέσουν να δώσουν τη σωστή φωνή στον Eric αλλά να έχουν και την ίδια ακριβώς άρθρωση.

Η Nicole Kidman υποδύεται την γυναίκα του  Eric η οποία ανακαλύπτει  ότι ο δυνάστης του άντρα της είναι ακόμα ζωντανός και αναρωτιέται αν θα έπρεπε να του δώσει την πληροφορία για να τον αντιμετωπίσει ή οχι. Θα μείνει μαζί του ότι και να κάνει?

Ματίνα Καλλοντζή


Με παράλληλα φλασμπακ παρακολουθούμε την ιστορία του αιχμαλώτου Eric Lomax, να προσπαθεί να ξεπεράσει τα σκληρά τραύματά που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος του δημιούργησε. Παθιασμένος με τις σιδηροδρομικές αρτηρίες, αφού συλλαμβάνεται από τους Ιάπωνες στη Σιγκαπούρη, αναγκάζεται να δουλέψει για την κατασκευή της γραμμής που θα ένωνε τη Βιρμανία με την Ταϊλάνδη. Η απάνθρωπη μεταχείρηση, οι άθλιες συνθήκες συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, οδήγησαν τον Eric σε ψυχοσωματική κατάρρευση, χρόνια αργότερα. Δίπλα στην αγαπημένη του Patti θα προσπαθήσει να παλέψει με τους δαίμονες του παρελθόντος και να αναζητήσει την εκδίκησή του.

railwayman

Παλιομοδίτικη-και αρκετά εμπορική  προσέγγιση της βίας, που περιορίζει δραματικά τα σοκαριστικά σημεία, και κρατά δεμένους τους πρωταγωνιστές προστατεύοντάς τους μεν από ακρότητες, στερώντας δε την ταινία από κάθε ρεαλισμό. Απ’τα μάτια του Eric βλέπουμε περισσότερο συμφιλίωση με το παρελθόν παρά αντιμετώπισή του, σε σημείο η αναμέτρηση  να μοιάζει λίγο επιφανειακή  και αναποτελεσματική.

Το Railway Man στηρίζει την ποιοτική αυτή απόδοση της αληθινής ιστορίας του Eric Lomax σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες του αρκετά ώριμου πια Colin Firth, και του νεαρού ισάξια ικανού Jeremy Irvine. Πολύ καλά δουλεμένος χαρακτήρας, φαίνεται ικανός να συλλάβει στις εκφράσεις τον ιδιότροπο συναισθηματισμό ενός σημαδεμένου ανθρώπου που αναζητά τη δικαιοσύνη, αλλά η νέα του ζωή στάθηκε αρκετή για να του δώσει τη δύναμη και τη γαλήνη που χρειαζόταν.

Στον ρόλο της τρυφερής συζύγου, η Nicol Kidman  απλά ενσαρκώνει τη θηλυκή παρουσία στο φιλμ, που και να μην υπήρχε δε θα έλειπε σε κανέναν. Εντείνει όμως με το δικό της μοναδικά ψυχρό τρόπο, την όλη απόμακρη οπτική της υπόθεσης. Τελικά δημιουργείται ένα ταιριαστό παζλ με ηθοποιούς και σκηνική ατμόσφαιρα να προκαλούν νοσταλγία και όχι ένταση και ενδιαφέρον. Μεγάλο μειωνέκτημα που γίνεται ολοκληρωτικά αισθητό στο τέλος αποτελεί η άκομψη και παράταιρη μουσική επένδυση.

Δάφνη Ράλλη

 

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές