The New World - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The New World

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Ωπ Ωπ και Κσουτ, είναι οι φράσεις που χρησιμοποιεί περισσότερο από όλες η Mirte για να απευθυνθεί στους μετανάστες και πρόσφυγες στο κέντρο μεταναστών κοντά στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, όπου εργάζεται ως καθαρίστρια. Οι κρατούμενοι εκεί, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι που βρέθηκαν χωρίς χαρτιά στην Ολλανδία και περιμένουν την απάντηση των αρχών στις αιτήσεις του για άσυλο. Η Mirte καθαρίζει τα πατώματα χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα αν αυτά έχουν σκόνη, τσίχλες ή αίματα από απόπειρες αυτοκτονίας μετά από απόρριψη κάποιας αίτησης για άσυλο. Μάλιστα μετά από μία τέτοια απόπειρα αυτοκτονίας που την αναγκάζει να δουλέψει περισσότερο, συμβουλεύει κυνικά “Όχι κάθετα, οριζόντια να τις κόψεις την άλλη φορά”. Μάλιστα βάζει στοιχήματα με τους υπεύθυνους ασφαλείας που δουλεύουν στην παρακολούθηση με κάμερες για το αν οι νέοι κρατούμενοι θα πάρουν ή όχι άσυλο, έχοντας την φήμη ότι πέφτει πάντα μέσα.

Η Mirte έχει επιπλέον έναν εννιάχρονο γιο, που δεν μπορεί να φροντίσει μόνη της και μένει μαζί με την αδελφή της. Για να κερδίσει ένα επιπλέον εισόδημα δίνει το κινητό της στους κρατουμένους για να μιλήσουν λίγα λεπτά, με αντάλλαγμα πολύτιμα αντικείμενα τους. Ο μαύρος άντρας που θα φέρουν οι αρχές ένα πρωινό έχει κάτι το διαφορετικό, που θα της κινήσει την περιέργεια και θα την κάνει να δει αλλιώς την ζωή της.

-1117481-800-800-b-DeNieuweWereld_BiancaKrijgsmanIssakaSawadogomedium

Η ταινία The new World του Jaap van Heusden, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν Έλληνα καθώς μπορεί να δει πόσο διαφορετικές είναι οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης της Ολλανδίας, σε σχέση με αυτά της Ελλάδας. Ανεξάρτητα από την ταινία αυτή καθεαυτή, είναι το πρώτο που σου μένει στο μυαλό, έχοντας ακούσει και δει τις τραγικές συνθήκες στα “στρατόπεδα συγκέντρωσης” της χώρας μας. Αντί για λυόμενα κτίρια έχουμε ένα υπερσύγχρονο κτίριο του αεροδρομίου, αντί για μη προαυλισμό και 50 βαθμούς θερμοκρασία το καλοκαίρι εκεί έχουμε σαλόνια και τηλεοράσεις για να βλέπουν οι κρατούμενοι. Ρατσισμός βέβαια υπάρχει παντού, έτσι όπως θα υπάρξει ο Έλληνας που θα διαβάσει τις τελευταίες γραμμές μου και θα στραβοκοιτάξει την οθόνη του, έτσι και εκεί οι μετανάστες θα αντιμετωπίσουν την ειρωνεία και την αμφισβήτηση στις ιστορίες πολέμου και επιβίωσης που έχουν να διηγηθούν για να κερδίσουν το άσυλο. Κάπου εκεί είναι και το πιο ενδιαφέρον κινηματογραφικά κομμάτι της ταινίας. Η μετάλλαξη της κεντρικής ηρωίδας από την αδιάφορη καθαρίστρια σε ένα άτομο που θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον συγκεκριμένο κρατούμενο να πάρει άσυλο.

Χωρίς τις μεγάλες ερμηνείες ή εκπλήξεις το The new world, είναι μια ανθρώπινη ταινία που αξίζει να της δώσουμε μια ευκαιρία. Το σενάριό της είναι το μεγαλύτερο αρνητικό της δυστυχώς, καθώς πολλά πράγματα μένουν ανεξήγητα, όπως τα αίτια της κατάστασης της κεντρικής ηρωίδας. Έχουμε ωστόσο να κάνουμε με μία ιστορία που σε όλους έχει να μάθει από κάτι με την απλότητα και την δραματικότητά της.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές