The Man from Earth - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Man from Earth

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Αν και στην πρώτη, περιορισμένη, κινηματογραφική διανομή του, το 2007, «ο Άνθρωπος από τη Γη»  πέρασε απαρατήρητος, η διαδικτυακή σινεφίλ κοινότητα έμελλε να του αποδώσει ετεροχρονισμένα την αναγνώριση και το cult status, που του αναλογούσε . Με πολύτιμους αρωγούς, το downloading  και το word of mouth, η ταινία κατέκτησε έναν ισχυρό αριθμό φανατικών οπαδών, που μοιράστηκαν μαζί με το torrent της ταινίας και άπειρες απόψεις σχετικά με αυτήν, στα αντίστοιχα forum για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας.

Γυρισμένο με το ευτελές budget των 200.000 δολλαρίων, το  “ The Man from Earth” αποτελεί το τελευταίο συγγραφικό πόνημα του βετεράνου στο είδος, Jerome Bixby (Μέλος της συγγραφικής ομάδας του πρωτότυπου  Star Trek.)  και ταυτόχρονα την πρώτη sci-fi απόπειρα, από την οποία απουσιάζουν πλήρως τα ειδικά εφέ.

Όλη η δράση εξελίσσεται, σχεδόν σε φυσικό χρόνο, χωρίς αφηγηματικά χάσματα, κατά την διάρκεια μιας βραδιάς, και παραμένει περιορισμένη αυστηρά στο σαλόνι και τον κήπο μιας εξοχικής κατοικίας.

Σ’αυτό το σαλόνι, λοιπόν, συγκεντρώνεται μια παρέα ακαδημαϊκών, με σκοπό να αποχαιρετίσουν το συνάδελφο τους,  καθηγητή ανθρωπολογίας, Τζον Όλντμαν, ο οποίος μετά από δέκα χρόνια καριέρας στο τοπικό πανεπιστήμιο αποφασίζει, απρόοπτα, να εγκαταλείψει τα πάντα, προς άγνωστη κατεύθυνση. Ξαφνιασμένη, από αυτή την ανακοίνωση, η ομήγυρη, αναζητά επίμονα τους λόγους που τον ωθούν σε μια τέτοια φυγή. Αρχικά διστακτικός ο Όλντμαν αποφεύγει να δώσει κάποια σαφή εξήγηση. Καθώς όμως η συναισθηματική φόρτιση εντείνεται και οι ερωτήσεις από τους φίλους του πληθαίνουν, δεν αργεί να ενδώσει σε μια τρομερή εξομολόγηση, που θα κάνει τους παρόντες να αμφισβητήσουν όσα ξέρουν, όχι μόνο για τον Τζον, αλλά γενικώς για την ίδια την ύπαρξη.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ τους αποκαλύπτει πως βρίσκεται σ’αυτή τη γη εδώ και 14.000 χρόνια, χωρίς να γερνάει και χωρίς να πεθαίνει, παρατηρώντας στωικά όλα τα βήματα της ανθρώπινης ιστορίας και εξέλιξης. Φυσικά αυτό, σε πρώτη φάση, θα εγείρει ανησυχίες για την ψυχική υγεία του οικοδεσπότη,  στην συνέχεια όμως θα πυροδοτήσει μια μακροσκελή συζήτηση, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος θεμελιώδη φιλοσοφικά και θρησκευτικά ζητήματα, γύρω από το τζάκι του μυστηριώδους καθηγητή.

The Man from Earth. Still

Με μια γαργαλιστική ιδέα στον πυρήνα του, το φιλμ έρχεται να παρασύρει, ταυτόχρονα με τους κεντρικούς ήρωες και το θεατή, σε ένα παιχνίδι αμφισβήτησης και έντονης φιλοσοφικής αναζήτησης.

Πέρα όμως από τα οποιαδήποτε οντολογικά ερωτημάτα που  εξετάζει η ταινία, την ίδια στιγμή άθελα της, θέτει και ζητήματα για την ίδια την φύση του κινηματογράφου.

Για να εξηγούμαι από την αρχή, το  “The man from earth” δεν κατέχει καμία από τις συμβατικές φιλμικές αρετές, που θα το κατέτασσαν στ’ αριστουργήματα της έβδομης τέχνης.

Η κινηματογράφιση του Richard Schenkman είναι υπερβολικά λιτή και απουσιάζει από αυτήν οποιοδήποτε ψήγμα ιδιαίτερου στυλ. Αυτό, σε συνδυασμό με την διεκπεραιωτική φωτογραφία, δημιουργεί ένα αισθητικό αποτέλεσμα τηλεταινίας του σωρού.

Οι ερμηνείες, εκτός αυτής του εξαιρετικού πρωταγωνιστή David lee Smith, κυμαίνονται σε επιπέδα μετριότητας, ενώ και οι ίδιοι οι διάλογοι σε πολλά σημεία μοιάζουν αδούλευτοι από το συγγραφέα. Ο ίδιος άλλωστε, φαίνεται να τους χρησιμοποιεί περισσότερο ως όχημα, για να προάγει τις ενδιαφέρουσες φιλοσοφικές θεωρίες του, παρά για να  αναπτύξει αληθινές δραματικές συγκρούσεις μεταξύ των χαρακτήρων.

Πάνω σε όλα αυτά τα ολισθήματα λοιπόν, έρχεται να προστεθεί κι ένα φινάλε, που ενώ θέλει να θεωρεί τον εαυτό του ανατρεπτικό, στην ουσία υπονομεύει την ευπρόσδεκτη, σκεπτικιστική διάθεση της ταινίας , δίνοντας περισσότερες απαντήσεις από αυτές που στ’αλήθεια χρειάζονται.

The Man From Earth. Still 2

Κι όμως παρόλα αυτά τα σοβαρά μειονεκτήματα του, το φιλμ,  με κάποιο μαγικό κι αξιοπερίεργο τρόπο,  καταφέρνει το ακατόρθωτο. Παραμένει καθηλωτικό από την αρχή ως το τέλος του κι ας μην υπάρχει το παραμικρό θεαματικό πλάνο μέσα στα καρέ του.

Είναι τέτοια η δύναμη της βασικής ιδέας και τόσο εύστοχη η αμεσότητα με την οποία σερβίρεται η ιστορία του Όλντμαν, που ο θεατής σχεδόν ξεχνά ότι παρακολουθεί σινεμά. Όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους,  έχεις σχεδόν την αίσθηση, πως μόλις σου διηγήθηκαν ένα συναρπαστικό παραμύθι γύρω από τη φωτιά.

Η απλότητα, λοιπόν, με την οποία προσεγγίζει το πρωτογενές υλικό ο σκηνοθέτης , περιορισμένος μάλλον κι από το σφιχτό προϋπολογισμό , αντί να λειτουργεί εναντίον του τελικά το αναδεικνύει, μετατρέποντας όλα τα handicap της φθηνής παραγωγής του σε αβαντάζ .

Έτσι ο «Άνθρωπος της γης» καταλήγει να είναι ένα κερδισμένο στοίχημα, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως ο κινηματογράφος μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακός ακόμα και όταν δεν επιστρατεύει εξεζητημένες φόρμες ή πλούσια οπτικά εφέ. Αρκεί να ‘χει να μεταφέρει ενδιαφέρουσες ιδέες και καλοστημένες ιστορίες, όπως αυτή.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές