The Lobster του Γιώργου Λάνθιμου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Αστακός

(The Lobster)Γράφει:

Το Τhe Lobster αφορά σε μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης, τοποθετημένη σε ένα δυστοπικό, κοντινό μέλλον, όπου όλοι οι μόνοι άνθρωποι, πηγαίνουν σύμφωνα με τους κανόνες της Πόλης στο ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο μέσα σε 45 μέρες. Αν αποτύχουν μεταμορφώνονται σε ένα ζώο της επιλογής τους κι απελευθερώνονται στο δάσος.

Στο σενάριο εκτός από τον Λάνθιμο βρίσκεται ο συνεργάτης του σε Κυνόδοντα και Άλπεις, Ευθύμης Φιλίππου. Το The Lobster είναι η πρώτη Αγγλόφωνη ταινία του Λάνθιμου, και η πρώτη που τον έφερε στο Διαγωνιστικό του μεγαλύτερου Φεστιβάλ του κόσμου, αυτού των Καννών. Το λαμπερό cast που κατάφερε να συγκεντρώσει η ταινία, Ελληνικής παραγωγής αλλά με Ιρλανδική, Ολλανδική, Γαλλική και Βρετανική συμπαραγωγή, περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα όπως τους Colin Farrell και Rachel Weisz, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και Jason Clarke, John C. Reilly, Léa Seydoux, Olivia Colman,  Roger Ashton-Griffiths, Ben Whishaw και Αγγελική Παπούλια σε δεύτερους ρόλους.

Δείτε όλα όσα είπαν Λάνθιμος και πρωταγωνιστές για την ταινία

lobster2

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες της γενιάς του, είναι όμως μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου που συνυπογράφει όλα τα σενάριά του και ένας από τους πιο ευφάνταστους σεναριογράφους. Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας του στον σύγχρονο κινηματογράφο και αυτό είναι που κάνει και το Lobster μία ενδιαφέρουσα, αστεία αλλά πάνω από όλα περίεργη ταινία. Είναι όμως και ένα από τα προβλήματα της ταινίας κατά πολλούς.

Το χαρακτηριστικό στυλ του σκηνοθέτη συντροφεύει και αυτήν την ταινία, όπως και τον Κυνόδοντα και τις Άλπεις, μόνο που το The Lobster είναι μια πιο ενεργητική ταινία, πολύ αστεία και πιο φυσιολογική με τον περίεργο της τρόπο. Δεν βρισκόμαστε πλέον σε ένα σπίτι όπου μια οικογένεια είναι κλεισμένη, όπως στον Κυνόδοντα, ούτε μιλάμε για μια ομάδα αντικαταστατών νεκρών όπως στις Άλπεις. Βρισκόμαστε αντίθετα σε ένα κόσμο που είναι όλος περίεργος, είτε είναι στο μέλλον είτε σε μία εναλλακτική πραγματικότητα. Αυτό που έκανε ο Λάνθιμος στις προηγούμενες του ταινίες, το έκανε τώρα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πλάθει έναν ολόκληρο κόσμο που είναι αλλόκοτος, που ο κόσμος είναι υποχρεωμένος να είναι σε ζευγάρια, αλλιώς μεταμορφώνεται σε ζώα. Αν κάποιος δεν συμφωνεί κάποιος σε αυτό, τότε είναι επαναστάτης και μπαίνει σε μια ομάδα που είναι εξίσου αλλόκοτη και καθρεφτίζει την ομάδα των ζευγαριών του ξενοδοχείου. Μία ομάδα που ο έρωτας απαγορεύεται και τιμωρείται. Μέσα σε αυτά τα δύο άκρα και με μια αρκετά εκτενή μυθολογία στον υπόβαθρο του κόσμου της ταινίας, ο Λάνθιμος απελευθερώνει τους χαρακτήρες του, που μέσα σε αυτόν τον περίεργο κόσμο είναι φυσιολογικοί, λένε αστεία, σκέφτονται το μέλλον τους, φοβούνται και τέλος αγαπάνε πραγματικά ή και… στα ψέματα για να σωθούν και να μην γίνουν ζώα.

lobster1

Γιατί Lobster; Γιατί ο πρωταγωνιστής, θέλει να γίνει Αστακός αν δεν καταφέρει να βρει ταίρι. Κι αυτό γιατί οι αστακοί ζουν 100 χρόνια όπως έχει μάθει και έχουν μπλε αίμα σαν τους γαλαζοαίματους αριστοκράτες. Ένα σημάδι ματαιοδοξίας για τον ήρωα, αλλά ταυτόχρονα και μία αγωνία για την ζωή του που βλέπει να φτάνει στο τέλος της μέσα σε αυτές τις περίεργες συνθήκες και τους κανόνες. Κανόνες για το πως πρέπει να είναι κάποιος στην κοινωνία, κανόνες δρακόντειοι που δεν επιτρέπουν οτιδήποτε το διαφορετικό.

Ο καθένας μπορεί να εκλάβει το Lobster όπως θέλει. Ο Colin Farrell τόνισε στην συνέντευξη τύπου την μοναξιά που νιώθει ο χαρακτήρας του, η Reichel Weisz, τον ρομαντισμό, την αγάπη και την αντίσταση, ο Λάνθιμος άφησε εμάς να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει.

To Lobster είναι σίγουρα λοιπόν άλλη μια περίεργη ταινία που θα διχάσει τον κόσμο και θα μας αφήσει να αναρωτιόμαστε τι ήταν στο μυαλό του σκηνοθέτη. Τι θέλει να πετύχει τελικά με μια τέτοια ταινία. Αυτό ίσως να είναι και το πρόβλημα του Λάνθιμου, καθώς είναι μεν πολύ καλός σε αυτό που κάνει, ο κόσμος φάνηκε να το δέχεται, όμως δεν τολμά να δοκιμάσει κάτι νέο σεναριακά, κάνοντας το μεγάλο του ατού, σταδιακά να μοιάζει μειονέκτημα. Καθώς ένας αφηρημένος πίνακας λέει μεν πράγματα, όμορφα πράγματα, όμως ένας πίνακας που σε αφήνει με ακριβώς τις ίδιες απορίες όπως ο προηγούμενος, ίσως να είναι θέμα για κάποιον που έχει τόσο ψηλές βλέψεις.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών είπε παρουσιάζοντας την ταινία, ότι είναι από τις πιο μυστηριώδεις του διαγωνιστικού. “Είναι από τις ταινίες που δεν καταλαβαίνεις τα πάντα αλλά είναι συναρπαστικές με τον τρόπο που σκηνοθέτης, σεναριογράφοι και ηθοποιοί, όπως ο Colin Farell και η Rachel Weis δημιουργούν νέες μορφές αφήγησης εντελώς ακραίες. Στις Κάννες μας αρέσει αυτό, μας αρέσει να γιορτάζουμε τους δημιουργούς, αυτούς που κάνουν τις ταινίες διαφορετικά και ανυπομονούμε να δούμε πως τις υποδέχεται το κοινό.”

Δείτε την σελίδα του Cinefreaks με τα πάντα για το Φεστιβάλ των Καννών

  lobster3


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές