Η Καλοσύνη των Ξένων (The Kindness of Strangers) - Από την ταινία έναρξης της Berlinale κρατάμε τις καλές προθέσεις - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Καλοσύνη των Ξένων

(The Kindness of Strangers)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 112
Χώρα: Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Καναδάς, Σουηδία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

H Clara φτάνει στην Νέα Υόρκη με τους δυο γιους της στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Το ταξίδι που φαινομενικά φαίνεται μια περιπέτεια για τα παιδιά της, σύντομα αποκαλύπτεται ότι είναι μια προσπάθεια της να δραπετεύσει από έναν βίαιο άντρα και πατέρα, που προσπαθεί να την εντοπίσει. Όταν θα χάσουν το αυτοκίνητό τους μαζί με τα λιγοστά πράγματα που έχουν μαζί τους, η Clara με τα παιδιά της θα μείνουν στον δρόμο χωρίς σχεδόν καθόλου χρήματα. Η μεγάλη αφιλόξενη πόλη όμως θα αποδειχτεί φιλική προς αυτούς καθώς μια νοσοκόμα θα τους βοηθήσει να βρουν στέγη σε ένα καταφύγιο αστέγων, ενώ η περιπέτειά τους θα συνεχιστεί σε ένα Ρωσικό εστιατόριο, όπου ο θα συναντήσουν τον Marc έναν πρώην κατάδικο.

Η Lone Scherfig (An Education) καταπιάνεται το πολύ ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα της οικογενειακής βίας, βασιζόμενη στο ομώνυμο βιβλίο. H οικογένεια που επιλέγει το βιβλίο με τον αστυνομικό πατέρα και την μητέρα να μην έχει άλλους συγγενείς για να την βοηθήσουν κάνει την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για την Clara να ξεφύγει από τον βίαιο άντρα της, που εκμεταλλεύεται την θέση του για να βρει πληροφορίες για το που είναι η γυναίκα του. Έτσι άγνωστοι άνθρωποι, άσχετοι μεταξύ τους, θα βρεθούν στον δρόμο της μητέρας και των δυο παιδιών της και θα την βοηθήσουν στις δύσκολες καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει περιπλανόμενη με τα παιδιά της στην κρύα και αφιλόξενη μεγαλούπολη.Το κύριο μήνυμα της ταινίας είναι το ερώτημα του γιατί δεν  μπορούμε να είμαστε ευγενικοί και να δίνουμε στους άλλους, πόσο μάλλον όταν δεν έχουμε κάτι να χάσουμε. Ποιότητα που δύσκολα βρίσκει κανείς πλέον στις μέρες μας, πόσο μάλλον στις μεγάλες πόλεις, ενώ ίσως είναι από τα πιο σημαντικά απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Παρά τις καλές της προθέσεις, η ταινία δεν μοιάζει πιστευτή σε πολλά της σημεία, καθώς οι διάφοροι χαρακτήρες βρίσκονται συνεχώς χωρίς χρήση τηλεφώνων ή άλλων μέσων και ενώ γνωρίζονται ελάχιστα, κάνοντας την Νέα Υόρκη να μοιάζει σαν χωριό που απλά πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο και βρίσκεις αυτόν που θες. Όμοια αυτή η ελαφρότητα που βγάζει η ταινία και η Αμερικάνικη αισθητική της, δεν αφήνει τους πρωταγωνιστές και κυρίως την Zoe Kazan να μας δώσει μια δυνατή ερμηνεία, αφήνοντας μόνο την  Andrea Riseborough να ξεχωρίζει με την ερμηνεία της, ενώ ο υπέροχος Bill Nighty είναι μία ευχάριστη νότα που όμως μέσα στην όλη απλότητα του σεναρίου μάλλον κάνει την ταινία να φαίνεται πιο πρόχειρη, καθώς χειρίζεται το σοβαρό θέμα της.

Η ταινία διαιωνίστηκε στην 69η Berlinale ως η ταινία έναρξης της.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές