Το Βιβλίο της Ζούγκλας – The Jungle Book
Είδος: |
|
Έτος παραγωγής: | 2016 |
Σκηνοθεσία: | Jon Favreau |
Σενάριο: | |
Ηθοποιοί: | Ben Kingsley, Bill Murray, Christopher Walken, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson |
Γράφει:
Ήρθε η ώρα για το “The Jungle Book” να πάρει τον δρόμο της live-action μεταφοράς του στην μεγάλη οθόνη και η Disney έχει την χαρά να μας το παρουσιάσει.
Την διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Rudyard Kipling, έχει αναλάβει σεναριακά ο Justin Marks, με τον Jon Favreau να υπογράφει την σκηνοθεσία. Στην Αγγλώφωνη έκδοση βλέπουμε την Kaa, με την φωνή της Scarlett Johansson, τον Shere Khan, με την φωνή του Idris Elba. καθώς βλέπουμε ή μάλλον ακούμε τους Bill Murray, Ben Kingsley, Christopher Walken και Lupita Nyong’o.
Η εμμονή της Disney να κάνει remake ταινιών των παιδικών μας χρόνων σε live action, με πραγματικούς δηλαδή ηθοποιούς και όχι κινούμενα σχέδια είναι εκνευριστική. Το πείραμα με την Cinderella δεν πέτυχε και έτσι είχαμε πριν λίγους μήνες άλλη μια κινηματογραφική μεταφορά του γνωστού παραμυθιού χωρίς καμία πρωτοτυπία ή ιδιαιτερότητα. Έτσι και στο The Jungle Book που μας φέρνει τώρα η Disney, δεν έχουμε καμία πρωτοτυπία, βλέπουμε όμως μια εμφανώς καλύτερη και πιο δομημένη ιστορία. Η ιστορία βέβαια είναι γνωστή, τα τραγούδια επίσης, και τελικά αυτό που κάνει το Jungle Book του 2016 να είναι ενδιαφέρον και να διαφέρει με ότι έχουμε δει μέχρι τώρα είναι τα γραφικά του και το 3D. Όλοι έχουμε δει και θαυμάσαμε την τίγρη στο Life of Pi, και εντυπωσιαστήκαμε με τα ειδικά εφέ και την αποτύπωση ενός άγριου ζώου δίπλα σε άνθρωπο με την βοήθεια της τεχνολογίας. Το ίδιο γίνεται και εδώ, όμως τα γραφικά είναι ακόμα πιο καλά, τα ζώα απόλυτα ρεαλιστικά σχεδόν στο σύνολο της ταινίας, και το αποτέλεσμα τελικά απλά μαγικό.
Η Disney μπορεί να μην επένδυσε χρήματα στο να βρει νέες ιστορίες και έτσι να αναλωνόμαστε συνεχώς στα sequel και τα remakes, όμως τουλάχιστον δεν έχει τσιγκουνευτεί στα τεχνολογικά της υπόθεσης. Ο μόνος σοβαρός λόγος για να δει το Jungle Book σε αυτή την νέα εκδοχή του, δεν είναι άλλος από την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε γι’ αυτό που είναι πράγματι μαγική και δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε καμία φωτογραφία ή trailer, παρά μόνο στην μεγάλη οθόνη. Είναι πράγματι εκπληκτικό το πώς αυτές οι εικόνες:
να γίνονται τελικά κάποιες από τις πιο όμορφες εικόνες που έχουμε δει στο σινεμά τελευταία, εικόνες που κάποιος σίγουρα θα απολαύσει. Πέρα από αυτά βέβαια η ταινία δεν έχει πολλά να δώσει. Αν σας αρκεί όμως ένα υπερθέαμα που είναι η καρδιά τη σύγχρονης τεχνολογίας τότε το Jungle Book είναι η ταινία για σας.
Τέλος δυο λόγια θα πρέπει να πούμε και για την ερμηνεία του μικρού Μόγλη. Είναι πολύ δύσκολο να παίξει κάποιος χωρίς αντίδραση και ο μικρός έπαιξε σε αυτή την ταινία, μόνος του μέσα σε ένα στούντιο, με όλα τα υπόλοιπα να προστίθενται αργότερα στην ταινία, όπως και οι φωνές των star που προαναφέραμε. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ταινίας, γιατί όση προσπάθεια και να κάνει ο μικρός, διακρίνεται ένα κενό στην δράση-αντίδραση των ερμηνειών και του περιβάλλοντος, πρόβλημα βέβαια εγγενές στις περισσότερες ταινίες με τόσα γραφικά που γυρίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου μετά το principal photography.