The Hunger Games: Mockingjay Part II - Το επικό τέλος της σειράς στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Hunger Games: Mockingjay Part II – Το επικό τέλος της σειράς στις αίθουσες


Γράφει:

To ότι το τρίτο βιβλίο της σειράς The Hunger Games μεταφέρθηκε στο σινεμά σε δύο μέρη, με δύο ταινίες που φτάνουν σε συνολική διάρκεια τις 4,5-5 ώρες, ήταν σίγουρα το μεγαλύτερο λάθος της σειράς. Κανέναν δεν άφησαν τα δύο μέρη ικανοποιημένο, είτε το ένα λόγω έλλειψης δράσης, είτε το δεύτερο λόγω της αρκετής δράσης, του τέλους και της μεγάλης διάρκειας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Για όσους δεν θυμούνται στο πρώτο μέρος του Mockingjay, η Katniss μπαίνει γερά στο παιχνίδι του να είναι το πρόσωπο της επανάστασης και δίνει μαχητικούς λόγους εναντίον του προέδρου του Panem Snow και των πεπραγμένων του φασιστικού καθεστώτος του. Η πρώτη ταινία όπως είχαμε γράψει και πέρσι ήταν μία καλή ταινία, καθώς περιείχε πολλά μηνύματα, πολιτικά και κοινωνικά, με κόστος βέβαια την δράση που πολλοί βρήκαν ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μισήσουν την ταινία. Σίγουρα πάντως δεν ήταν ταινία, δηλαδή δεν ήταν κάτι το ολοκληρωμένο, καθώς η συνοχή του βιβλίου χάθηκε και η ιστορία του Mockingjay Μέρος 1 δεν είναι τίποτα χωρίς την όλη ιστορία που συμπεριλαμβάνει και το Μέρος 2. Ερχόμαστε σε αυτό ακριβώς, την δεύτερη ταινία του Mockingjay, όπου η Επανάσταση παίρνει την τελική της μορφή και εκδηλώνεται πλήρως με τον καθοριστικότερο ίσως ρόλο σε αυτή να έχει η αγαπημένη μας πρωταγωνίστρια Katniss Everdeen. Είναι εκείνη, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Πρόεδρο Snow και θα ηγηθεί της επανάστασης του Πάνεμ απέναντι στην Capitol, με τους εξεγερμένους να ξεπερνούν τα όρια τους για να διεκδικήσουν το πολυτιμότερο αγαθό: την ελευθερία τους.

11_reasons_The_Hunger_Games__Mockingjay_Part_II_is_every_bit_as_dark_as_the_book

Βέβαια όλα αυτά είναι εκείνα που βλέπουμε εμείς, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στους επαναστατημένους και το Καπιτώλιο είναι κάτι που λίγο μας απασχολεί. Από νωρίς στην ταινία η Katniss θα βρεθεί με μια ομάδα σε μία αποστολή αυτοκτονίας με στόχο να σκοτώσει τον πρόεδρο Snow, κάτι που μας είχε αποκαλύψει εξάλλου και το trailer της ταινίας. Ο θεατής θα ακολουθήσει την Katniss και όχι κανέναν άλλον σχετικό με την επανάσταση καθώς η ταινία περνά με έναν απλοϊκό τρόπο την επικράτηση των επαναστατών. Έτσι αυτό που στην πρώτη ταινία έμοιαζε ένα μακρινό όνειρο, στην δεύτερη ταινία ο θεατής το βλέπει να γίνεται εύκολα πραγματικότητα, είτε γιατί το σενάριο επιλέγει να μη μας το δείξει, είτε γιατί ήταν όντως κάτι το εύκολο τελικά να πέσει το Καπιτώλιο. Όμως αν ήταν τόσο εύκολο, γιατί ασχοληθήκαμε τόσο με την επανάσταση;

Δείτε τι γράψαμε για το πρώτο μέρος του Mockingjay άλλα και για την δεύτερη ταινία

Ίσως γιατί η ταινία ήθελε να δικαιολογήσει τον τίτλο του Hunger Games, που δεν είχαμε δει καθόλου στο πρώτο μέρος, έτσι τώρα η Katniss και η ομάδα της θα βρεθεί να παλεύει εμπόδια και συστήματα εμπνευσμένα από τους Αγώνες, μόνο που αυτή τη φορά δεν βρίσκονται σε κάποια πίστα, αλλά στην κεντρική πόλη, που είναι έδρα του Πάνεμ. Όλα είναι ίδια με τους κανονικούς αγώνες και μάλιστα ένας από τους πρωταγωνιστές θα μας το θυμίσει, λέγοντας καλωσορίσατε στους  76ους Αγώνες Πείνας. Η ευρηματικότητα όμως των συστημάτων και των παγίδων, δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή με τους υπόλοιπους αγώνες, βρισκόμαστε σε μια πόλη εξάλλου και όχι στην ζούγκλα, έτσι η ομορφιά που είδαμε στους υπόλοιπους αγώνες, αλλά και η δράση είναι κάπως πιο προβλέψιμη, με εξαίρεση ίσως τις σκηνές στους υπονόμους, όπου πράγματι η ταινία δίνει μαθήματα δράσης.

Από δράση λοιπόν θα ευχαριστηθείτε. Όσοι λοιπόν δεν ικανοποιηθήκατε γι’ αυτό από το πρώτο Mockingjay σίγουρα το δεύτερο θα σας αποζημιώσει. Ταυτόχρονα όμως θα αποζημιώσει και όσους ψάχνουν το κάτι παραπάνω καθώς παρά τα πολλά σημεία χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον – που θα μπορούσαν να είχαν παραληφθεί ώστε να βλέπαμε μία ταινία αντί για δύο – η ταινία από την αρχή μέχρι το τέλος της μας παρουσιάζει την μάχη που γίνεται στο εσωτερικό της Katniss, μία μάχη ανάμεσα στην ελευθερία που θα φέρει η επανάσταση και το κόστος της σε ανθρώπινες ζωές. Καθώς οι άνθρωποι που ζουν στο Καπιτώλιο και υποστηρίζουν τον Snowden, είναι μεν θεωρητικά αντίπαλοι, είναι όμως ταυτόχρονα και άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά. Άνθρωποι για τους οποίους η Katniss σε όλες τις ταινίες έδειξε συμπάθεια καθώς τίποτα δεν είχε να χωρίσει με αυτούς. Η μάχη αυτή θα οδηγήσει στο αιώνιο δίλημμα των επαναστατών, το αν όλα όσα γίνονται, θα οδηγήσουν τελικά σε έναν καλύτερο κόσμο, και η Katniss με την αγνή καρδιά της αλλά και την ωριμότητα που αποκτά σιγά σιγά, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αποφάσεις βρίσκοντας τελικά την χρυσή τομή.

katniss

Ερμηνευτικά οι ταινία συνεχίζει στις αρκετά καλές παραστάσεις από τους πρωταγωνιστές – για ταινία δράσης – ενώ σίγουρα αισθητή γίνεται η απουσία του Philip Seymour Hoffman – μετά τον θάνατο του οποίου ψάχναμε την τελευταία του ερμηνεία ξεχνώντας το Mockingjay 2. Σίγουρα ο Hoffman θα έκανε την ταινία ακόμα καλύτερη με την στιβαρή του ερμηνεία, ενώ εμφανής είναι η αδυναμία να καλυφθούν οι σκηνές όπου θα έπρεπε να βρίσκεται παρών.

Για το τέλος απλά θα πρέπει να πω ότι είναι μεν ταιριαστό και θα αφήσει την πλειονότητα των φαν της σειράς απόλυτα ικανοποιημένους, από την άλλη δε, προσωπικά θα προτιμούσα να μην υπήρχαν στην ταινία τα δύο τελευταία λεπτά της.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές