The Homesman - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Homesman

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Το The Homesman αποτελεί τη δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Tommy Lee Jones στον κινηματογράφο (και τέταρτη συνολικά), μετά το εξαιρετικό The Three Burials of Melquiades Estrada (2005), υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Την παραγωγή και αυτής της ταινίας έχει αναλάβει η EuropaCorp, εταιρία του Γάλλου σκηνοθέτη του Léon the Professional (1994), Luc Besson.

Το φιλμ είναι ένα ακόμα γουέστερν, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Glendon Swarthout και ακολουθεί την ιστορία μιας πρωτοπόρου γυναίκας, της Mary Bee Cuddy (Hilary Swank), η οποία θα προσπαθήσει να περάσει τρεις παράφρονες γυναίκες από τη Nebraska στην Iowa. Στην προσπάθειά της αυτή θα τη βοηθήσει ο Tommy Lee Jones, αφού πρώτα του σώσει τη ζωή. Στο ταξίδι τους διάρκειας πέντε εβδομάδων θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων ληστών και Ινδιάνων.

Η ταινία αναμένεται να κάνει επίσημη πρώτη στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, σε ένα μήνα.

Μάρω Κακοσίμου


H Mary Bee είναι 31 ετών και ψάχνει για έναν άντρα να παντρευτεί, έτσι όταν φιλοξενεί στον σπίτι της ένα φίλο δεν θα αργήσει να του προτείνει να την παντρευτεί σε μία συζήτηση που οδηγείται εκεί από το πουθενά. Η Mary Bee, είναι συνηθισμένη γυναίκα της άγριας δύσης και των περιοχών της που δεν έχουν προσαρτηθεί ακόμη στις επίσημες ΗΠΑ. H περιοχή που βρίσκεται αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα: τρεις γυναίκες έχουν χάσει τα λογικά τους και ο ιερέας της τοπικής εκκλησίας, έχει βρει μία γυναίκα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει, όμως μένει στην Iowa, περίπου πέντε εβδομάδες δρόμος με την άμαξα, από την Nebraska όπου μένει η Mary Bee. Ενώ οι άντρες τους δυστάζουν να τις πάνε στον “πολιτισμένο κόσμο”, φωβούμενοι το ταξίδι ή για άλλους λόγους η Mary παίρνει την προτοβουλία και οδηγεί εκείνη την άμαξα με τις τρεις γυναίκες. Στον δρόμο θα συναντήσει έναν άντρα να κρέμεται από μία κρεμάλα έτοιμος να πεθάνει, κι έτσι θα τον σώσει με αντάλαγμα την βοήθειά του σε αυτό το δύσκολο και γεμάτο κινδύνους ταξίδι.

the-homesman-3-g

Η ταινία του Tommy Lee Jones νομίζαμε ότι θα είναι ένα western εποχής, που μέχρι ένα σημείο είναι και αυτό. Όμως περισσότερο από αυτό είναι ένα road movie, μία περιπέτεια για τους ταξιδιώτες με τις τρεις άρρωστες γυναίκες. Έτσι στην ταινία θα δούμε την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, αλλά και τις τρεις γυναίκες, τις διαφωνίες, τους κινδύνους και τους τρόπους που ξεπερνιούνται αυτοί, καθώς και μαθαίνουμε ταυτόχρονα περισσότερα για την ιστορία των πέντε ταξιδευτών.

Ο Tommy Lee Jones τα κάνει όλα σε αυτήν την ταινία και τα κάνει καλά. Είναι ένας από τους σεναριογράφους (μαζί με τον  Kieran Fitzgerald), είναι ο σκηνοθέτης, και είναι και ο πρωταγωνιστής. Πραγματικά δυσκολεύομαι να πω σε ποιον από τους τρεις ρόλους τα πήγε καλύτερα ο μεγάλος αυτός ηθοποιός/σκηνοθέτης. Η ταινία δεν έχει σχεδόν κανένα ψεγάδι, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, έχει πολύ αληθινούς και ανθρώπινους χαρακτήρες, προσφέρει μηνύματα και προβληματισμούς για διάφορα ζητήματα και την ίδια ώρα μας προσφέρει φανταστικές ερμηνείες από τους δύο βασικούς ηθοποιούς, τις τρεις γυναίκες, αλλά φυσικά και από την Meryl Streep στον μικρό ρόλο που έχει στο τέλος.

Το Homesman θα μπορούσε σίγουρα να θήξει και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα την βία που δέχονταν η μία από τις γυναίκες αυτές, όμως οι τρεις γυναίκες, αν και μαθαίνουμε το background τους, κατά τα άλλα δεν έχουν ρόλο παραγωγικό στην ιστορία μένοντας ως επί το πλείστον σιωπηλές και βοηθώντας απλά την ανάπτυξη των χαρακτήρων των άλλων δύο πρωταγωνιστών. Τον τελευταίο ρόλο τον πετυχαίνουν πού καλά πάντως. Η ταινία καταφέρνει επίσης να θήξει πολλά θέματα πέρα από την ψυχασθένεια, όπως το χάσμα της Ανατολής και της Δύσης στις ΗΠΑ των προηγούμενων αιώνων και τον καθωσπρεπισμό που ήθελε τον Δυτικό cowboy του Jones, μη καλοδεχούμενο στην Ανατολή.

Τέλος την ταινία συνοδεύει από την αρχή μέχρι το τέλος μουσική και τραγούδι, με την Mary να ξέρει πιάνο και να τις λείπει πολύ ότι δεν έχει, ενώ και το υπόλοιπο soundtrack με αποκορύφωμα το τελικό τραγούδι του Jones, απογειώνουν την ταινία και βοηθούν και στην ενσωμάτωση του κλίματος της εποχής.

Γιάννης Πατλάκας


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές