The Greatest Showman - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Greatest Showman


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 105
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,
Πρεμιέρα: 28-12-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Εμπνευσμένο από τη φαντασία του P. T. Barnum, το “The Greatest Showman” είναι ένα πρωτότυπο μιούζικαλ που γιορτάζει τη γέννηση της βιομηχανίας του θεάματος και αφηγείται την ιστορία ενός οραματιστή που αναδείχθηκε από το τίποτα για να δημιουργήσει ένα θέαμα που έγινε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ο πρωτοπόρος στο χώρο της ψυχαγωγίας επιχειρηματίας έχει μείνει στην ιστορία με την ίδρυση του Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus το 1871 του οποίου η λειτουργία ανεστάλη μόλις φέτος, ύστερα από πάνω από έναν αιώνα παραστάσεων.

Project… ζωής σχεδόν για τον Hugh Jackman, που το δούλευε επί χρόνια και κράτησε για τον εαυτό του τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτό το βιογραφικό μιούζικαλ για τον δημιουργό του πρώτου τσίρκου, P.T. Barnum, είναι ένα καλογυαλισμένο και ειδικά φτιαγμένο για την περίοδο των γιορτών φιλμ, περίοδο όπου ο κόσμος θέλει απλώς να περάσει λίγες ώρες ευχάριστα στο σινεμά χωρίς να χρειάζεται να σκεφτεί. Όμως, η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Michael Gracey πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε. Και αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι πώς γίνεται, όταν ήδη από τη δεκαετία του ’30 το “Freaks” κατήγγελε και στηλίτευε την εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση ανθρώπων με κάθε λογής παραμορφώσεις και γενετικές ανωμαλίες, νάνων, σιαμαίων και υπέρβαρων, ως βορά στις ορέξεις του σαδιστικού, φιλοθεάμονος κοινού, όταν το 1980 ο David Lynch επιχειρούσε με απόλυτη επιτυχία μια καταβύθιση στην ψυχοσύνθεση ενός τέτοιου ανθρώπου και μια ανθρωποκεντρική προσέγγισή του στον “Elephant Man” του, πώς γίνεται λοιπόν εν έτει 2017 να βγαίνει μια ταινία που εξόφθαλμα και απροκάλυπτα εξυμνεί τον βίο και τα έργα του ανθρώπου που ξεκίνησε αυτόν τον κύκλο ευτελισμού και βασανισμού ανθρώπων και ζώων, ειδικά ενώ ολόκληρη η διαφημιστική καμπάνια και το marketing της ταινίας βαυκαλίζεται πως σέβεται και αποτελεί ωδή στη διαφορετικότητα. Τα μέλη του θιάσου του τσίρκου, αντίθετα με ό,τι επιθυμεί να πλασάρει το στούντιο της ταινίας, είναι χαρακτήρες χάρτινοι και σχηματικοί, που χρησιμεύουν μόνο στα μουσικοχορευτικά κομμάτια της ταινίας και στο διαφυλετικό ειδύλλιο μεταξύ των χαρακτήρων της Zendaya και του Zac Efron, για μια πινελιά κοινωνικό-πολιτικού μηνύματος, μόνο όπου όμως ο θηλυκός χαρακτήρας υποδύεται το αντικείμενο του πόθου του λευκού πρωταγωνιστή… 

Κατά τα άλλα, το “The Greatest Showman” είναι μια ταινία ανέμπνευστη, με ένα τυποποιημένο σενάριο που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι υπογράφει ο Bill Condon, «πιασάρικα» τραγούδια βγαλμένα απευθείας από τη σύγχρονη pop μηχανή παραγωγής, μέτρια αστεία και αναληθοφάνειες στην πλοκή, αλλά και μερικές από τις πιο αδιάφορες ερμηνείες που έχουμε δει από καλούς ηθοποιούς του βεληνεκούς του Hugh Jackman και της Michelle Williams.

Το “The Greatest Showman” θέλει να είναι ένα διασκεδαστικό, ανάλαφρο γιορτινό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, όμως καταλήγει να είναι βαρετό, προβλέψιμο και κουραστικό, και σε πολλές στιγμές βαθιά ενοχλητικό.

 

 

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές