The Founder - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Founder

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

Το The Founder ακολουθεί την πραγματική ιστορία του πως ο Ray Kroc (Michael Keaton), ένας πωλητής από το Illinois, γνώρισε τους Mac και Dick McDonald, που είχαν ένα εστιατόριο με εξειδίκευση στα burger στην Νότια Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1950. Ο Kroc εντυπωσιάστηκε από το ταχύτατο σύστημα παρασκευής φαγητού των δύο αδερφών και είδε ότι υπήρχε η προοπτική για την εκκίνηση ενός franchise. Ελίχθηκε σε μια θέση όπου είχε τη δυνατότητα να πάρει την εταιρία από τα αδέρφια McDonald και δημιούργησε μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων.

the-founder-movie-2016-trailer-michael-keaton

 

Δεν μπορεί κανείς παρά να έχει μια αρνητική προκατάληψη σε σχέση με το The Founder. Και αυτό επειδή καταπιάνεται με μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων σε ολόκληρη την υφήλιο, οπότε μπορεί κανείς να θεωρήσει πως θα είναι μια μεγάλη διαφήμιση του πως ιδρύθηκε η συγκεκριμένη εταιρία που, μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να θρέφει ημερησίως το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέγα λάθος, διότι, ενώ δίνει μια τέτοια εντύπωση αρχικά, δεν αργεί να μετατραπεί σε ένα πλάγιο σχόλιο  περί της κτηνωδίας του καπιταλισμού.

Η ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία του John Lee Hancock δίνει στο φιλμ έναν ευκόλως παρακολουθήσιμο ρυθμό, όπου κάθε πληροφορία και κάθε πράξη που ειδάλλως θα φάνταζαν περίπλοκες, ξαφνικά φαίνονται απλές και σωστά δομημένες. Έχουμε έναν πρωταγωνιστή ο οποίος έχει βαρεθεί να δουλεύει ως (αποτυχημένος) πλασιέ και βρίσκει την ευκαιρία να κάνει το μεγάλο βήμα επενδύοντας σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και επεκτείνοντάς την. Σιγά-σιγά, όμως, στην αρχική ιδέα αρχίζουν να παρεισφρύουν διάφοροι καπιταλιστικοί παράγοντες, οι οποίοι όχι μόνο αλλοιώνουν τη μορφή της επιχείρησης, αλλά και τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, ο οποίος από ευχάριστος αρριβίστας μετατρέπεται σε κτήνος του εμπορίου, αγνοώντας τα όσα πρέσβευε στην αρχή αυτή η μικρή επιχείρηση.

Αυτή η αποκτήνωση όσο προχωρά η ταινία κλιμακώνεται, με αποτέλεσμα ο τελικός χαρακτήρας να μη θυμίζει ούτε στο ελάχιστο αυτόν τον οποίο γνωρίσαμε στην αρχή. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, αν δεν ήταν ο Michael Keaton αυτός που υποδύεται τον Ray Kroc, είναι πολύ πιθανόν τα αποτελέσματα να μην ήταν τόσο ενδιαφέροντα. Γιατί, έχοντας τη στόφα του μεγάλου ηθοποιού μπορεί να αποδώσει στην εντέλεια το κάθε του συναίσθημα, την κάθε του χαρακτηρολογική μετάλλαξη και, εν τέλει, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο που πλασάρει με χαρακτηριστική ευκολία αξίες όπως την Αμερική και την οικογένεια στα πλαίσια μιας αλυσίδας ταχυφαγείων..

Ταυτόχρονα, παρά την κριτική που ασκεί στον καπιταλισμό, δε στερείται ελαφρότητας και χιούμορ. Όλη η ταινία κυλά ευχάριστα, ακόμα κι όταν παίρνει έναν τόνο περισσότερο δραματικό παρακολουθείται με ευχαρίστηση. Με το σεμιναριακό μοντάζ, το καλογραμμένο σενάριο και τις άριστες ερμηνείες, μπορούμε να μιλήσουμε για μια ταινία όχι τεράστια αλλά σίγουρα αξιόλογη και προσβάσιμη σε μεγάλη μερίδα κοινού που ενδεχομένως θα την απολαύσει εξίσου. Αρκεί μονο να διαβάσει και λίγο πίσω από τις γραμμές γιατί καραδοκεί ο κίνδυνος να θεωρηθεί ως η τεράστια διαφήμιση που προείπαμε ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές