The Dressmaker / Η μοδίστρα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Dressmaker


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Η Myrtle ‘Tilly’ Dunnage (Kate Winslet) αποφασίζει να φύγει από την γενέτειρα της, – που βρίσκεται στην επαρχία – και καταφέρνει να ζήσει το όνειρο της, να σπουδάσει και να εργαστεί στον χώρο της μόδας. Αρκετά χρόνια αργότερα επιστρέφει στο πατρικό της και καλείται να αντιμετωπίσει όχι μόνο το παρελθόν της και μια άσχημη φήμη γύρω από το όνομα της, αλλά και τους στόχους που έχει για το μέλλον της. Αρχικά βλέπουμε να μεταμορφώνει τις κυρίες του χωριού σε εξαίρετες γνώστριες του στυλ, ενώ δεν μπορεί να ξεφύγει από τον έρωτα που θα δει στο πρόσωπο του Teddy McSwiney (Liam Hemsworth).

dressmaker_2

H Kate Winslet έρχεται ξανά μετά από αρκετό καιρό στο προσκήνιο, μετά από αρκετούς μέτριους δεύτερους ρόλους που έχει παίξει, με αυτό τον ρόλο στο αυστραλιανό φιλμ της Jocelyn Moorhouse σε σενάριο μαζί με τον P.J. Hogan (Ο Γάμος του Καλύτερου Μου Φίλου) που μεταφέρει στο πανί το βιβλίο της Rosalie Ham. Όλη η ταινία και η μυθοπλασία της στηρίζεται στον χαρακτήρα της Winslet, που είναι και ο μόνος χαρακτήρας με βάθος και ψυχοσύνθεση, με τον χαρακτήρα του Hemsworth να έρχεται δεύτερος με κάποιες λίγες εκλάμψεις. Από τους υπόλοιπους χαρακτήρες της ταινίας ξεχωρίζουν ο εκπληκτικός Hugo Weaving, η Sarah Snook και η Judy Davis, με τους ρόλους τους όμως να είναι στις δύο πρώτες περιπτώσεις απλά καρικατούρες για να ελαφρύνουν το κλίμα και με την Davis να δίνει μια καλή και ολοκληρωμένη ερμηνεία.

Τo Dressmaker στηρίζεται πολύ στους χαρακτήρες του και στον κωμικό περισσότερο της ιστορίας τους καθώς κατά τα άλλα δεν έχει ιδιαίτερο βάθος. Είναι λίγο κωμωδία, λίγο ταινία εποχής, λίγο δράμα για το bulling και συνάμα τίποτα από όλα αυτά, με ένα τρόπο που πολλούς θα τους διασκεδάσει, που όμως μοιάζει να έχει ένα μετέωρο ανά πάσα στιγμή σενάριο και μία άτεχνη σκηνοθεσία που δεν προσθέτει τίποτα σχεδόν στους χαρακτήρες της ταινίας.

6876150-3x2-940x627

Το κεντρικό μοτίβο που παρουσιάζεται σε όλη την ταινία, είναι αυτό της ενοχής της πρωταγωνίστριας για κάτι που έκανε στα παιδικά της χρόνια, κάτι που την έφερε τελικά μακριά από την οικογένειά της. Όλα όμως τα χρόνια που έλειπε, κάτι εντυπωσιακό έγινε στην ζωή της και βρέθηκε να έχει γνώσεις υψηλής ραπτικής, κάτι ανήκουστο για το μικρό χωριό της Αυστραλίας όπου επέστρεψε. Αυτή της η ειδικότητα, είναι που θα δώσει έναν ελαφρύ τόνο στην ταινία και σε όλη της την διάρκεια θα λειτουργήσει περισσότερο σαν ανασταλτικός παράγοντας της εξέλιξης της ιστορίας. Το υλικό της ταινίας φαίνεται γενικά αρκετά καλό, όμως για κάποιο περίεργο λόγο οι ακροβασίες της ταινίας ανάμεσα στα είδη και η εναλλαγές ανάμεσα σε αυτά μοιάζουν να μην αφήνουν ικανοποιημένο ούτε εκείνον που απολαμβάνει τα κωμικά γεγονότα και σίγουρα σε καμία περίπτωση αυτόν που αναζητά την δραματική ιστορία της πρωταγωνίστριας.

Σίγουρα πάντως το Dressmaker είναι μια ταινία που βλέπεται εύκολα αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη και να εκμεταλλευτεί το λαμπρό καστ της στο έπαρκο. Η Winslet ελπίζει με το Dressmaker να επιστρέψει στα Oscars, όμως σε μια χρονιά με πάρα πολύ καλές γυναικείες ερμηνείες, δύσκολα θα καταφέρει κάτι τέτοιο και μάλλον θα είναι απόλυτα δίκιο.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές