Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby : Εκείνος / Εκείνη (The Disappearance of Eleanor Rigby: HIM / HER) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby : Εκείνος / Εκείνη (The Disappearance of Eleanor Rigby: HIM / HER)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Η αλήθεια είναι ότι (αμφι)ταλαντεύτηκα. Ακόμα και τώρα που γράφω δε μου έχει περάσει αυτό το συναίσθημα που είχα από την αρχή της προβολής των ταινιών “Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby : Εκείνος” και “Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνη” . Αυτό το “ναι μεν, αλλά” είναι το χειρότερό μου. Κατ’ αρχάς δεν ήξερα αν πρέπει να αντιμετωπίσω τις ταινίες αυτές ως διακριτές οντότητες ή ως αναπόσπαστα τμήματα ενός κοινού όλου. Αποφάσισα ότι θα κάνω κάτι που βρίσκεται περίπου στη μέση.

rigby3

 “Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby : Εκείνος”

Ένα ζευγάρι αντιμέτωπο με την αποξένωση. Η απώλεια του παιδιού τους σε βρεφική ακόμα ηλικία έχει ρίξει βαριά σκιά στη σχέση του Conor (James McAvoy) και της Eleanor (Jessica Chastain). Μπορεί ένας έρωτας να νικήσει την ερημιά; Και τελικά, είναι η αγάπη αρκετή για να ξεπεραστούν τα εμπόδια; Η ταινία του Ned Benson αφηγείται την ιστορία του ζευγαριού από την αντρική οπτική. O Conor έχει προ πολλού χάσει την επικοινωνία με την Eleanor κι η τελευταία του ζητάει χώρο και χρόνο για να τα βρει με τον εαυτό της (όχι άλλο κάρβουνο). Εκείνος δεν μπορεί παρά να το δεχτεί. Αν και εγκαταλειφθείς, δεν το βάζει κάτω και την κυνηγάει υπενθυμίζοντάς της πόσο ερωτευμένοι ήταν ακόμα πριν την τραγική απώλειά τους.

Σε όλη την ταινία παρατηρούμε την αγωνιώδη προσπάθεια του Conor να ξανακερδίσει την αγαπημένη του Eleanor. Παρακολουθήσεις, παρακάλια, τσακωμοί, όλα σε μπλε τόνους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ψυχρής και θλιμμένης ατμόσφαιρας. Με τον πιο προβλέψιμο και προφανή τρόπο. Μέτρια κινηματογράφηση χωρίς ιδιαίτερη φαντασία, εξαιρουμένης της σεκάνς του τέλους, όπου ένα αποκαλυπτικό τράκιν άουτ μας παρουσιάζει τον πυρήνα του προβλήματος του ήρωα με λιτότητα και δυναμική. Σωστές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς και καλή μουσική προσπαθούν να ανεβάσουν την ταινία, που τελικά παραμένει στο επίπεδο του κλισέ. Στην προσπάθεια να αποφύγει το μελόδραμα και την υπερβολή, η ταινία “The Disappearance of Eleanor Rigby: HIM” περνάει στο άλλο άκρο, γίνεται υποτονική πολλές φορές και σκοντάφτει συνεχώς στη σεναριακή λούπα του “δεν-ξέρω-ούτε-ποιος-είμαι-ούτε-τι-θέλω-ούτε-που-θα-πάει-η-σχέση-μας”. Ναι. Αυτή η ταινία είναι μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις έλλειψης πρωτότυπου σεναρίου. Προσπαθεί να γίνει πρωτότυπη ρομαντική δραμεντί αλλά καταλήγει να μην υποστηρίζει κανένα από αυτά τα τρία χαρακτηριστικά επαρκώς. Αντιθέτως αν υπάρχουν δύο λέξεις που θα τη χαρακτήριζαν αυτές είναι “flat” και “ξενέρωτη”. Ευχάριστο διάλειμμα στη μονοτονία αποτελούν οι βιτριολικές ατάκες του χαρακτήρα που τόσο απολαυστικά ερμηνεύει η Viola Davis.

rigby

“Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνη”

Έχοντας ίδιο στόρυ με το αδερφάκι της, η ταινία “The Disappearance of Eleanor Rigby: HER” δυστυχώς δεν μπορεί να διαφύγει της μοίρας της. Η πλοκή τώρα περιστρέφεται γύρω από την ηρωίδα των ταινιών, Eleanor. Βλέπουμε την ιστορία του ζευγαριού από τη θηλυκή πλευρά και παίρνουμε απαντήσεις για ορισμένα αδιευκρίνιστα σημεία της ταινίας “The Disappearance of Eleanor Rigby: HIM”. Η Eleanor δεν έχει ξεπεράσει το χαμό του μωρού της και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της και τη σχέση της με τον αλλοτινό έρωτά της, Conor. Μέσ στο γενικό φεστιβάλ χλιαρότητας βέβαια, απολαύσαμε την πάντα εξαιρετική Isabelle Huppert στο διασκεδαστικό ρόλο της σχεδόν αλκοολικής Γαλλίδας μάνας. Τα χρώματα που κυριαρχούν από άποψη φωτογραφίας -και όχι μόνο- είναι τα θερμά. Πορτοκαλί και κόκκινα κυρίως (ασορτί με το μαλλί της Jessica Chastain) μας προϊδεάζουν για τη μοίρα του romance.

Το καημένο πολύπαθο romance, που όλοι πιάνουν στο στόμα τους με διάθεση να το ανανεώσουν και λίγοι κατορθώνουν να μη φάνε τα μούτρα τους. Έτσι κι εδώ ο σκηνοθέτης Ned Benson αν και κάνει μια τίμια απόπειρα ορισμού της ρομαντικής δραμεντί, έχει να επιδείξει ελάχιστες καλές στιγμές, όπως η σκηνή στην οποία το ζευγάρι μας χορεύει έξω από το αυτοκίνητό του σε έναν ερημικό δρόμο της εξοχής. Ωστόσο, ούτε εδώ αποφεύγεται το προβλέψιμο και κλισέ της ιστορίας. Κι αυτό κατά πάσα πιθανότητα συμβαίνει διότι το πρόβλημα δεν το είχε ποτέ το ερωτικό θέμα καθεαυτό. Η ματιά πάνω στο θέμα είναι που το κάνει να φαίνεται πληκτικό ή χιλιοειπωμένο ή συνηθισμένα λείο. Στην προκειμένη περίπτωση, η καινοτομία έγκειται αποκλειστικά στην πρόθεση αφήγησης της ίδιας ιστορίας με δύο διαφορετικούς αφηγητές δύο διακριτές φορές (HIM/HER, Εκείνος/Εκείνη). Κάπου εδώ εξαντλούνται τα όποια ψήγματα πρωτοτυπίας. Κι έρχονται οι εύκολες λύσεις: η βροχή, τα φωτάκια, τα μισόλογα που όλο υπονοούν κάτι βαθύ κι όλο τα ίδια λένε και ούτω καθ’ εξής.

rigby2

Γενικώς θα έλεγα ότι οι ταινίες “Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby : Εκείνος” και “Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνη” είναι ουσιαστικά η ίδια ταινία. Μία ταινία γυρισμένη δύο φορές, από δύο πλευρές. Εννοώ ότι υπάρχει μια σχετική αναλογία ανάμεσά τους, μια σχετική ισορροπία. Όλα τακτοποιημένα και όλα στη θέση τους. Τίποτα δεν ξεφεύγει και γι’αυτό τίποτα δεν ξεχωρίζει. Λες και δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν ένα ανώτερο σχέδιο. Ίσως αυτό να είναι και το λάθος. Τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει πάνω από την ταινία. Ούτε καν οι αφηγηματικές φιλοδοξίες του δημιουργού της.

Να θυμίσουμε ότι στην τριλογία της Eleanor Rigby υπάρχει και το Them, το οποίο προβλήθηκε στις Κάννες για το “Ένα κάποιο Βλέμμα”.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές