Το Δείπνο (The Dinner) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Δείπνο (The Dinner)

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Paul (Steve Coogan), καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, σοσιαλιστής και λίγο φωνακλάς, είναι καλεσμένος με τη γυναίκα του Claire (Laura Linney) σε δείπνο, στο οποίο εξαρχής δηλώνει απερίφραστα ότι δε θέλει να πάει. Πρόκειται να συναντηθούν σε ένα ακριβό εστιατόριο με τον αδερφό του και πολιτικό Stan (Richard Gere) και τη σύζυγό του (Rebecca Hall).

Η ατμόσφαιρα αρχικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γουντιαλλενική, μιας και ο Paul είναι ο κατεξοχήν γουντιαλλενικός τύπος: ψυχαναγκαστικός, νευρωτικός, εξυπνάκιας, παθιασμένος και μόνιμα θυμωμένος. Έτσι λοιπόν αρχικά νομίζουμε ότι παρακολουθούμε κωμωδία. Πράγματι το φιλμ έχει αρκετά κωμικά στοιχεία, σύντομα όμως ο θεατής ανακαλύπτει ότι η κατάσταση που περιγράφει είναι μάλλον κωμικοτραγική.

Σιγά – σιγά θα αρχίσει να μας αποκαλύπτεται ο λόγος της συνάντησης, που έχει να κάνει με τα παιδιά των δύο οικογενειών, το δεκαεξάχρονο γιο του Paul και της Claire, Michael (Charlie Plummer) και τα δύο συνομήλικα ξαδέρφια του. Τα παιδιά κατηγορούνται για ανθρωποκτονία.

Τα συνεχόμενα φλας μπακ φανερώνουν ένα – ένα όλα τα εκείνα τα περιστατικά στη ζωή του μικρού Michael, που φύτεψαν την ιδέα της βίας στο μυαλό του. Σε όλα αυτά ο πατέρας του παρουσιάζεται με εξάρσεις θυμού και συχνά ακόμη και βίαιος.  Με αυτό τον τρόπο, τα διαφορετικά πιάτα, οι διαφορετικές φάσεις του δείπνου, γίνονται οι φάσεις της τοξικής οικογενειακής ζωής, και που σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη, μεταφράζονται στις φάσεις της αμερικανικής ιστορίας.

Το φιλμ καταπιάνεται με ένα θέμα που αφορά με πολύ έντονο και άμεσο τρόπο τη σύγχρονη αμερικανική – και όχι μόνο – κοινωνία. Είναι ο κύκλος της βίας, που γεννιέται, μαθαίνεται, αναπαράγεται, πολλαπλασιάζεται και αφορά τους πάντες: το φαινομενικά ακίνδυνο και γραφικό καθηγητή ιστορίας που γράφει βιβλίο με θέμα τον αμερικανικό εμφύλιο – που όμως χρειάζεται να φωνάξει με όλη τη δύναμη της φωνής του ότι δεν είναι ρατσιστής για να τον πιστέψουν -, τη μητέρα, πρώην καρκινοπαθή, που αγαπά το γιο της τόσο πολύ ώστε δεν τον θεωρεί ικανό να εγκληματήσει, γιατί είναι ακόμα και για πάντα παιδί, τον έφηβο που έχει μάθει ότι μπορεί να συμπεριφέρεται όπως θέλει, γιατί πάντα θα έχει τους γονείς του να τον βγάζουν από τη δύσκολη θέση. Όχι και τώρα όμως.

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι ο Oren Moverman (σεναριογράφος του I’m not there), ενώ το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Herman Koch.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές