The Cloverfield Paradox - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Cloverfield Paradox


Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,
Πρεμιέρα: 05-02-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

To trailer για την τρίτη προσθήκη στο franchise του “Cloverfield”, κυκλοφόρησε στο χθεσινό Super Bowl, και μας πληροφόρησε για 2 πράγματα.

Πρώτον, ότι άλλαξε ο τίτλος, και από “Cloverfield: The God Particle”, μετονομάστηκε σε “The Cloverfield Paradox.” Δεύτερον, μπορείς να το δεις από τώρα, καθώς είναι διαθέσιμο μέσω Netflix.

Η ταινία η οποία ξεκινάει μία δεκαετία από τα γεγονότα της πρώτης, μας ενημερώνει πως “πριν από 10 χρόνια κάτι έφτασε, τώρα θα μάθετε το γιατί”, συνοδεία κτιρίων που πέφτουν, και μιας πόλης από την πρώτη ταινία.

Σύμφωνα με το Netflix, η ταινία θα αφηγηθεί την ιστορία μιας ομάδας αστροναυτών σε έναν διαστημικό σταθμό, οι οποίοι εργάζονται για να βρουν λύση στην ενεργειακή κρίση της Γης. Η πειραματική τεχνολογία του σταθμού όμως θα φέρει απρόσμενα αποτελέσματα, με εκείνους να προσπαθούν να επιβιώσουν.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Julius Onah και πρωτατγωνιστούν οι Elizabeth Debicki, Gugu Mbatha-Raw, David Oyelowo, και Chris O’Dowd.


Αν υπάρχει κάτι για το οποίο το franchise του Cloverfield έχει μείνει στην ιστορία, είναι το μυστήριο. Από την πρώτη ταινία, και στην συνέχεια με την αριστουργηματική δεύτερη, “10 Cloverfield Lane”, το εξ’ αίματος αδερφάκι της πρώτης, όπως την αποκαλεί ο παραγωγός J.J. Abrams, η σειρά κάλυψε τα θέματα της επιβίωσης και των ανθρωπίνων σχέσεων, σε δύο εντελώς διαφορετικά είδη ταινιών.

Και ενώ το πρώτο ήταν μία found footage ταινία,η δεύτερη ένα ψυχολογικό θρίλερ δωματίου, το “The Cloverfield Paradox”, το οποίο σε μία κίνηση έκπληξης παρουσιάστηκε στο Netflix, μήνες πριν την υποτιθέμενη έξοδό τους στις αίθουσες, είναι ένα θρίλερ τρόμου επιστημονικής φαντασίας. Πριν το οτιδήποτε, μήπως ο όρος “κινηματογραφική τριλογία” πρέπει να αλλάξει; Στο δια ταύτα: Το “The Cloverfield Paradox”, αξίζει τον κόπο; (προσοχή, καθώς παρακάτω θα συναντήσετε  spoilers).

Δυστυχώς το παράδοξο του “Παράδοξου” ήταν ότι δεν κατάφερε να φτάσει τα μεγέθη των προκατόχων του, και δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις, αν το δεις σαν αποκομμένη ταινία.

Ο κόσμος χρειάζεται ενέργεια. Μία ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο, θα σταλούν στον διαστημικό σταθμό Cloverfield, ώστε να ενεργοποιήσουν τον επιταχυντή σωματιδίων Shepard, προκειμένου να προσφέρουν στην Γη απεριόριστη ενέργεια. Στην αποστολή, μετά από 700 και πλέον μέρες, το πλήρωμα έχει αποτύχει παταγωδώς. Την ημέρα που τελικά καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας το σχέδιο, ο επιταχυντής υπερφορτώνεται, και ο διαστημικός σταθμός στέλνεται… κάπου, και σε αυτό το κάπου, λείπει η Γη. Το πλήρωμα θέλει να επιστρέψει, αλλά από ό,τι φαίνεται παράλληλα σύμπαντα έχουν αρχίσει να πέφτουν το ένα επάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλά και διάφορα, κυρίως δυσάρεστα.

Σφάλμα πρώτο: σεναριακά το θέμα φαντάζει να προέρχεται από κάθε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ταινίες που την ενέπνευσαν, με αποτέλεσμα να μπορείς εύκολα να προβλέψεις τι θα γίνει, ειδικά αν είσαι fan του είδους.

Ορισμένες ιδέες όμως εκτελέστηκαν λαμπρά, κυρίως όσες αφορούσαν στοιχεία ωμότητας, ειδικά από το σημείο όπου διαφορετικές διαστάσεις άρχισαν να συνυπάρχουν.

Σφάλμα δεύτερο: Κάποια στοιχεία θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί καλύτερα αν μέναμε μόνο στον διαστημικό σταθμό. Στο “10 Cloverfield Lane” μείναμε μόνο στο υπόγειο καταφύγιο, και μας ήταν αρκετό. Στο “Paradox” όμως, έπρεπε, για κάποιον λόγο, να μετακομίσουμε και λίγο στη Γη. Και μπορεί αυτές οι σκηνές να έκλειναν το μάτι στους fans του franchise, ωστόσο έκοβαν την αγωνία στη μέση.

Σφάλμα τρίτο: Σε κάθε ταινία μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον αφορούσε κυρίως το γεγονός ότι δεν ήξερες τι να περιμένεις, δίνοντας την δυνατότητα να σκέφτεσαι και να δημιουργείς θεωρίες πριν τους τίτλους τέλους. Εδώ, και μόλις στην αρχή, ένας επιστήμονας, τηλεοπτικά μας ενημερώνει για το τι θα συμβεί παρακάτω, και πώς φτάσαμε στο να έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέρας, καθώς το “Paradox”, λειτουργεί σαν prequel του πρώτου.

Το μεγαλύτερο ατού της ταινίας, πέρα από τα τεχνικά της, όπως εφέ και ήχος, τα οποία είναι υπέροχα, είναι εκείνο του cast. Gugu Mbatha-Raw, Daniel Bruhl, David Oyelowo, είναι κάποια από τα ταλαντούχα πρώτα ονόματα.

Από αυτούς όμως, ο μόνος χαρακτήρας που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε είναι εκείνος της Mbatha-Raw, η βρετανίδα Ava Hamilton. Αφήνει τον άντρα της στη Γη για να συμμετέχει στην αποστολή, έχει χάσει από δικό της λάθος σημαντικά πρόσωπα, και όλα αυτά φαίνονται κυρίως εξαιτίας της αριστουργηματικής ερμηνείας της.

Ωστόσο, και μπορείτε να με κατηγορήσετε όσο θέλετε, υπάρχουν σημεία που θα σε κάνουν να το απολαύσεις. Ο όρος “παράδοξο” στον τίτλο είναι προφητικός. Η ταινία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα αυτόνομο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, και σε μία ταινία κλειδί για το franchise, χωρίς να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι πετυχαίνει.

Αν είσαι fan της σειράς, τότε δες την… Αν όχι, δεν σε αφορά.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές