The Beauty and the beast - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Beauty and the beast

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Μια μάγισσα-ζητιάνα επισκέπτεται ένα βράδυ τον πύργο ενός νεαρού πρίγκιπα και ζητά καταφύγιο για το βράδυ προσφέροντάς του για αντάλλαγμα ένα τριαντάφυλλο. Εκείνος αρνείται και προκαλεί την οργή της γυναίκας που τον μεταμορφώνει σε ένα φρικτό τέρας. Η κατάρα της εξαπλώνεται σε όλο το παλάτι και  οι υπηρέτες τρέπονται σε οικιακά αντικείμενα. Σε έναν μαγικό καθρέφτη η μάγισσα δείχνει στον πρίγκιπα το μοναδικό τρόπο για να λύσει τα μάγια: πρέπει να μάθει να αγαπά και να κερδίζει την αγάπη – μέχρι τα 21α γενέθλιά του, μέχρι το τριαντάφυλλο να χάσει και το τελευταίο του φύλλο, αλλιώς θα μείνει τέρας για πάντα.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Belle, η Πεντάμορφη, ταξιδεύει με τον εφευρέτη πατέρα της όταν στα μέσα της διαδρομής τους επιτίθεται ένα κοπάδι λύκων. Το κυνηγητό τους οδηγεί βαθειά στο δάσος στο σκοτεινό φρούριο –πλέον –του τέρατος, που παίρνει αιχμάλωτους τους ταξιδιώτες.  Η Belle γοητεύει το αρχικά στριφνό τέρας με την καλοσύνη, τη χάρη και την ομορφιά της, και καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

Belle-and-The-Beast-in-Beauty-and-the-Beast-disney-couples-25378472-1280-720

Βασισμένο στο  κλασσικό παραμύθι της Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont, η Πεντάμορφη και το Τέρας μιλά για την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο κεντρικών χαρακτήρων.  Η μεταφορά είναι εξαιρετική στο μεγαλύτερό της μέρος, ντυμένη με αξιομνημόνευτη μουσική, η ταινία δε χάνει το διδακτικό χαρακτήρα της ιστορίας. Με ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται η πάλη του Τέρατος να ξεπεράσει τα συναισθήματα απέχθειας προς τους ανθρώπους που τόσα χρόνια μοναξιάς του δημιούργησαν και τελικά να υποκύπτει στην καλοσύνη και τη χαρά. Με ανάλογο βλέπουμε και την  Belle να αποβάλει σταδιακά το φόβο της και να εκτιμά τις θετικές πτυχές του άγριου οικοδεσπότη της, πιστεύοντας όχι σ’αυτό που βλέπει αλλά σ’ αυτό που μπορεί η εμπιστοσύνη και η αγάπη να φτιάξουν. Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, πέραν του ότι  γεμίζουν την πλοκή με διασκεδαστικούς διαλόγους, αξιομνημόνευτους μέχρι και σήμερα.

Μοναδική απόκλιση των σκιτσογράφων και σχεδιαστών αποτελεί η μορφή του Τέρατος. Λίγο τρομαχτικό μπορείς να το πεις κι αυτό μόνο όταν αγριεύει, κατά βάση είναι γλυκούλι.. Κι εκεί χάνεται λίγο η θεματολογία, καθώς το παρουσιαστικό του τέρατος αποτελεί το κατά βάσιν εμπόδιο για να αναπτύξει οποιαδήποτε σχέση.  Πιθανότατα επειδή απευθύνεται στο παιδικό κυρίως κοινό έπρεπε  να έιναι ευχάριστο στην όψη. Στα λαϊκά παραμύθια όμως συναντούμε μορφές όπως η παρακάτω.

beauty beast

Και μιλώντας για οπτική, το φιλμ ήταν για τη χρονιά του ‘92 μια πανδαισία χρωμάτων και κινήσεων, χωρίς υπερβολή. Τα ψηφιακά γραφικά που τότε βρίσκονταν στην πρώιμη μορφή τους φυσικά χρησιμοποιούνταν μόνο όπου χρειάζονταν. Έδωσαν ποικιλία στις αποχρώσεις, ακρίβεια στα σχέδια και την αίσθηση του βάθους σε ορισμένες σκηνές. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Beauty-and-the-Beast-classic-disney-19814042-960-540

Η Πεντάμορφη έπρεπε κατά τη Disney να έχει και την τρισδιάστατη έκδοσή της. Παντελώς άσκοπη και αχρείαστη η επέμβαση στο κλασικό κινούμενο σχέδιο, αφού τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να βελτιώσει τις νοσταλγικές εικόνες που κατέστησαν διαχρονικές τις ταινίες της γενιάς μας.

Αναμφίβολα η ταινία είναι μια από  τις μεγαλύτερες  εμπορικές επιτυχίες της Disney. Το 1992 ήταν η πρώτη χρονιά που ταινία κινουμένων σχεδίων προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.  Το Beauty and the beast  στάθηκε απέναντι από τη Σιωπή των Αμνών και το Bugsy. Κατάφερε να κερδίσει το αγαλματίδιο για την καλύτερη μουσική. Τρία χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στη σκηνή του Broadway .

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές