Θαυμάσιος Βοκάκιος / Maraviglioso Boccaccio - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Θαυμάσιος Βοκάκιος / Maraviglioso Boccaccio


Γράφει:

Δημιουργοί αριστουργημάτων όπως το «Αλονζανφάν», «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» και το «Χάος», και κάτοχοι Χρυσού Φοίνικα για το «Πατέρας Αφέντης» και Χρυσής Άρκτου για το «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει», οι θρυλικοί Ιταλοί σκηνοθέτες Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι επιστρέφουν με άλλο ένα κομψοτέχνημα του ευρωπαϊκού σινεμά, ένα διαχρονικό κινηματογραφικό παραμύθι για τη ζωή και τον έρωτα.

Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και δραπετεύουν στην εξοχή. Εκεί θα βρουν καταφύγιο σε μια απομονωμένη επαρχιακή βίλα, όπου θα περάσουν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση. Εμπνευσμένοι ελεύθερα από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, οι αδελφοί Ταβιάνι επικεντρώνονται σε πέντε από τις εκατό ιστορίες που περιλαμβάνονται στο κλασικό αυτό αριστούργημα της ιταλικής λογοτεχνίας, για να αποτίσουν έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών.

vocak4

Μετά τον θρίαμβο του «Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει» στο Φεστιβάλ Βερολίνου, οι αδελφοί Ταβιάνι ανανεώνουν τη συνεργασία τους με τον ταλαντούχο διευθυντή φωτογραφίας Ρομπέρτο Ζαμπάνι, αλλά και τους περισσότερους συντελεστές της προηγούμενης ταινίας τους, και αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν στη μεγάλη οθόνη τις διαχρονικές ιστορίες του Βοκάκιου, πάντα μέσα από το δικό τους μοναδικό πρίσμα. Γυρισμένος στα απερίγραπτης ομορφιάς τοπία της Τοσκάνης και του Λάτσιο, και σε αυθεντικούς μεσαιωνικούς πύργους, ο «Θαυμάσιος Βοκάκιος» αναπαράγει με απίστευτη ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια το ύφος και την αισθητική των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης.

Αν και εκτυλίσσεται με φόντο μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιταλικής ιστορίας, το νέο φιλμ των αδελφών Ταβιάνι είναι εκθαμβωτικά πολύχρωμο, γεμάτο χιούμορ, συγκίνηση και αισιόδοξη διάθεση, μια ακαταμάχητη και σοφή τραγικοκωμωδία για την τέχνη της αφήγησης και για το ανεκτίμητο καταφύγιο που αποτελεί η φαντασία μας ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Ένας ύμνος στη δίψα για έρωτα και στην ομορφιά της ζωής, αντίδοτο στο σκοτάδι κάθε εποχής.

vocak


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές