Το ταξίδι της Fanny/Le voyage de Fanny (18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το ταξίδι της Fanny/Le voyage de Fanny (18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η δωδεκάχρονη Φανή και οι δύο μικρότερες αδερφές της κρύβονται σ’ ένα καταφύγιο μακριά απ’ τους γονείς τους, μαζί με άλλα εβραιόπουλα που φυγαδεύτηκαν από τις οικογένειές τους. Η δεκατριάχρονη Φανή, αναγκασμένη να το σκάσει βιαστικά, αναλαμβάνει να ηγηθεί μιας ομάδας από οχτώ παιδιά και ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας την κατεχόμενη Γαλλία μέχρι τα ελβετικά σύνορα.

Οι ήρωες της ταινίας όπως όλα τα  παιδιά, θέλουν τις μαμάδες και τους  μπαμπάδες τους, με λίγα λόγια την οικογενειακή ενότητα,το δικαίωμα στην υγεία και στην εκπαίδευση, στην προστασία από τη βία και την κακομεταχείριση.Ο πόλεμος παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών.Κυρίως παραβιάζει το δικαίωμα τους στη ζωή.Εκατομμύρια παιδιά σχοινοβατούν ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, στις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη. Ακόμα και να βγουν ζωντανά έχουν χάσει την παιδική τους ηλικία βίαια. Η ταινία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της Fanny Ben Ami.

Η σκηνοθέτης Lola Doillon μεταφέρει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη σε μια ελεύθερη διασκευή.”Το ταξίδι της Φανή” είναι μια ταινία αρκετά επίκαιρη, αν λάβει κανείς υπόψη το το τι συμβαίνει γύρω μας.Μαθαίνουμε ιστορία μέσα από χρονολογίες που συμβολίζουν τις ήττες και τις νίκες στα πεδία των μαχών.Τα γεγονότα αυτά είναι μονομερής κάλυψη των επιπτώσεων ενός πολέμου.  Τα μεγαλύτερα θύματα του είναι τα παιδιά.

Δυνατή ταινία με έντονο αντιπολεμικό μήνυμα και συγκλονιστικές ερμηνείες από τους μικρούς πρωταγωνιστές της και κυρίως τη Léonie Souchaud που ενσαρκώνει τη Φανή.Η Lola Doillon έρχεται να μας δείξει τον πόλεμο από τη σκοπιά των παιδιών,μέσα από μια ανθρώπινη ιστορία. Ωστόσο ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς υπάρχει ελπίδα.Είτε βρίσκεται στο κουράγιο και στο σθένος των παιδιών αυτών είτε στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για να τα υπερασπιστούν.Η ταινία γνωστοποιεί το έργο εθελοντικών οργανώσεων  που έδρασαν στη Γαλλία κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο με σκοπό την προστασία των εβραιόπουλων.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές