Sworn Virgin (Ορκισμένη Παρθένα) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Sworn Virgin (Ορκισμένη Παρθένα)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , , , , ,

Γράφει:

Είναι μία ταινία του διαγωνιστικού η οποία ομολογουμένως έκανε αίσθηση τόσο χάρη στο τρομερά ενδιαφέρον θέμα της όσο και στην εξαιρετική ερμηνεία της Ιταλίδας Alba Rohrwacher, που ίσως θυμάστε από την ταινία Hungry Hearts (2014), για την οποία κέρδισε και το Κύπελλο Βόλπι στο εβδομηκοστό πρώτο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, πέρσι. Καθαρά φεστιβαλική ταινία, διεκδικεί δυναμικά τη Χρυσή Άρκτο.

Στη βιβλιογραφία ο όρος Sworn Virgin αναφέρεται σε κάποιο άτομο που υιοθετεί την συμπεριφορά του αντίθετου φύλου και ταυτόχρονα αρνείται οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση. Κατά κύριο λόγο έχει επικρατήσει να αναφέρεται στις κοινότητες των ορεινών περιοχών της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και άλλων βαλκανικών χωρών, στις οποίες οι γυναίκες αποφασίζουν να απαρνηθούν το φύλο τους και να αγνοήσουν τη γυναικεία τους ταυτότητα για διάφορους λόγους που συνδέονται, πάντα, με την ανδρική κυριαρχία (κοινωνική και άλλη). Υιοθετούν, λοιπόν, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου (και όχι τα σεξουαλικά) μέσω της ένδυσης, της κόμμωσης, της συμπεριφοράς κτλ. Πρόκειται, μάλιστα, για μία παράδοση που φτάνει μέχρι και τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

201506319_5_IMG_FIX_700x700

Η ταινία πραγματεύται ακριβώς αυτή τη σοκαριστική πρακτική, η οποία σύμφωνα με ανθρωπολογικές μελέτες επιβιώνει ακόμα και σήμερα στη βόρεια Αλβανία. Γνωρίζουμε, λοιπόν, τη Hana (Alba Rohrwacher) η οποία ήδη από μικρή ηλικία αρχίζει να δυσανασχετεί με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με την πραγμάτωση των δύο φύλων και τον μακρύ κατάλογο με τα πρέπει και τα δεν πρέπει που ορίζουν τη σωστή γυναικεία συμπεριφορά. Σε μια ύστατη προσπάθεια να ξεφύγει από την προκαθορισμένη μοίρα της γυναίκας, ορκίζεται αιώνια παρθενία και ενστερνίζεται τη συμπεριφορά του αντίθετου φύλου, ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζει η παράδοση των sworn virgins. Από εδώ και στο εξής ονομάζεται Mark.

Είναι πολύ επιτυχής επιλογή η αντίστιξη της Hana με την αδερφή της και ο τρόπος που η κάθε μία επιλέγει να αντιδράσει στις δυσχερείς κοινωνικές επιταγές. Η δεύτερη, λοιπόν, επιλέγει τη φυγή, εγκαταλείπει τη συγκεκριμένη κοινωνία και τις δομές της και καταφεύγει στο Μιλάνο. Η Hana, πάλι, συνεχίζει τη ζωή που έχει επιλέξει για περίπου δέκα χρόνια, έως ότου αποφασίζει να την εγκαταλείψει για να πάει να βρει την αδερφή της στο Μιλάνο. Στην ταινία τοποθετούμαστε χρονικά σε αυτό το σημείο, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για το παρελθόν μέσω αναδρομικών αφηγήσεων.

Πέρα από τη δυσκολία που έχει να εγκλιματιστεί στο αστικό περιβάλλον που δεν έχει τίποτα κοινό με το ορεινό χωριό και τον τρόπο ζωής σε αυτό, η Hana βρίσκεται ξαφνικά σε μία σύγχυση όσον αφορά την έμφυλη ταυτότητά της. Με χαρακτηριστική αμηχανία προσπαθεί από τη μία να ανακτήσει τα γυναικεία κοινωνικά χαρακτηριστικά που η ίδια απαρνήθηκε και από την άλλη να γνωριστεί με μια χαμένη από καιρό σεξουαλικότητα. Σε αυτά τα άγαρμπα βήματα τη βοηθά ιδιαίτερα τόσο η αδελφή της όσο και η κόρη και ο σύζυγός της, οι οποία σταδιακά ξεπερνούν την αρχική καχυποψία και τον αυθόρμητο αρνητισμό που έφερε ο ερχομός της.

201506319_1_IMG_FIX_700x700

Στην πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους η Laura Bispuri πετυχαίνει να κάνει την ψυχογραφία μίας γυναίκας που έχει υποστεί τεράστια κοινωνική, συναισθηματική και πνευματική κακοποίηση, τη στιγμή που προσπαθεί να ανακτήσει ότι της έχουν στερήσει. Πρόκειται για μία πολύ εσωτερική προσέγγιση που επιτυγχάνεται με τους λίγους σχετικά διαλόγους και την εστίαση στις εκφράσεις του προσώπου και του σώματος. Από την άλλη η Bispuri επαναφέρει στο προσκήνιο την πραγματικότητα των sworn virgins η οποία προς έκπληξη πολλών η οποία, αν και φτάσαμε στο 2015, δεν αποτελεί ακόμη παρελθόν.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές