Sweet and Lowdown - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Sweet and Lowdown

Είδος:

, , ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Κωμική ψευδοβιογραφία που εστιάζει στη ζωή και την καριέρα του Emmet Ray, ενός φανταστικού κιθαρίστα της jazz. Ο Ray είναι ένας ταλαντούχος μουσικός, αλλά και αυτός όπως οι περισσότεροι ιδιοφυείς καλλιτέχνες, έχει τις αδυναμίες του: είναι τρομερά εγωιστής και αλαζόνας, ανεύθυνος και επιπόλαιος, και φυσικά αλκολικός. Ονειρεύεται συνεχώς δόξα και πλούτο, και αποζητά την περιπέτεια χωρίς να λογαριάζει ποτέ τις συνέπειες των απερίσκεπτων κινήσεών του, ενώ συγκρίνει μονίμως τον εαυτό του με τον φημισμένο κιθαρίστα Django Reinhardt, το όνομα του οποίου τον ρίχνει συνεχώς σε δεύτερη μοίρα.

Ο Woody Allen μας τοποθετεί στη δεκαετία του ’30, και, όπως και στις περισσότερες ταινίες του, η νοσταλγία για ένα μακρινό παρελθόν είναι διάχυτη σε όλη την ατμόσφαιρα. Το σκηνικό πλάθεται γύρω από την τέλεια δομημένη προσωπικότητα του κεντρικού χαρακτήρα. Ο Emmet Ray (Sean Penn) είναι ένας απίστευτα ταλαντούχος αλλά εξίσου ιδιόρρυθμος κιθαρίστας. Η μουσική του μαγεύει τα πλήθη, καθώς κι εκείνος βυθίζεται μέσα σ’αυτή. Ποτέ όμως δεν καταφέρνει να αγγίξει την τελειότητα. Κάτι λείπει. Κάτι που είναι αρκετό ώστε να τον αφήνει πίσω από το είδωλό του, τον Django Reinhardt.

sweet and lowdown3

Όταν σταματά η μουσική, αποκαλύπτονται όλες οι ιδιοτροπίες του, σαν μόνο η τέχνη να μπορεί να τον καθορίσει. Δύσκολος στις κοινωνικές του συναναστροφές, είναι απεχθής στον περισσότερο κόσμο, ενώ έχει συνεχώς μπλεξίματα. Σε έναν περίπατό του γνωρίζει τη Hattie (Samantha Morton), η οποία είναι όμως μουγκή. Τον ερωτεύεται αμέσως, εκείνος έτσι για πρώτη φορά αφήνει τη μοναξιά του και μένει μαζί της, καθώς μοιάζει να του δίνει ό,τι χρειάζεται.

Επίκεντρο όμως δεν είναι ποτέ η σχέση τους. Ο Woody Allen κινεί όλη την πλοκή γύρω από το πρόσωπο του Ray, και αποτυπώνει σε κάθε κίνηση, φιλική, ερωτική, επαγγελματική, την ψυχοσύνθεσή του, την εναλλαγή των συναισθημάτων του και των σκέψεών του. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες εξακολουθούν να λειτουργούν υποστηρικτικά. Ακόμη και η ίδια η ροή, η ένταση, η ταχύτητα, η εστίαση, το σκηνικό, ορίζονται γύρω από εκείνον. Αφού η Hattie είναι μουγκή, διάλογος μεταξύ τους δεν υπάρχει, και έτσι παρουσιάζονται οι σκέψεις του σαν μια εξομολόγηση απέναντι στον εαυτό του σε μια ψυχαναλυτική διαδικασία που κινητοποιεί η παρουσία της μόνο Hattie.

Κάποια στιγμή ο Ray, αδυνατώντας να αναγνωρίσει την αξία της σχέση του, και παρά την ίδια την ευτυχία του κοντά της, την εγκαταλείπει παρασυρόμενος από τη ματαιοδοξία του. Ξελογιάζεται από την πλούσια αριστοκράτισσα Blanche (Uma Thurman), την οποία και παντρεύεται αργότερα. Εκείνη τον αντιμετωπίζει σαν ένα αξιοπερίεργο αντικείμενο μελέτης, και ο μόνος λόγος για τον οποίο θέλει να τον πλησιάσει φαίνεται να είναι η εμμονή της να ερμηνεύσει την αιτία που ακόμη στα μάτια όλων είναι κατώτερος ως μουσικός από τον Django. Σύντομα όμως η Blanche βρίσκει νέο ενδιαφέρον και αφήνει με ευκολία τον Ray για έναν γκάνγκστερ.

sweet and lowdown2

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάφορες εκδοχές που ντύνουν αυτή την τροπή της ιστορίας. Παρεμβάσεις που θυμίζουν ντοκιμαντέρ ενυπάρχουν καθ’όλη τη διάρκεια του φιλμ, και τα γεγονότα ουσιαστικά διηγούνται από διάφορες μαρτυρίες, όπως αυτή του Nat Hentoff, του βραβευμένου κριτικού, που καλείται να μιλήσει για τον φανταστικό καλλιτέχνη έως και να σχολιάσει την τεχνική του.

Όλη η δύναμη της συγγραφής του Woody Allen εμπεριέχεται στο φινάλε του Sweet and Lowdown. Ο Ray απογοητευμένος από τις εμπειρίες του και μόνος ξανά, αποφασίζει να επιστρέψει ξανά σε αυτό που θεωρούσε δεδομένο και αναγνώρισε τελικά ως ιδανικό. Δυστυχώς όμως, μόνο για να συνειδητοποιήσει πως αυτό δεν υπάρχει πια, πως την ευκαιρία του να ευτυχήσει τη θυσίασε στο βωμό της υπεροψίας του. Απίστευτη συγκίνηση και συμπόνια προκαλεί η τελική μετάνοια του Ray, που βυθισμένος απόγνωση, αφού δεν καταφέρνει να αναβιώσει με καμιά άλλη τη ζωή που είχε φτιάξει δίπλα στη μορφή της πρώτης του αγάπης, αναγνωρίζει το λάθος του και τελικά ξεσπά τα συναισθήματά του. Και ίσως αυτή η απώλεια άνοιξε μέσα του ένα νέο κόσμο, φέρνοντάς τον σε πραγματική επαφή με τον εαυτό του, την τέχνη του, τη μοναξιά του.

Παρά το δραματικό χαρακτήρα της υπόθεσης, οι κωμικές στιγμές και η παιχνιδιάρικη μουσική επένδυση δεν επιτρέπουν ούτε μια στιγμή στο εύκολο μελόδραμα. Εξαίρετη είναι η ερμηνεία του Sean Penn, και της Samantha Morton. Ο Woody Allen κατάφερε να χτίσει ένα φιλμ που δεν παρουσιάζει ψεγάδι πουθενά, και παραμένει απολαυστικό, συγκινητικό και ενδιαφέρον οποιαδήποτε στιγμή.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές