Suffragette - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Suffragette

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

Η ιστορία των αγώνων των μελών του φεμινιστικού κινήματος της πρώιμης περιόδου για την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών στη Μ. Βρετανία. Μην έχοντας άλλο τρόπο διεκδίκησης, στρέφονται στη βία, θυσιάζοντας  τα πάντα με προθυμία στο βωμό του αγώνα υπέρ της ισότητας. Η ταινία επικεντρώνεται στην Maud (Mulligan), μια εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγο και μητέρα, η οποία παίρνει την απόφαση να παλέψει για την αξιοπρέπειά της τόσο στο χώρο εργασίας της όσο και στην αρένα του ίδιου της του σπιτιού.

suffragette-a-poignant-film-about-a-history-not-far-removed-from-our-present-focus-featu-676846

Στο πολύ δυνατό cast με τις Carey Mulligan και Helena Bonham Carter κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους με την Meryl Streep να έχει ένα μικρό ρόλο που για λόγους προώθησης έχει υπερτονιστεί, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff και Ben Whishaw.

Μετά το περσινό Pride, φέτος η Βρετανία μας μεταφέρει άλλη μία κινηματική ταινία που ξεχειλίζει φεμινισμό και αγνές προθέσεις. Η Sarah Gavron μάζεψε ένα καστ που θα ζήλευαν πολλοί συνάδερφοι της και κατάφερε να φτιάξει μια συμπαθητική ταινία για το κίνημα των Suffragette στην Αγγλία των 10’s και 20’s. Η οπτική της γωνία δεν είναι επικεντρωμένη στο σύνολο του κινήματος των γυναικών που απαιτούν ψήφο και δικαιώματα, αλλά σε μία γυναίκα που μπήκε στο κίνημα δειλά και χωρίς να αισθάνεται η ίδια καταρχάς αγωνίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών. Για κάποιο λόγο που δεν μας γίνεται αντιληπτός η σκηνοθέτης επιλέγει να μας εξηγήσει την επιλογή της αυτή στην αρχή της ταινίας, κάτι που αποτελεί λάθος της, καθώς η επιλογή του κεντρικού χαρακτήρα του αντιήρωα είναι από τα πιο δυνατά σημεία της ταινίας και μάλλον το Suffragette θα έπρεπε να είχε επενδύσει ακόμα πιο πολύ σε αυτό. Η σκηνή που η Mudd, πρέπει να μιλήσει στην βουλή, χωρίς να έχει καν σκεφτεί γιατί η ίδια θέλει δικαίωμα ψήφου, είναι πραγματικά μια πολύ δυνατή σκηνή και ίσως η καλύτερη της ταινίας.

carey_mulligan_suffragette-xlarge

Το Suffragette περιγράφει επίσης πάρα πολύ καλά την βία που δέχτηκαν οι γυναίκες του κινήματος, και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από την αστυνομία, την κοινωνία αλλά και τις οικογένειές τους. Στα πρώτα δύο η ταινία τα καταφέρνει περίφημα, όμως σίγουρα αν έδινε βάση στην αντιμετώπιση στο όλο γεγονός της οικογένειας της Mudd , θα μιλούσαμε για μία πολύ καλύτερη προσέγγιση. Αντίθετα, αντί να δούμε περισσότερο τον πολύ καλό Ben Whishaw, τον άντρα της Mudd δηλαδή, από τους αντρικούς χαρακτήρες βλέπουμε πιο πολύ τον αστυνόμο  Brendan Gleeson, που χωρίς να είναι κακός, κουβαλά έναν χαρακτήρα που είναι μάλλον αδιάφορος.

Η ταινία πετυχαίνει πολύ καλά την μεταφορά της εποχής και έχει να στηριχθεί στην καλή ερμηνεία της Carrey Mulligan, αλλά και την επιβλητική παρουσία της Bohnam Carter. Αν και αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ταινία, κυρίως εξαιτίας των γεγονότων που παρουσιάζει, σίγουρα έχει αφηγηματικά προβλήματα, ενώ και κάποια από τα πλάνα της σκηνοθέτη, ειδικά αυτά που είναι σε κίνηση είναι μάλλον απρόσεκτα και δεν δίνουν την ένταση που πρέπει στις στιγμές που την περιμένει ο θεατής.

Παρά τα προβλήματά του όμως, το Suffragette περνά το μήνυμα του αγώνα για το δίκιο, κάτω από οποιαδήποτε θυσία και οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι μια ταινία για τα ιδανικά, για την ισότητα και αυτά ακριβώς τα μηνύματα τα περνά σωστά η ταινία, μέσα από έναν ιδανικό για κάτι τέτοιο χαρακτήρα που θα μπορούσε να είναι η κάθεμια γυναίκα της εποχής της και όχι μία μεγάλη αγωνίστρια. Έτσι πετυχαίνει να είναι επίκαιρη, διδακτική και ενδιαφέρουσα ταινία.

Το πρώτο teaser της ταινίας:


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές