Success Story - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Success Story

(Success Story)Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Ο συγγραφέας και ψυχίατρος Παναγής Πάνδωρας (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης) γνωρίζει τη νεαρή και φιλόδοξη ηθοποιό Τζωρτζίνα Τζελέπη (Φιόνα Γεωργιάδη) και ανάμεσά τους ξεκινάει ένας έρωτας δύο κόσμων που φαινομενικά μοιάζει δύσκολο να συννενοηθούν και να συνυπάρξουν. Oταν ο αρχικός ενθουσιασμός του έρωτα σβήνει, τα παιχνίδια εξουσίας διαδέχονται το αρχικό τους πάθος και οι καταστάσεις φτάνουν στα όριά τους. Ολα όμως θα πάρουν μια ακόμα πιο αναπάντεχη τροπή όταν ο Παναγής Πάνδωρας, μαθαίνει πως μια βόμβα απειλεί τη ζωή του και μάλιστα τη μέρα που ανακοινώνει την κάθοδό του στην πολιτική.

Παλιότερα, μια από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες εκφράσεις όταν κάποιος καλούταν να σχολιάσει μια ελληνική ταινία ήταν: «Για ελληνική, καλή ήταν». Η φράση αυτή, παρά την λακωνικότητά της και την αντι-κινηματογραφική της υφή, αφού υποννούσε πως ο «ελληνικός κινηματογράφος» ήταν ένα ενιαίο είδος σινεμά, συνόψιζε στο απόλυτο το τι ήταν στην πραγματικότητα οι ντόπιες παραγωγές: δευτεροκλασάτο, ελάχιστα προσεγμένο, αρπακολατζίδικο σινεμά. Με τα χρόνια, ο ελληνικός κινηματογράφος κατάφερε, με το σπαθί του, να αποτάξει από πάνω του αυτή την εικόνα: νέοι κινηματογραφιστές που είχαν πολλά πράγματα να πουν εμφανίστηκαν, ολόκληρες σχολές και ρεύματα συγκροτήθηκαν, φανατικοί οπαδοί ελληνικών ταινιών και Ελλήνων δημιουργήθηκαν.

Παρακολουθώντας το «Success Story» του Νίκου Περράκη, αυτή η εποχή έρχεται ξανά στο μυαλό. Μόνο που, δυστυχώς για τον ίδιο τον Περράκη, η εποχή που μια ελληνική ταινία μπορούσε να θεωρηθεί «καλή για ελληνική» έχει περάσει προ πολλού. Πλέον, οι όροι με τους οποίους κρίνονται οι ελληνικές ταινίες δεν διαφέρουν από τους όρους με τους οποίους κρίνεται η κάθε ταινία ανεξαρτήτως προέλευσης. Υπό αυτή την έννοια, δουλειές όπως το «Success Story» θα μπορούσαν να θεωρηθούν κάτι παραπάνω από αδιάφορες μόνο σε μια συνθήκη τρομακτικού πισωγυρίσματος για την εγχώρια κινηματογραφική σκηνή.

Η ταινία ξεκινάει με τον χαρακτήρα του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη να παρουσιάζει σε μια ανοικτή εκδήλωση το νέο του βιβλίο με τίτλο «Στερεότυπα» και στη συνέχεια να λέει στους εκπροσώπους του Τύπου πόσο αρνητική είναι για την κοινωνία η επικράτηση των στερεοτύπων. Και στη συνέχεια, για μια ολόκληρη ταινία, ο Περράκης κάνει μια συνεχόμενη, ακατάπαυστη και εκνευριστική αναπαγωγή στερεοτύπων. Μέχρι ένα βαθμό φυσικά, το κάνει ηθελημένα για να τα σατιρίσει (και όχι πάρα πολύ επιτυχημένα). Στην συντριπτική τους πλειονότητα ωστόσο, τα στερεότυπα που κάνουν την εμφανισή τους το ένα μετά το άλλο μπροστά στα ταλαιπωρημένα μάτια μας, προκύπτουν αυθόρμητα από την αφήγηση του Περάκη.

Λίγος σεξισμός, λίγος ρατσισμός (τόσο όσο χρειάζεται φυσικά για να μην καθοριστεί η ταινία από αυτά τα στοιχεία αφενός αλλά για να στήσουν ένα υποτυπώδες στόρι από την άλλη), μια εσάνς σατιρικού/κοινωνικού (και καλά…) χιούμορ, ένα ανέμπνευστο voice over μπας και καλυφθούν τα καραμπινάρα σεναριακά κενά, ερμηνείες που μετά βίας μπορούν να χαρακτηριστούν μέτριες και ένα φινάλε που όταν το δεις καλό είναι να μην βρίσκεται κοντά σε τοίχο (γιατί η επιθυμία σου να κοπανήσεις το κεφάλι σου σε αυτόν ίσως να μην συγκρατηθεί) και έτοιμη η κινηματογραφική ξεπέτα.

Μπροστά σε τέτοιες ταινίες, ορισμένα σίριαλ της ένδοξης εποχής της ελληνικής τηλεόρασης μοιάζουν με αριστουργήματα. Ουπς! Να άλλη μια πολυφορεμένη φράση που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο μαύρο παρελθόν του ελληνικού σινεμά. Αλλά ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για ταινίες όπως το «Success Story», όλα αυτά είναι παρελθόν….


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές