Στο Νήμα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στο Νήμα

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ότι στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα είχαμε την ευκαιρία να μπούμε στα… άδυτα του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τον πρόεδρο του κόμματος στην πολιτική του δραστηριότητα, το περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία. Ασχέτως με πολιτικές πεποιθήσεις, θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση ανθρώπου και πολιτικού, που έχει χτίσει ένα πολύ συγκεκριμένο προφίλ, προκαλώντας -ίσως- στρεβλή εντύπωση για την «πραγματικότητά του». Αδιάσειστη απόδειξη του παραπάνω είναι η αλλαγή της δικής μου προσωπικής άποψης και πολλών άλλων μέσα στην αίθουσα, όσον αφορά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον πρόεδρό του.

Αρχικά, ήλπιζα ότι οι φόβοι μου για μία αγιογραφία του Τσίπρα θα επαληθεύονταν και θα δικαιωνόμουν για τις απόψεις μου σε σχέση με τα ντοκιμαντέρ που επικεντρώνονται σε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα, που αν δεν υπάρχει συγκλονιστικό παρασκήνιο, είναι -αν μη τι άλλο- προβλέψιμα. Αντιθέτως, παρακολουθώντας το «Νήμα» βρέθηκα προ εκπλήξεως: οι δημιουργοί στην προσπάθειά τους να αποτυπώσουν εντελώς «παρατηρητικά» ένα χρόνο από την πολιτική καθημερινότητα του Αλέξη Τσίπρα (από την προετοιμασία για τις εκλογές του 2012 έως το κλείσιμο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013), κατάφεραν κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν στις προθέσεις τους. Αυτό που πραγματικά είδαμε στο «Νήμα» ήταν τον Αλέξη να μιλά στην κάμερα για το πόσο αφόρητα δύσκολο είναι να είσαι διάσημος (!), τους συντρόφους να του ανοίγουν τις πόρτες από τα αυτοκίνητα, τα στελέχη του κόμματος ανενημέρωτα και αμήχανα μπροστά σε θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον της χώρας, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να γελά ως πρώτη αντίδραση στα χαστούκια του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη (σχολιάζοντας «αυτή σηκώθηκε πρώτη, ε;») και τη Κουμουνδούρου να πανηγυρίζει για τη χασούρα το βράδυ των εκλογών, αφού «η καυτή πατάτα δεν ήρθε στα χέρια μας» (sic). Εν ολίγοις, είδαμε κόμμα και αρχηγό να εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

Επιπλέον, και παραδόξως, πέρα από την επιβεβαίωση του μηδαμινού  πολιτικού σχεδιασμού πίσω από τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το ντοκιμαντέρ δεν μας έδειξε και κάτι που δεν ξέραμε ήδη και θα ήταν ζωτικής σημασίας να μάθουμε. Το να μη γνωρίζουμε, για παράδειγμα, τα μπινελίκια που κατεβάζει ο θυρωρός/τηλεφωνητής των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο ή τι τρώει ο Αλέξης για μεσημεριανό, θα ήταν μία συνθήκη μέσα στην οποία, το δίχως άλλο, θα επιβιώναμε. Προς τιμήν, βέβαια, του κου Τσίπρα, το υλικό δεν φιλτραρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ίσως θα έπρεπε.

Μαρία Ζαμπέτη


 

Το ντοκιμαντέρ «Στο Νήμα», των κινηματογραφιστών Αλέξανδρου Παπανικολάου και Έμιλυς Γιαννούκου, μετά την επιτυχημένη του παρουσία στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβάλλεται από την Πέμπτη 8 Μαΐου στις Κινηματογραφικές Αίθουσες και συγκεκριμένα στο Ιντεάλ, σε διανομή του CineDoc. Η ταινία, ακολουθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Από την εκστρατεία των εκλογών τον Ιουνίου του 2012 μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013. Το ντοκιμαντέρ, «ρίχνει» φως στην προσωπικότητα, τις πολιτικές απόψεις, αλλά και τις φιλοδοξίες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου νομίζω ότι είναι οφθαλμοφανές με την έννοια ότι εκείνη την περίοδο ήταν το “αουτσάιντερ” της εκλογικής αναμέτρησης – πάντα είναι πιο ενδιαφέρον το αουτσάιντερ να το φιλμάρεις – επίσης είναι νέος, θα έλεγα στην ηλικία μας και επιπλέον είχαμε άμεση πρόσβαση. Συγκεκριμένα πήγαμε και τον βρήκαμε κατ’ ευθείαν, όταν είχε έρθει στο Παρίσι για μία συνέντευξη τύπου και σχεδόν αμέσως μας απάντησε θετικά. Έπειτα ήταν και η πολιτική κατάσταση τότε που σκεφτόμασταν ότι θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ένα πολιτικό κόμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.» Αλέξανδρος Παπανικολάου

Μέσα από ένα φιλμ 73 λεπτών, το ντοκιμαντέρ «Στο Νήμα», είναι μία δημιουργία που παρακολουθεί και παρουσιάζει το πλαίσιο της πολιτικής κατάστασης και αναταραχής, μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Οι Έλληνες πολίτες προσπαθούν να λάβουν απαντήσεις στα θεμελιώδη και δραματικά ζητήματα τους. Η κατάσταση της χώρας είναι κρίσιμη και η θέση της στην Ευρώπη οριακή.

Το ντοκιμαντέρ σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή των κινηματογραφιστών, Αλέξανδρου Παπανικολάου και Έμιλυς Γιαννούκου, δεν επεμβαίνει αλλά σαν ουδέτερος παρατηρητής καταγράφει τις δραστηριότητες του Αλέξη Τσίπρα, για έναν ολόκληρο χρόνο, αφήνοντας τον θεατή να κρίνει και να αποκομίσει, τα δικά του συμπεράσματα. Σε παράλληλη αφήγηση, παρακολουθούμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να εξιστορεί στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ, τα παιδικά του χρόνια αλλά και τη θέληση του από νωρίς να ασχοληθεί με τα κοινά.

«Από τον άνθρωπο στην πρώτη γραμμή, μέχρι το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος όπου χτίζονται στρατηγικές και οι πολιτικές γραμμές εξελίσσονται», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντελεστές του φιλμ και συνεχίζουν: «Η ταινία «Στο Νήμα» είναι ένα παρατηρητικό ντοκιμαντέρ χωρίς σχόλια και η αντιμετώπιση του θέματος γίνεται με άμεσο τρόπο. Μας δόθηκε αποκλειστική πρόσβαση στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.»

Το ντοκιμαντέρ «Στο Νήμα» («Hope on the Line» ο διεθνής του τίτλος) μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει στιγμιότυπα από προεκλογικές ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, από τις επαφές του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την αντίδρασή του Αλέξη Τσίπρα, όταν τον δείχνει να παρακολουθεί στην τηλεόραση, το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη.

Παράλληλα, η κάμερα ακολουθεί τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθ’ όλη την εκστρατεία των εκλογών τον Ιουνίου του 2012, όπου τον παρακολουθούμε να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Συνειδητοποίησα και το πίστεψα βαθιά ότι πάμε να νικήσουμε και πρέπει να νικήσουμε. Και στεναχωρήθηκα όταν χάσαμε.»

Το ντοκιμαντέρ «Στο Νήμα», όπως προείπαμε, ακολουθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Από την εκστρατεία των εκλογών τον Ιουνίου του 2012 μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013. Ο θεατής μπορεί ανεπηρέαστος να παρακολουθήσει την πολιτική εξέλιξη του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η έλλειψη αφήγησης και μουσικού σκορ που συνειδητά έχει γίνει από τους δημιουργούς, μας βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα ο Αλέξανδρος Παπανικολάου και η Έμιλυ Γιαννούκου, έχοντας ένα τεράστιο υλικό κινηματογράφησης στη διάθεσή τους, καταφέρνουν μέσα από ένα σφιχτοδεμένο μοντάζ, να εντείνουν την αγωνία και την προσοχή του θεατή έστω κι αν οι πλειοψηφία των γεγονότων είναι γνωστή και δεδομένη. Σε αυτό βέβαια συντελεί και η συνέντευξη που τους παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρουσιάζεται παράλληλα και μέσα από την οποία έχουμε την ευκαιρία να γνωρίζουμε καλύτερα τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ντοκιμαντέρ «Στο Νήμα» πραγματοποίησε την επίσημη πρεμιέρα του, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο και από τις 8 Μαΐου, κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες και συγκεκριμένα στο Ιντεάλ, σε διανομή του CineDoc.

«Σε γενικές γραμμές, είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί διαπίστωσα ότι ο κόσμος εισέπραττε το ντοκιμαντέρ, όπως ήταν. Δηλαδή ερχόντουσαν στην προβολή περιμένοντας να δουν ή κάτι υπέρ, ή κάτι κατά και τελικά μας έλεγαν ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κρατήσαμε τον ρόλο του παρατηρητή, ελέγχοντας τις ισορροπίες. Αυτό μου έκανε θετική εντύπωση και μου άρεσε ταυτόχρονα, διότι ουσιαστικά καταφέραμε αυτό που εξαρχής θέλαμε. Επίσης το εντυπωσιακό είναι πως ήταν γεμάτες οι αίθουσες στο Φεστιβάλ και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο, διότι παράλληλα βλέπεις και τις αντιδράσεις του κόσμου στο ντοκιμαντέρ που είχες φτιάξει.» Αλέξανδρος Παπανικολάου

Γιώργος Ρούσσος


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές