Star Wars: Η δύναμη ξυπνά - Spoilerfree Κριτική και τρέξτε στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Star Wars: Η δύναμη ξυπνά

(Star Wars: The Force Awakens)Γράφει:

Το νέο Star Wars είναι εδώ! Και αυτή είναι μια ΧΩΡΙΣ Spoilers κριτική του. Είναι λοιπόν εδώ και είναι δυνατό και φτιαγμένο για να συγκινήσει τους λάτρεις της πρώτης τριλογίας και όντας μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας και περιπέτειες της χρονιάς. Το έργο, του να κάνει κάποιος μια ταινία sequel στην πιο γνωστή και αγαπημένη σειρά ταινιών όπως το Star Wars είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και αυτό ο JJ Abrams το είχε καταλάβει από την αρχή. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές που είχε δώσει ο George Lucas πήγαν στα σκουπίδια (ποιος ξέρει – ίσως γιατί είχαν Jar Jar Binks) και το σενάριο γράφτηκε από την αρχή σχεδόν.

Ο Abrams είχε πει ότι θέλει να πάει την σειρά μακριά από την οικογένεια Skywalker και έτσι ενώ στα αρχικά πλάνα ήταν οι πρωταγωνιστές να είναι τα παιδιά του Luke Skywalker, ο Abrams έβαλε για πρωταγωνιστές της νέας ταινίας την Rey (Daisy Ridley) και τον Finn (John Boyega) που τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη ταινία της νέας σειράς δεν φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με τον Luke (το αν θα ζήσουμε στιγμές I am your father στα επόμενα Star Wars δε το ξέρουμε). Οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας είναι πραγματικά πολύ καλοί για την ηλικία τους, την εμπειρία τους που ήταν σχεδόν μηδαμινή, αλλά και το τεράστιο βάρος του να σηκώσουν ένα ολόκληρο franchise και την νέα εποχή του πάνω τους. Το χιούμορ δε λείπει και από τους δύο, η δράση το ίδιο, η χημεία είναι καλή και ο θεατής βγαίνει από την αίθουσα έχοντας βρει τους ήρωες της νέας εποχής του Star Wars. Έχοντας λοιπόν ένα μεγάλο και μεγαλόπνοο πλάνο για πολλαπλές ταινίες που θα ακολουθήσουν το The Force Awakens, ο JJ Abrams πετυχαίνει διάνα, κάνει ένα restart πλάθοντας τους χαρακτήρες τους μέλλοντος. Τα υλικά όμως είναι του παρελθόντος και αυτό είναι το μόνο που μπορεί να προσάψει κάποιος στον JJ.

star-wars-force-awakens-rey-finn-bb8-running

Και όταν λέμε τα υλικά εννοούμε την ουσία των χαρακτήρων. Αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλο sequel θα λέγαμε ότι οι σεναριογράφοι έλλειψη άλλων ιδεών προσπάθησαν να φτιάξουν μία ταινία όσο το δυνατό πιο κοντά στο πρώτο Star Wars που είδαμε ποτέ, το 1977. Ακόμη και αναφορές υπάρχουν στην ταινία για όποιο δε το χει καταλάβει για το ποιος θα είναι ο καινούριος Luke Skywalker και ο καινούριος Han Solo, όχι σαν πρόσωπα φυσικά, ούτε καν σαν ιστορίες, αλλά σαν χαρακτήρες, ιδιοσυγκρασίες και τρόπο σκέψης. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στους κακούς, όπου ο Kylo Ren (Adam Driver) πρακτικά είναι ο νέος Darth Vader και καταφέρνει μέσα στην ταινία να γίνει το ίδιο μισητός αλλά ταυτόχρονα και αγαπητός κακός που είδαμε τελευταία. Όμως το Star Wars δεν είναι το οποιοδήποτε franchise, και για κάποιο περίεργο λόγο το συγκεκριμένο κλισέ, αυτή η αντιγραφή, λειτουργεί πραγματικά καλά, καθώς οι δημιουργοί της ταινίας έχουν επιλέξει πολύ καλά να κρύψουν τις ομοιότητες κάτω από νέα πρόσωπα που γίνονται συμπαθή στον καθένα θεατή, που στην τελική θέλει μάλλον τελικά αυτό ακριβώς: ένα νέο Han Solo, ένα νέο Luke Skywalker. Αυτό έχουμε και στο The Force Awakens, και το έχουμε με τον καλύτερο, πιο διασκεδαστικό και φυσικό τρόπο που θα μπορούσε να γίνει. Αυτή είναι τελικά και η επιτυχία της ταινίας καθώς κάνει ακόμα και τον σχετικά αδιάφορο σχετικά με τα Star Wars θεατή να περιμένει πως και πως το επόμενο, τον Μάη του 2017.

Πάμε να δούμε τέλος και το ρόλο των παλιών. Το κοινό ήθελε να δει τι γίνεται μετά από τόσα χρόνια με τους αγαπημένους του πρωταγωνιστές. Για κάποιους από τους Luke, Lea και Han, μάθαμε αρκετά και για κάποιους άλλους θα περιμένουμε για να μάθουμε περισσότερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγκίνηση είναι έντονη σε όλη την παρουσία των τριών τους στην ταινία και ο Harisson Ford που έχει και τον μεγαλύτερο ρόλο από τους τρεις, τα καταφέρνει περίφημα και στο να επαναφέρει τον γνωστό και αγαπημένο Solo, αλλά και να εισάγει όμορφα τους δύο νέους πρωταγωνιστές στην σειρά των ταινιών. Βέβαια έχουν περάσει 30 χρόνια που δεν έχουμε δει τους ήρωες και πάρα μα πάρα πολλά έχουν γίνει, σε τέτοιο σημείο που σίγουρα μια νέα τριλογία prequel γι’ αυτά τα χρόνια είναι κάτι το σίγουρο εκτός και αν πολλά από αυτά εξηγηθούν στα επόμενα επεισόδια της σειράς. Αυτό βέβαια είναι άλλη μια ομοιότητα με το πρώτο Star Wars που για δραματουργικούς και σεναριακούς λόγους, παρά για συναισθηματικούς αυτή τη φορά, γίνεται απόλυτα καλοδεχούμενη καθώς κρατά τον θεατή συνέχεια σε ένταση, θέτοντας απανωτά ερωτήματα για το τι έχουμε χάσει σε αυτά τα 30 χρόνια.

sw

Τέλος ειδική μνεία χρειάζεται στον μικρό BB-8, το νέο ρομποτάκι της σειράς που είναι πραγματικά αξιολάτρευτο και ομορφαίνει το πρώτο μισό της ταινίας, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στην ιστορία και τους χαρακτήρες να ξεδιπλωθούν.

Δείτε επίσης: Εκτός Θέματος 52: To Star Wars, o Παπακαλιάτης και η κατακραυγή για την Feelgood

Δείτε το τελευταίο γεμάτο δράση τηλεοπτικό σποτ του Star Wars: Τhe Force Awakens

Διαβάστε ότι έχουμε γράψει για το Star Wars

Δείτε τα Ελληνικά posters με τους χαρακτήρες της ταινίας.

Θυμηθείτε τα πρώτα trailer:Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές