Σπουργίτια (Sparrows) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σπουργίτια (Sparrows)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Άλλη μία ταινία που θα συμμετάσχει στο Διαγωνιστικό τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι τα Σπουργίτια. Η ταινία μας έρχεται στη Θεσσαλονίκη, μετά από το 40ο Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου προβλήθηκε στο πλαίσιο του Contemporary World Cinema, και από το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, όπου και βραβεύτηκε με το Χρυσό Κοχύλι.

Πρόκειται για την ιστορία ενηλικίωσης του 16χρονου Ari, ο οποίος ζει με τη μητέρα του στο Reykjavik όταν, ξαφνικά, αναγκάζεται να ξαναγυρίσει στην Ισλανδική εξοχή για να ζήσει με τον πατέρα του. Εκεί θα πρέπει να ανατιμετωπίσει τις δυσκολίες στη σχέση με τον πατέρα του και να συμφιλιωθεί με τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στο περιβάλλον του και στις ζωές των παιδικών του φίλων. Σε αυτή την επώδυνη διαδικασία προσαρμογής ο Ari θα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά και να βρει, τελικά, τον δρόμο του.

sparrows_still_h_2015_

 Σταματίνα Κατσίβελη


Το Sparrows, η δεύτερη μόλις μεγάλου μήκους ταινία του Rúnar Rúnarsson, που είχε βρεθεί και υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ μικρού μήκους το 2006, είναι μια ταινία (μάλλον απότομης) ενηλικίωσης με φόντο το άγριας ομορφιάς Ισλανδικό τοπίο. Οι δραματικές αλλαγές στην ζωή τους, αναγκάζουν τον Άρι να ωριμάσει, άλλα το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα του, που μέχρι τότε ζούσε μια χαλαρή ζωή, γεμάτη ποτό και καταχρήσεις, επηρρεασμένος από το διαζύγιο με την μητέρα του γιου του. Φυσικά δεν τα καταφέρνουν και οι δυο το ίδιο. Ο Άρι προσαρμόζεται πιο εύκολα, δεν αφήνει τις δύσκολες συνθήκες που βρίσκει να τον καταπιούν και προσπαθεί να ενταχθεί στην μικρή κοινωνία της περιοχής, χωρίς να αγνοήσει κάποια βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του.  Αντίθετα ο πατέρας του, ακόμη και μετά από το τραγικό γεγονός του ξαφνικού θανάτου της μητέρας του, που αποτελούσε στήριγμα και για τους δύο και παρά την πρόσκαιρη διαπίστωση του ότι πρέπει να αλλάξει την ζωή του, κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε, μέχρι και το τέλος της ταινίας.

Το τέλος του Sparrows, είναι και αυτό, που σώζει κατά κάποιο τρόπο το φιλμ, που μπορεί να μας προσφέρει μερικά πολύ όμορφα, ισορροπημένα πλάνα και σκηνές και οι ερμηνείες σε όλους τους ρόλους είναι καλές και άρτιες, κουράζει όμως τον θεατή. Όχι τόσο με τα 99 λεπτά της διάρκειας της, όσο με τον υπερβολικά και αδικαιολόγητα αργό ρυθμό αφήγησης.

Ανέστης Χατζηδιάκος

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές