Spectacular Now - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Spectacular Now

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Η ταινία κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Sundance και αμέσως τράβηξε τα βλέμματα.

Μια ταινία που δείχνει πως το καλό έλκεται από το κακό με κάδρο τη ζωή δύο εφήβων. Οι φυσικές ερμηνείες σε κάνουν όχι μόνο να βλέπεις την ταινία αλλά να συσχετίζεις τη ζωή σου με αυτή  και να συγκρίνεις τα δικά σου βιώματα με εκείνα των πρωταγωνιστών.

Τον ρόλο του “κακού” αγοριού παίζει ο Μiles Teller ο οποίος καταφέρνει αρκετά καλά να μας πείσει, ενώ  το “καλό” κορίτσι της διπλανής πόρτας παίζει η πολλά υποσχόμενη και  βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Shailene Woodley. Οι δύο ηθοποιοι ενορχηστώνονται από τον James Pondolt ενώ το σενάριο το έχει γράψει Scott Neustadter γνωστός από την ταινία “500 μέρες με την Summer”.

spectacular-now-poster

O Sutter Keely ζει στο τώρα. Είναι ένα καλό μέρος για αυτόν. Τελειόφοιτος λυκείου, γοητευτικός και εγωκεντρικός είναι η ψυχή του πάρτυ, αγαπάει τη δουλειά του στο κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων και δεν έχει κανένα σχέδιο για το μέλλον. Ένας εκκολαπτόμενος αλκοολικός, δεν είναι ποτέ μακριά από το υπερμεγέθες γεμάτο με ουίσκι ποτήρι του. Αφού όμως τον άφησε η κοπέλα του, ο Sutter μεθάει και ξυπνάει στο γκαζόν με την Αimee Finecky να αιωρείται πάνω από το κεφάλι του. Είναι διαφορετική: το καλό κορίτσι που διαβάζει βιβλία επιστημονικής φαντασίας και δεν έχει αγόρι. Καθώς η Aimmee ονειρέυεται το μέλλον Sutter ζει στη θεαματική ψευδαίσθηση του ονειρεμένου τώρα, παρόλα αυτά κατά κάποιο τρόπο έλκονται…

Ματίνα Καλλοντζή


Είναι το The Spectacular Now μία ακόμα εφηβική ταινία που προσπαθεί να αποκτήσει λίγο μεγαλύτερο κοινό προσθέτοντας δραματουργικά στοιχεία; Είναι, η απάντησή μου. Το θέμα είναι το πόσο σημασία πρέπει να της δώσουμε. Η ταινία υπογράφεται από τους δημιουργούς του (500) Days of Summer σεναριακά ενώ βασίζεται στο βιβλίο του Tim Tharp, και αυτό είναι αρκετά εμφανές σε όλη την διάρκειά της και κυρίως το τέλος της.

Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι μεν οι συνηθισμένοι χαρακτήρες της Αμερικάνικης ταινίας για εφήβους, είναι όμως ταυτόχρονα μοναδικοί. Η καλή μαθήτρια Αimee που βοηθά την μαμά της στην δουλειά της και είναι διατεθειμένη να μην πάει στο πανεπιστήμιο για να βοηθήσει στο σπίτι της και ο Sutter, μέτριος μαθητής που ζει το τώρα και δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την εφηβική του ζωή για την ενήλικη, μη βρίσκοντας νόημα στο να είναι κάποιος ενήλικος και βλέποντας μόνο το τώρα,, αδιαφορώντας για το αύριο. Ο Sutter είναι ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας, καθώς και πρωταγωνιστικός, με την μητέρα του να του λέει οτί μοιάζει με τον πατέρα του, που τους άφησε ενώ ήταν μικρός. Ένα παιδί που δείχνει να έχει προοπτικές, δεν δείχνει όμως να έχει ενδιαφέρον για το μέλλον. Ζει όμως όσο καλύτερα μπορεί το παρόν του, πίνει, δουλεύει και είναι χαρούμενος με την φίλη του. Όταν θα γνωρίσει την Αimee, όλα θα αλλάξουν μέσα του και η άλλη του πλευρά θα βγει στην επιφάνεια.

Το Spectacular now δεν έχει  κάτω το spectacular, όπως λέει ο τίτλος του. Είναι μια ταινία με αρκετά κλισέ, με ακριβώς τον ίδιο ρυθμό με αυτόν του (500) Days of Summer και με μία απλή σχετικά ιστορία. Όμως παρ’ όλα αυτά τα προβλήματά του είναι μία ταινία που προσφέρει συγκίνηση και ταύτιση με τους αληθινούς χαρακτήρες της σε ένα προσγειωμένο και καλογραμμένο (αν και όχι πρωτότυπο) σενάριο. Αν είστε fan του είδους λοιπόν αξίζει να τις δώσετε μια ευκαιρία.

Γιάννης Πατλάκας


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές