Soy Nero - Berlinale Κριτική (Διαγωνιστικό) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Soy Nero – Berlinale Κριτική (Διαγωνιστικό)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Ο Nero είναι ένας νεαρός 18 χρονος Μεξικάνος. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Αμερική και είναι η πρώτη πατρίδα που έζησε, όμως απελάθηκε μαζί με την οικογένειά του και βρέθηκε στο Μεξικό. Ο Nero τώρα θέλει να πάει πίσω στην Αμερική και είναι έτοιμος να πηδήξει τον φράχτη των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, να βρει τον αδερφό του στο Λος Άντζελες και να προσπαθήσει να πάρει Αμερικάνικη υπηκοότητα πηγαίνοντας στον Αμερικάνικο στρατό, εκμεταλλευόμενος ένα νόμο που λέει ότι άτομα στην περίπτωσή του πρέπει να πάνε στον στρατό για να γίνουν Αμερικάνοι πολίτες.

download (2)

To Soy Nero, ή Είμαι ο Nero, είναι μια ταινία που έχει προταθεί για το Βραβείο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνής Αμνησίας και η σημασία της είναι πολύ μεγάλη. Ο Nero, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα παιδί χωρίς ιθαγένεια στην Ελλάδα, πριν την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, ενώ θα ο Αμερικάνικος νόμος που τον υποχρεώνει να πάει στρατό αν θέλει να δει ιθαγένεια, είναι τουλάχιστον παράλογος. Ο Nero δεν έχει σαν πρώτη του επιλογή τον στρατό, καθώς αυτό που θέλει είναι να ζήσει ήρεμα στην Αμερική, όπου γεννήθηκε. Μετά από ένα δύσκολο πέρασμα από το Μεξικό και μία περίεργη εμπειρία με ωτοστόπ, θα φτάσει τελικά στο σπίτι του αδερφού του, ένα πλουσιοπάροχο σπίτι στο Beverly Hills που δεν μπορεί να πιστέψει ο Nero ότι έχει αποκτήσει ο αδερφός του. Γρήγορα όμως ο νεαρός θα δει την αλήθεια και θα καταλάβει ότι αν δεν θέλει να κρύβεται και να έχει ψεύτικα χαρτιά ζώντας σαν εγκληματίας, ο στρατός είναι η μόνη του επιλογή.

201609093_3_IMG_FIX_700x700

Η ταινία χωρίζεται σε δύο μέρη, το ένα που δείχνει το ταξίδι και τις διαπιστώσεις του Nero για την ζωή στην Αμερική και το δεύτερο που αποτελεί την ζωή του στον στρατό σε κάποια άγνωστη ξένη χώρα, όπου ο Nero φιλάει κάποια διάβαση συνόρων μην αφήνοντας κανέναν να περάσει, πυροβολώντας αν είναι ανάγκη. Κάνει δηλαδή ότι έκαναν οι φύλακες των Αμερικάνικων συνόρων από τους οποίους έτρεχε εκείνος να ξεφύγει πριν λίγο καιρό. Τα συναισθήματα για αυτήν την τραγική πραγματικότητα είναι δυνατά και ο Nero, ένα έφηβο παιδί προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες τους στρατεύματος, εκεί που ότι και να κάνει θα είναι ο Μεξικάνος, και εκεί που όλοι ξέρουν ότι βρίσκεται εκεί για την υπηκοότητα, και μόνο με κάποιον Μουσουλμάνο στρατιώτη να είναι πιο κάτω στο βαρέλι από εκείνον.

Το Soy Nero θα μπορούσε να είναι μια αληθινή ιστορία, είναι μάλιστα αφιερωμένο στους στρατιώτες που ενώ τους είχαν υποσχεθεί υπηκοότητα, τελικά δεν την έδωσαν και μάλιστα απελάθηκαν και πάλι αντί να γίνουν Αμερικάνοι πολίτες, χωρίς λόγο και αφορμή, ενώ βρέθηκαν μέχρι και το μέτωπο του πολέμου για την χώρα στην οποία γεννήθηκαν. Η ταινία κάνει μια μεγάλη κοιλιά μετά την άφιξη του Nero στο σπίτι του αδερφού του, καθώς αναλώνεται σε ανούσια πράγματα, χωρίς να μας δείχνει καθόλου την νέα ζωή του νεαρού στις ΗΠΑ και την τελική απόφασή του να πάει στον στρατό. Έτσι μετά την πολύ καλή αρχή της και αυτή την κοιλιά, θα δούμε γρήγορα, έως και ασύνδετα, τον Nero να βρίσκεται στο πεδίο της μάχης και να έχει πάρει την θέση αυτών που θα πυροβολούσαν τον ίδιο όταν περνούσε τα σύνορα.

Το σημαντικό θέμα του, είναι αυτό που κάνει το Soy Nero μία καλή ταινία, ίσως από τις καλύτερες στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ του Βερολίνου 2016. Όμως θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη με πιο ελκυστικό σενάριο και καλύτερη εκτέλεση και μοντάζ.

Να σημειώσουμε ότι στην παραγωγή της ταινίας βρίσκεται ο δικός μας Θανάσης Καραθάνος, ενώ στην αρκετά καλή φωτογραφία βρίσκουμε τον διευθυντή φωτογραφίας των, Suntan, Chevalier, Χρήστο Καραμάνη.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές