“Where is my Son” – Κριτική από 19 ΦΝΘ
Είδος: |
|
Έτος παραγωγής: | 2013 |
Σκηνοθεσία: | Chai-Min Ahn |
Σενάριο: | Chai-Min Ahn |
Ηθοποιοί: |
Γράφει:
Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κανείς στην ζωή είναι αυτό της μητρότητας/πατρότητας. Οποιονδήποτε γονέα και να ρωτήσεις για τούτη την εμπειρία θα σου απαντήσει πως είναι κάτι το οποίο δεν περιγράφεται με λόγια και μόνο αν το βιώσεις θα καταλάβεις το αξεπέραστο μέγεθος του. Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης έρχεται να μας δείξει την άλλη όψη του νομίσματος μέσα από το φιλμ “Where is my Son”.. ή μάλλον την ίδια αλλά από την αντίπερα όχθη. Την όχθη από την οποία ένα παιδί αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στον άνθρωπο που τον έφερε στην ζωή..
Στα 18 της μόλις χρόνια, η Γκισεόν Κουόν παντρεύεται, έστω και καθυστερημένα όπως τονίζει η ίδια, τον 15χρονο σύντροφο της. Λίγο μετά την γέννηση του παιδιού τους χάνει τον άντρα της και αφιερώνει κάθε λεπτό της ζωής της στον μοναχογιό της. Ο Τζουνκιό Λι μεγαλώνει, σπουδάζει, παντρεύεται, κάνει παιδιά και τελικά ολοκληρώνει μια λαμπρή καριέρα στον χώρο της δημοσιογραφίας. Με την μητέρα του να έχει μπει για τα καλά στην 9 δεκαετία της ζωής, ο Λι καταλαβαίνει πως ακόμη και η ρουτίνα της καθημερινότητας αποτελεί Γολγοθά για την αιωνόβια Γκισεόν. Με μοναδικό στόχο λοιπόν να τις χαρίσει μερικές στιγμές αγάπης, ευτυχίας και χαλάρωσης πριν το ‘πέσιμο της αυλαίας’.. ο υιός επιστρέφει εκεί που όλα ξεκίνησαν για ν’ ανταποδώσει την ατέρμονη φροντίδα που έλαβε στα χρόνια της νιότης..
Ο Chai- Μin Ahn κινηματογραφεί με πυρήνα τους οικογενειακούς δεσμούς και τις ηθικές αξίες που γεννιούνται στο εν λόγω πλαίσιο. Κρατά διαρκώς το πρωταγωνιστικό δίδυμο μάνας-γιου σε πρώτο πλάνο και ξεσκεπάζει μέσα από την καθημερινότητα τους την εναλλαγή των ρόλων που έρχεται αναπόφευκτα με το πέρας του χρόνου. Η κάμερα του Κορεάτη κινηματογραφιστή καταγράφει τα πάντα με γλαφυρότητα και νατουραλισμό. Αναμοχλεύει αναμνήσεις προσδοκώντας συναισθήματα και σκέψεις εκατέρωθεν. Αναμφίβολα την παράσταση κλέβει η γηραιά κυρία που καθώς η μνήμη της σβήνει αφήνει τον εαυτό της να ακουμπήσει κυριολεκτικά και μεταφορικά επάνω στο τέκνο της.
Μια σχέση εξάρτησης που πέρασε από κάθε στάδιο αγάπης, ευτυχίας και φυσικά τραγωδίας.
Εν κατακλείδι, όπως πολύ σωστά μαρτυρά και ο τίτλος του έργου, “Where is my Son“, πρόκειται για ένα φιλμ τεκμηρίωσης της οικογενειακής αφοσίωσης. Μια ιστορία ζωής που καταγράφει την αγνή και αέναη αγάπη μεταξύ μάνας και παιδιού. Ένα οικογενειακό κειμήλιο για την λατρεία και τον πόνο που καθορίζουν κάθε οικογένεια
“Αφιέρωσα κάθε στιγμή της ζωής μου σε αυτόν” λέει on camera η μητέρα του Λι αποθεώνοντας με αυτόν τον τρόπο την μητρική αγάπη που παρέχει κάθε μάνα άνευ όρων στο παιδί της..