Snowpiercer - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Snowpiercer

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Στο κοντινό μέλλον, ένα καταστρεπτικό πείραμα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη προκαλεί μια νέα εποχή των παγετώνων που εξαφανίζει κάθε ίχνος ζωής του πλανήτη. 

Οι μόνοι επιζώντες είναι οι επιβάτες του «Snowpiercer», ενός τεράστιου τρένου, που τροφοδοτείται από μια αέναη κινητήρια μηχανή και κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι επιβάτες του τρένου, καθώς είναι ταξικά διαχωρισμένοι -η ελίτ στο μπροστινό μέρος και οι φτωχοί στην ουρά- σύντομα θα έρθουν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Η κατώτερη τάξη θα ξεκινήσει μία εξέγερση με επικεφαλή τον Curtis (Chris Evans), που θα έρθει αντιμέτωπος με την εκπρόσωπο της προνομιούχας τάξης, Mason (Tilda Swinton).

Μία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας γεμάτη δράση, συγκρούσεις και ένα εντυπωσιακό cast όπως Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Octavia Spencer και Ed Harris, βασισμένη στο γαλλικό μυθιστόρημα “Le Transperceneige” των Jacques Lob & Benjamin Legrand και Jean-Marc Rochette.

1386349276-snow-o

Σοφία Πατλάκα


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί τον πλανήτη και οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως η μόνη σωτηρία της Γης είναι να διοχετεύσουν στην ατμόσφαιρα ένα αέριο που θα ρίξει τη μέση θερμοκρασία. Η απόφαση αποδεικνύεται καταστροφική για την ανθρωπότητα που βυθίζεται σε μια νέα εποχή παγετώνων. Μοναδικοί επιζόντες είναι οι επιβάτες ενός υπερσύγχρονου τραίνου.

Σ΄αυτό το κλειστό οικοσύστημα, η πρώτη θέση στο ρόλο της άρχουσας τάξης απολαμβάνει τις ανέσεις μιας προνομιακής ελίτ. Στο άλλο άκρο του τραίνου, οι επιβάτες της οικονομικής θέσης ζουν σε άθλιες συνθήκες, αναγκασμένοι να ικανοποιούν τα εκάστοτε καπρίτσια των ανωτέρων τους. Η εξέγερση δεν αργεί να ξεσπάσει.

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Joon-ho Bong παραμένει αρκετά κοντά στην κορεάτικη ατμόσφαιρα. Η πορεία των επαναστατών θυμίζει λίγο arcade με κάθε βαγόνι να εναλλάσει ριζικά τον περιβάλλοντα χώρο, και οι προκλήσεις να αυξάνονται καθώς πλησιάζουν στο τέλος, στη Μηχανή. Εντυπωσιακές σκηνές δράσης ολοκληρώνονται κάθε φορά με ανάλογα φινάλε, κι ο σκηνοθέτης δε χάνει την ευκαιρία να προβάλει το τίμημα μιας επανάστασης, τις θυσίες που ο εκάστοτε σκοπός απαιτεί. Αποφεύγοντας με ιδιαίτερη μαεστρία τα σεναριακά κενά, επενδύει περισσότερο στην ένταση και στη συνεχή ροή.

Βασισμένη στο γαλλικό κόμικ «Le Transperceneige» του Jean-Marc Rochette, η επιστημονικής φαντασίας υποθεση κάθε άλλο παρά μακρινή μοιάζει, καθώς θίγει εύστοχα ταξικές διαφορές σε μια μικρογραφία κοινωνίας δομημένης με βάση την τάξη, με αναφορές στην άνιση κατανομή του πλούτου, την ανθρώπινη αξία και τη λειτουργία του  συστήματος. Ο ελάχιστος σχολιασμός αυτών των θεμάτων και η επιφανειακή προσπέλασή τους συμβάλλουν στο παιχνίδι με την ελπίδα των χαρακτήρων, η οποία παλεύει να δώσει νόημα στις απώλειές τους.

Ο άλλοτε άνοστος Chris Evans δίνει τον καλύτερό του εαυτό και καταφέρνει, προς μεγάλη μας έκπληξη, να ηγηθεί, να παλέψει με ηθικά διλήμματα, να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα των επιλογών του και του ρόλου, που χωρίς να το θέλει έχει αναλάβει, και να ωριμάσει μέσα από τις εμπειρίες του. Εξαιρετική και η μοναδική μεταμόρφωση, με μια δόση παράνοιας, της Tilda Swinton για το ρόλο του στυγνού διαμεσολαβητή.

Δάφνη Ράλλη


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές