Snowden - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Snowden


Γράφει:

Το θέμα του Edward Snowden και των αποκαλύψεών του για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων και την γιγαντιαίων διαστάσεων υποκλοπή δεδομένων και συνομιλιών είναι κάτι που ενδιαφέρει ή θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον κόσμο σε όλον τον πλανήτη. Πάνε πλέον σχεδόν τρία χρόνια από τις μεγάλες αποκαλύψεις του Snowden, πράκτορα του NSA και της CIA, ότι η Αμερικάνικη υπηρεσία ασφάλειας, μπορεί να υποκλέπτει, mails, ηλεκτρονικά δεδομένα, συνομιλίες, λίγο πολύ από όποιον θέλει, όποτε θέλει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να βρίσκεται.

jgl

Τις αποκαλύψεις του Snowden ακολούθησαν δημοσιογράφοι της Guardian και άλλων μέσων και τις παρουσίασε την στιγμή που γίνονταν στο συγκλονιστικό, βραβευμένο με Oscar ντοκιμαντέρ Citizenfour.

Λίγο μετά το Citizenfour, ήρθε η ώρα της μυθοπλασίας και δύο σενάρια έκαναν την εμφάνισή τους με το ένα να επιλέγεται από τον Oliver Stone, μάστορα των πολιτικών ταινιών και με την ταινία να παίρνει τον απλό τίτλο “Snowden” και να έχει ένα αρκετά λαμπρό cast με τον Joseph Gordon-Levitt να παίζει τον Snowden και τους Shailene Woodley, Nickolas Cage, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson να συμπρωταγωνιστούν. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Luke Harding “The Snowden Files” αλλά και στο “Time of the Octupus” του Anatoly Kucherena, ενώ στο σενάριο έχουν συνεισφέρει ο  Kieran Fitzgerald και ο ίδιος ο Oliver Stone.

To Snowden του Stone είναι μία ταινία που είναι άκρως ενδιαφέρουσα για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που δεν έχει ιδέα τι έχει γίνει με την υπόθεση Snowden. Αυτός είναι και ο κόσμος που βλέποντας την ταινία ίσως να αναρωτηθεί αδαώς αν όντως έγιναν αυτά που είδε. Η απάντηση είναι φυσικά ναι, όσο δύσκολο κι αν είναι κανείς να πιστέψει τα συστήματα που χρησιμοποιεί η Αμερικάνικη (κυρίως) κυβέρνηση για να παρακολουθεί τους πάντες. Όσοι βέβαια είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία του Snowden ή έχουν δει το Citizenfour, μάλλον θα αισθανθούν ότι βλέπουν περίπου μία από τα ίδια με κάποια φανταστικά στοιχεία που θα κάνουν όμως το ευρύ κοινό να καταλάβει περισσότερα για την ιστορία και να συνδεθεί περισσότερο με τους χαρακτήρες.

Έτσι κατά ένα περίεργο τρόπο το Snowden συνεχίζει μια παράδοση που άρχισε λίγο νωρίτερα φέτος με το Where to Invade Next, του Michael Moore. Μια παράδοση ταινιών που μπορεί να μην είναι άρτιες καλλιτεχνικά, όμως αυτό γίνεται ηθελημένα με απόλυτο στόχο την προσοχή και την κατανόηση ευαίσθητων και σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων από τον κοιμώμενο Αμερικάνικο λαό. Και τον συγκεκριμένο στόχο τον πετυχαίνει στο έπακρο ο Stone, όπως το έκανε και ο Moore. Το Snowden φωνάζει σαν ταινία το εξής: “Κοιτάξτε αυτός ο Snowden ήταν Ρεπουμπλικάνος, συντηρητικός, στρατόκαυλος κι όμως με αυτά που είδε πείστηκε ότι η ελευθερία των Αμερικάνων και όλων των πολιτών στον κόσμο κινδυνεύει.

snowden_new_607

Έτσι κοιτάξουμε την τωρινή κατάσταση των ΗΠΑ, δύσκολα θα μπορέσουμε να διαφωνήσουμε με την προσέγγιση της ταινίας στο θέμα. Για την ακρίβεια για το απλό κοινό ακόμα και εκτός Αμερικής η ταινία αποτελεί ένα καλό μάθημα με απλά λόγια για την ιστορία των παρακολουθήσεων του NSA, που ακόμη συνεχίζονται σαν να μην έγινε τίποτα. Αν δούμε όμως την καλλιτεχνική αξία της ταινίας, αυτή πάσχει καθώς οι υπερβολές δεν λείπουν, η ιστορία δεν επικεντρώνεται στα πρόσωπα, ούτε καν στον ίδιο τον Snowden, αλλά στα μηνύματα και τα γεγονότα, με αποτέλεσμα τελικά η δραματουργία να χάνεται κάπου μέσα σε κάμερες και mails. Ωστόσο ακόμα και όποιος θεωρήσει την ταινία μασημένο φαγητό μέτρια αξίας, θα πρέπει να αναγνωρίσει την προσφορά της στο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό.

O Oliver Stone δήλωσε σχετικά πριν λίγο καιρό: “Ο Snowden αποκάλυψε πράγματα που θα έπρεπε να ξέρουμε όλοι μας, ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση επανειλημμένα παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών της”, συμπληρώνοντας ότι ο Snowden αντί για καταζητούμενος θα έπρεπε να θεωρείτε ήρωας, κάτι που είναι και η κατακλείδα της ταινίας, με τον Bernie Sanders σε ένα από τα debate του με την Clinton να λέει κάτι παρόμοιο σχετικά.

H Shailene Woodley, πρωταγωνίστρια της ταινίας δήλωσε πριν λίγο καιρό για τον Snowden: “Είναι η επιτομή της ανιδιοτέλειας. Έκανε κάτι γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορεί να γυρίσει στην πατρίδα του, γνωρίζοντας ότι η πατρίδα του θα είχε ανάμικτα συναισθήματα και ακόμα και η ακεραιότητα του για τα πιστεύω του, τον έκαναν να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες θυσιάζοντας την άνετη ζωή που είχε. Πραγματικά, ευχαριστώ τον Snowden”. Δείτε όλα όσα είπε η Woodley


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές