Slow West - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Slow West

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

Όλοι λίγο ή πολύ είχαμε ακούσει για την ταινία «Slow West» μέσα από το Sundance Φεστιβάλ, στο οποίο κέρδισε και το βραβείο «World Cinema – Dramatic».

Το εγχείρημα του δημιουργού John Maclean μας μεταφέρει στο σύμπαν μιας αρκετά δύσκολης κοινωνικά εποχής. Η υπόθεση μας αναλύσει το ταξίδι του Τζέι ενός 16χρονου που με αφετηρία την πατρίδα του Σκωτία, αποφασίζει να φθάσει μέχρι την Αμερική, για να βρει τον έρωτα της ζωής του, την Ρόουζ που μένει πλέον εκεί με τον πατέρα της.

Η υπέρβαση του έρωτα κάνει τον Τζέι να νιώθει πως τα προβλήματα της άγριας Δύσης δεν θα είναι αρκετά, ώστε να τον σταματήσουν να φθάσει στον προορισμό του. Είναι και η ηλικία του είναι και το όνειρο του που κάνει την διαφορά, σε μια κοινωνία, ειδικά της εποχής των westerns, που τον κάνει να έχει μια ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Στον δρόμο του θα συναντήσει τον Σάιλας, ο οποίος είναι ένας τυπικός αμερικανός ενήλικας, έμπειρος στις κακουχίες της εποχής, όπου είναι ολιγομίλητος σε σχέση με τον Τζέι και έχει βεβαρημένο παρελθόν.

Οι αντίθετες προσωπικότητες έρχεται στο προσκήνιο για να ενδυναμώσουν τις προκλήσεις και το μη ενάρετο ταξίδι του πρωταγωνιστή. Η ταινία προσπαθεί και καταφέρει να μας κάνει να συν-αισθανούμε το πνεύμα της εποχής, εμπλουτίζοντας πολλές εθνικότητες στο διάβα των πρωταγωνιστών, τόσο στην εμφάνιση και στους διαλόγους τους που φανερώνουν ολόκληρες «παραδόσεις» εννοιών και συμπεριφορών.

slow_west_header_1-620x338

Είναι πολύ πιθανόν να νιώσεις πως η ταινία δεν γυρίστηκε στην εποχή μας, αφού η φυσικότητα, τα χρώματα και οι ερμηνείες αποπνεύουν σκηνοθεσία, άλλης κοπιάς. Εκεί όμως έγκειται και το ερώτημα: είναι πραγματικά αρκετό να απεικονίσεις μια τέτοια κοινωνία μέσω του καρέ σε τόση φυσικότητα; Δεδομένου ότι ο θεατής, σίγουρα κάποια στιγμή θα κουραστεί από τους «φυσικές» παύσεις, είναι αρκετά τα πολύ καλά τοπία και το διαφορετικό στυλ να καλύψει αυτή την ιστορία; Αφού πολλές φορές αναρωτιέσαι αν παρακολουθείς ένα western ή εάν είναι ένα πολύ σοβαρό ντοκιμαντέρ με φόντο μια Αμερική πάρα πολύ διαφορετική από ότι γνωρίζουμε σήμερα.

Ως προς τους διαλόγους πάντως, το σενάριο είναι εντυπωσιακό και σίγουρα θα δεις κάποια κοινωνικά σημεία που αξίζουν όσο τίποτα άλλο. Πάντα όμως με την αίσθηση ότι έχεις τραβήξει την ταινία από τα μαλλιά και προχωράς..


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές