Skin: μια ιστορία λύτρωσης ενός νεοναζί στο Panorama της Berlinale - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Skin


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 117
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Μεγαλωμένος από δύο αρκοδεξιούς ναζιστές γονείς, ο Bryon έχει το μίσος βαθιά στην καρδιά του και εμφανές με μια πρώτη ματιά στο πρόσωπό του, που είναι γεμάτο τατουάζ με τα περισσότερα να είναι ακροδεξιά σκλογκαν και σύμβολα.  Σε μία συγκέντρωση ακροδεξιών θα γνωρίσει την Julie, μητέρα τριών παιδιών που βρίσκεται εκεί καθώς τα παιδιά της θα τραγουδήσουν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Η ίδια έχει απεμπλακεί από τον ναζιστικό παρελθόν της και οι βίαιες ενέργειες της ναζιστικής ομάδας που συμμετέχει θα τον κάνουν να σκέφτεται να απομακρυνθεί κι εκείνος.

Θα ζητήσει την βοήθεια του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Daryle, με τον οποίον είχε συγκρουστεί σε διαδηλώσεις, καθώς εκείνος είναι από την απέναντι πλευρά, όντας μαύρος και ο ίδιος υπερασπίζεται τα δικαιώματά του αλλά προσπαθεί  παράλληλα να βοηθήσει νεοναζί και ακροδεξιούς να βγουν από τις συμμορίες που ανήκουν. Θα αφήσει η “οικογένεια” του Byron, ήσυχο τον πρωταγωνιστή μας; Πως θα ξεκινήσει εκείνος μια νέα ζωή ενώ το πρόσωπό του φωνάζει για τις παλιές του αμαρτίες.

O Jamie Bell (γνωστός κυρίως σαν Billy Elliot) μεταμορφώνεται σε ένα ναζί, στην πραγματική ιστορία του Bryon Widner που μεταφέρει στην οθόνη ο Ισραηλινός Guy Nattiv. Ο Bryon πέρασε μήνες ολόκληρους αφαιρώντας τα τατουάζ του από το πρόσωπό του, σε μία κοστοβόρα και κυρίως επώδυνη διαδικασία, της οποίας, γεύση μας δείχνει ο σκηνοθέτης σε κάθε αλλαγή κεφαλαίου της ιστορίας, προιδεάζοντάς μας για την τελική κατάληξη της. Η ταινία είναι μία από τις ιστορίες που χρειάζεται να ακούγονται και να φαίνονται στις μέρες με την άνοδο εκατοντάδων παρόμοιων ναζιστικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα σημαντική δε, είναι η ιδέα της ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε τέτοιες οργανώσεις μπορούν να ξεφύγουν και να σωθούν από αυτές με την κατάλληλη βοήθεια. Πέρα όμως από αυτά τα σημεία της η ταινία δεν έχει να προσφέρει πολλά ακόμα όσον αφορά το θέμα της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού, με τόσες άλλες προσπάθειες να έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία πάνω στο θέμα. Ίσως και κυρίως γιατί η οικογένεια του πρωταγωνιστή παρουσιάζεται απλά σαν ανταγωνιστής, χωρίς να της δίνεται ιδιαίτερος χρόνος, με την όλη ιστορία της, και ταυτόχρονα το background του πρωταγωνιστή να μοιάζει υπερβολικά κοινό και γνώριμο, ενώ λίγο πολύ από την αρχή της ταινίας ο καθένας προβλέπει και όλη την εξέλιξή της, χωρίς κάτι στο όλο ενδιάμεσο να μας εκπλήσσει τόσο που να κάνει τις δυο ώρες της ταινίας να περνάνε χωρίς να βαριόμαστε.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές