Οι σινε-φίλες- Κριτική από το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι σινε-φίλες

(Las cinephilas)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 74
Χώρα: Αργεντινή
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Μια ακόμα ταινία του Διεθνούς διαγωνιστικού του Φεστιβάλ, επομένως υποψήφια για το Χρυσό Αλέξανδρο, είναι οι “Σινε-φίλες”, ένα ντοκιμαντέρ από την Αργεντινή, όπου και έχει βραβευτεί. Μια πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτρια επιλέγει να εστιάσει σε έξι ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες έχουν ένα μεγάλο κοινό γνώρισμα: Πηγαίνουν καθημερινά κινηματογράφο.

Οι γυναίκες αυτές είναι χήρες ή διαζευγμένες, δεν εργάζονται και ζουν μόνες τους. Έτσι, διαθέτουν τον ελεύθερο τους χρόνο στην έρευνα και τον προγραμματισμό των προβολών που θέλουν να παρακολουθήσουν. Τη σκηνοθέτρια, λοιπόν, την ενδιαφέρει το πως μπορεί το σινεμά να λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία για κάποιον και να ανακουφίσει ως ένα βαθμό τη μοναξιά τους. Η κάμερα ακολουθεί τις γυναίκες έξω από και μέσα στις σκοτεινές αίθουσες, ακόμα και στα σπίτια τους, και καταγράφει τι είναι αυτό που τις ελκύει στον κινηματογράφο, αλλά και μερικές δικές τους προσωπικές ιστορίες.

Αστείο σε άλλες στιγμές, συγκινητικό και μελαγχολικό σε κάποιες άλλες, οι λάτρεις της μεγάλης οθόνης θα αγαπήσουν την αυτοαναφορικότητα στον κινηματογράφο, είτε με τα πλάνα από κάποια σκοτεινή αίθουσα, είτε μέσα από τις αναφορές σε διάσημες ταινίες (από “Milk” μέχρι Τρυφώ) από τις ομολογουμένως “διαβασμένες” κυρίες. Αυτό που θα μπορούσε να λείπει, χωρίς να υπάρξουν απώλειες, είναι οι συνεντεύξεις με τις γυναίκες σε σκοτεινό φόντο.

Εντέλει, δεν είναι ότι η σκηνοθέτρια δεν καταφέρνει να περάσει το μήνυμα της, αλλά είναι ένα θέμα που θα ταίριαζε περισσότερο σε μια ταινία μικρού μήκους.

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες